Η Μέρκελ «πετάει» στις δημοσκοπήσεις - Free Sunday
Η Μέρκελ «πετάει» στις δημοσκοπήσεις

Η Μέρκελ «πετάει» στις δημοσκοπήσεις

Ανοδική τάση παρουσιάζει η δημοτικότητα της κ. Μέρκελ, που είχε σημειώσει καθίζηση στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015, όπως αναφέρει η Deutshce Welle.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, στο υποθετικό ερώτημα περί άμεσης εκλογής καγκελαρίου, η Μέρκελ λαμβάνει το 51%, καταγράφοντας άνοδο μίας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο δυνητικός της αντίπαλος, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ακολουθεί με 15%.

Βάσει της δημοσκόπησης, η Μέρκελ χαίρει της απόλυτης σχεδόν στήριξης των συντηρητικών ψηφοφόρων, αφού 9 στους 10 οπαδούς της CDU θα την ψήφιζαν.

Στον αντίποδα, μόλις το 38% των υποστηρικτών του SPD θα ψήφιζε τον πρόεδρο του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εφόσον ο καγκελάριος εκλεγόταν απευθείας από τους πολίτες.Υπενθυμίζεται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν επιλέξει ακόμη τον υποψήφιο για την καγκελαρία στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Τα δυο τρίτα των Γερμανών επικροτούν το ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ κατεβαίνουν αυτή τη φορά στον προεκλογικό αγώνα χωρίς να προδικάζουν πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Αντίθετη άποψη έχει το 30%.

Στην πρόθεση ψήφου δεν παρατηρούνται αξιοσημείωτες διακυμάνσεις σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Το CDU καταγράφει οριακή πτώση, αλλά παραμένει πρώτη δύναμη, λαμβάνοντας 36%. Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 22%, η Αριστερά και οι Πράσινοι με 12 και 11% αντίστοιχα και οι Φιλελεύθεροι με 6%.

Πτώση καταγράφει το ποσοστό του εθνολαϊκιστικού AfD που υποχωρεί στο 10%. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκύλνερ αποδίδει την εξέλιξη στο γεγονός ότι «το προσφυγικό ζήτημα, που λειτουργούσε για το κόμμα σαν μαγνήτης για την προσέλκυση ψηφοφόρων, δεν είναι πλέον το σημαντικότερο θέμα για τους πολίτες.