Ανησυχία για την τύχη των αμάχων στο Χαλέπι μετά την πλήρη κατάληψη απο τον Άσσαντ - Free Sunday
Ανησυχία για την τύχη των αμάχων στο Χαλέπι μετά την πλήρη κατάληψη απο τον Άσσαντ

Ανησυχία για την τύχη των αμάχων στο Χαλέπι μετά την πλήρη κατάληψη απο τον Άσσαντ



Την κατάληψη όλων των συνοικιών που εγκατέλειψαν οι αντάρτες στο Χαλέπι της Συρίας , ανακοίνωσε σήμερα ο συριακός στρατός εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για την τύχη των αμάχων στην πόλη.
«Οι αντάρτες εγκαταλείπουν την πόλη σε κατάσταση πανικού», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού, καθώς η κυβερνητική πλευρά πανηγύριζε και οι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα θριαμβευτικά καθώς οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με τη βοήθεια ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, του Ιράν και σιιτικών πολιτοφυλακών σημείωσαν τη μεγαλύτερη νίκη του στον πόλεμο που ταλανίζει την χώρα πέντε χρόνια.
Από χθες Δευτέρα οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών περιορίστηκαν σε λίγες συνοικίες στη δυτική όχθη του ποταμού που διαπλέει την πόλη όμως εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλο μέρος της επαρχίας δυτικά του Χαλεπίου και την Ιντλίμπ, επίσης στη βορειοδυτική Συρία και στέλεχος τους δήλωσε από την Τουρκία ότι οι αντάρτες άνοιξαν νέο μέτωπο κατά μήκος του ποταμού.

Την ίδια ώρα χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειπαν την πόλη μεταφέροντας ό,τι μπορούσαν να διασώσουν από τα υπάρχοντά τους, κάποιοι ακόμη και με αναπηρικά αμαξίδια, προτού ξεσπάσει δυνατή νεροποντή αργά το βράδυ.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε μέσω e-mail, έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Χαλέπι να σεβαστούν τη ζωή των αμάχων και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν με δήλωση εκπροσώπου του, εξέφρασε την ανησυχία του για τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που κάνουν λόγο για θηριωδίες εις βάρος αμάχων.