Νέος, αστυνομικός και ισλαμιστής ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα - Free Sunday
Νέος, αστυνομικός και ισλαμιστής ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα

Νέος, αστυνομικός και ισλαμιστής ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα

Ένας 22χρονος αστυνομικός, που υπηρετούσε σε μονάδα καταστολής και είχε μπει στον χώρο της έκθεσης, επιδεικνύοντας την κανονική του αστυνομική ταυτότητα, είναι ο δράστης της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα.

Πρόκειται τον Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, ο οποίος φέρεται ως υποστηρικτής είτε του εξόριστου ιεροκήρυκα Φ.Γκιουλεέν, που καταδίκασε την δολοφονία, είτε των ισλαμιστών της Αλ Νούσρα
«Μην ξεχάσετε το Χαλέπι. Μην ξεχάσετε τη Συρία. Ούτε εσείς, ούτε εγώ θα βγούμε ζωντανοί από εδώ μέσα. Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς θα πεθάνετε εδώ. Όσο τα κράτη μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα νιώσετε ασφάλεια. Όποιος έχει μερίδιο για τη σφαγή στη Συρία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες», είπε ο δράστης που φώναξε στα αραβικά «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και «είμαστε οι απόγονοι εκείνων που στήριξαν τον προφήτη Μωάμεθ, στο όνομα της τζιχάντ», πριν πέσει νεκρός από σφαίρες συναδέλφων του.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, μάλιστα, χρησιμοποίησε την πραγματική του αστυνομική ταυτότητα για να βρεθεί στο εσωτερικό του χώρου και να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τον 62χρονο πρέσβη, τον οποίο πυροβόλησε θανάσιμα στην πλάτη.

Από χθες έχουν τεθεί υπό κράτηση η μητέρα, η αδελφή και ο συγκάτοικός του στο Αϊδίνι, ενώ οι τρεις τραυματίες από τις σφαίρες του δράστη νοσηλεύονται.

Η τουρκική εφημερίδα Sabah δημοσιεύει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο 22χρονος αστυνομικός είχε λάβει διήμερη άδεια για τις 16 και 18 Ιουλίου, αμέσως μετά δηλαδή την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παρότι όλες οι άδειες των αστυνομικών είχαν ανακληθεί εκείνη την περίοδο λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.

Παράλληλα αναφέρει ότι η διεύθυνση του δράστη συμπίπτει με εκείνη του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, υψηλόβαθμου στελέχους του κινήματος του Γκιουλέν, ενώ ένας από τους αστυνομικούς που έχουν υπογράψει την άδεια είναι ο Καχραμάν Σεζέρ, ο οποίος έχει συλληφθεί με την κατηγορία ότι διατηρεί διασυνδέσεις με τη FETO του Γκιουλέν, σε ένα από τα σχολεία του οποίου, είχε φοιτήσει ο δράστης.