Η επίθεση στο Βερολίνο ξανανοίγει θέμα ασύλου και διακίνησης χωρίς σύνορα - Free Sunday
Η επίθεση στο Βερολίνο ξανανοίγει θέμα ασύλου και διακίνησης χωρίς σύνορα

Η επίθεση στο Βερολίνο ξανανοίγει θέμα ασύλου και διακίνησης χωρίς σύνορα

H επίθεση στο Βερολίνου δεν πρέπει να οδηγήσει στο κλείσιμο κάθε οδού που έχουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προς την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απαντώντας στις προτάσεις απο ακροδεξιές και ξενοφοβικές δυνάμεις στην Ευρώπη να επανεξεταστεί η συμφωνία του Σέγκεν για την ελεύθερη διακίνηση των κακών ανθρώπων. Να αναμένετε ότι η (συμφωνία) Σένγκεν θα κυριαρχήσει στον διάλογο που θα γίνει στην ΕΕ το επόμενο έτος».

Ανάμεσα σε αυτούς ο βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ ο οποίος υποστήριξε ότι ο Χώρος Σένγκεν πιθανόν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, ειδικά εάν ο ύποπτος που σκοτώθηκε στο Μιλάνο είναι πράγματι ο δράστης της τρομοκρατικής ενέργειας της Δευτέρας, καθώς αυτό θα σημαίνει πως κατάφερε να ταξιδέψει ανεμπόδιστα μέσω Γαλλίας ως την Ιταλία μετά την επίθεση.

Ο Γιούνκερ απάντησε οι άνθρωποι που φεύγουν για να σωθούν από την τρομοκρατία πρέπει να μπορούν να βρίσκουν προστασία στην Ευρώπη και τόνισε ότι είναι λάθος να θεωρείται πως όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι εξ ορισμού ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά διευκρίνισε ότι χρειάζεται καλύτερη «διασυνοριακή συνεργασία» για να βελτιωθεί η ασφάλεια στην ΕΕ.

Ο 24χρονος ύποπτος για την επίθεση αγορά του Βερολίνου, Άνις Άμρι, πέρασε από τη Λιόν μέσω του σιδηροδρομικού σταθμού Παρ-Ντιέ από όπου πήρε τρένο για το Σαμπερί την Πέμπτη κι από εκεί άλλο τρένο  και μέσω Τορίνου, έφτασε στο Μιλάνο, όπου σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.