Τουρκία: Το Κοινοβούλιο υπερψήφισε τη... σουλτανοποίηση του Ερντογάν - Free Sunday
Τουρκία: Το Κοινοβούλιο υπερψήφισε τη... σουλτανοποίηση του Ερντογάν

Τουρκία: Το Κοινοβούλιο υπερψήφισε τη... σουλτανοποίηση του Ερντογάν

Εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής το πρώτο πακέτο  συνταγματικών μεταρρυθμίσεων από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διαμορφώσει το Σύνταγμα της χώρας όπως επιθυμεί.

Συνολικά 481 από του 550 βουλευτές συμμετείχαν στην μυστική ψηφοφορία για το άρθρο 18. Από αυτούς οι 344 ενέκριναν τις αλλαγές, 131 τις απέρριψαν, 2 ψήφησαν λευκό, 3 ήταν άκυρα και ένας βουλευτής απείχε.

Η πρόβλεψη του άρθρου 18 πως ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι αρχηγός ή βουλευτής κόμματος της χώρας, θα αλλάξει μόλις το νέο σύνταγμα τα θετεί σε ισχύ και έτσι ο Ερντογάν, πλέον, θα μπορεί, να διατηρεί νόμιμα την θέση του προέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και την Προεδρία της Τουρκίας.

Ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος  πρόκειται να διεξαχθεί στις 18 Ιανουαρίου, με την πρόθεση του κυβερνόντος κόμματος ΑΚΡ να είναι να ψηφίζονται 6 άρθρα την ημέρα ώστε το δεύτερο πακέτο άρθρων να αναθεωρηθεί μέχρι την 21η του μήνα.

Το ΑΚΡ σχεδιάζει να θέσει σε δημοψήφισμα την αναθεώρηση του Συντάγματος είτε στα τέλη Μαρτίου και σίγουρα μέχρι τα μέσα στου Απρίλη.