Μέρες του 1992 ξαναζεί η βρετανική λίρα - Free Sunday
Μέρες του 1992 ξαναζεί η βρετανική λίρα

Μέρες του 1992 ξαναζεί η βρετανική λίρα

Συγκεκριμένα, κάτω του ψυχολογικού ορίου των 1,20 δολαρίων διολίσθησε σήμερα το πρωί η στερλίνα, προσεγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών, εν μέσω της κλιμακούμενης ανησυχίας για την έλευση ενός «σκληρού» Brexit.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί έναντι όλων των κυριότερων νομισμάτων, καθώς η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να «θυσιάσει» την πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά, με αντάλλαγμα μία «καλή συμφωνία για το μεταναστευτικό».

Από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουλίου, η στερλίνα έχει απωλέσει το 19% της αξίας της έναντι του δολαρίου, εξαιτίας των ανησυχιών για την επόμενη ημέρα στη Βρετανία.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της χώρας, όπως και ο τομέας των υπηρεσιών, επιθυμεί ένα «βελούδινο» διαζύγιο, προκειμένου να διατηρηθεί η πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά της Ε.Ε.

Σε αντίθετη περίπτωση, αρκετές εταιρείες και τράπεζες έχουν καταστήσει πιθανή τη μετεγκατάστασή τους, σε κάποια άλλο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κέντρο, όπως το Παρίσι ή η Φρανκφούρτη.

Αυτή την ώρα (9.59), η στερλίνα υποχωρεί κατά 1,24% στα 1,2048 δολάρια, ενω νωρίτερα βρέθηκε ακόμη και στα 1,1841 δολάρια - το χαμηλότερο επίπεδο από το 1985.

(πληροφορίες: naftemporiki.gr)