Η μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο: Πρώτος γύρος υπέρ Ταγιάνι - Συμμαχία ΕΛΚ και Φιλελευθέρων - Free Sunday
Η μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο: Πρώτος γύρος υπέρ Ταγιάνι - Συμμαχία ΕΛΚ και Φιλελευθέρων

Η μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο: Πρώτος γύρος υπέρ Ταγιάνι - Συμμαχία ΕΛΚ και Φιλελευθέρων

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, ευρωβουλευτής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και μέλος της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προηγείται σε ψήφους, μετά τον α' γύρο της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προηγήθηκε απόσυρση της υποψηφιότητας του Γκι Φερχόφσταντ και συμμαχία των Φιλελευθέρων με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με στόχο την εκλογή Ταγιάνι.

Τον Νοέμβριο του 2016, ο κεντροαριστερός Γερμανός Μάρτιν Σουλτς είχε ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στην προεδρία του σώματος, ανοίγοντας τον δρόμο για αλλαγή φρουράς.

Ο κ. Ταγιάνι έλαβε 274 ψήφους, ο υποψήφιος των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα 183, ενώ η Χέλγκα Στίβενς, υποψήφια των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών 77, σε σύνολο 683 ψηφισάντων. Οι υποψήφιοι Πρασίνων, Αριστεράς και Ακροδεξιάς ακολουθούν.

Το Ευρωκοινοβούλιο αριθμεί 751 μέλη. Μετά από τρεις γύρους στους οποίους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, στον τέταρτο οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα δώσουν τη μάχη για απλή πλειοψηφία.