Οξύτατη γερμανική αντίδράση στη φυλάκιση τουρκογερμανού δημσιογράφου στην Τουρκία - Free Sunday
Οξύτατη γερμανική αντίδράση στη φυλάκιση τουρκογερμανού δημσιογράφου στην Τουρκία

Οξύτατη γερμανική αντίδράση στη φυλάκιση τουρκογερμανού δημσιογράφου στην Τουρκία

Οξύτατες αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία η προφυλάκιση του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία Ντενίζ Γιουτζέλ ο οποίος κατηγορείται για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση μίσους».

O Γιουτζέλ o oποίος έχει και γερμανική και τουρκική υπηκοότητα, συνελήφθη στην Τουρκία μαζί με άλλους δημοσιογράφους για τη δημοσιοποίησης προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από την οποία δημιουργούνται υποψίες για αμφιλεγόμενες δοσοληψίες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε την προφυλάκιση, η οποία σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο μπορεί να κρατήσει έως και πέντε χρόνια, «πικρή και απογοητευτική», και «δυσανάλογα σκληρή» απέναντι στον Γιουτζέλ, ο οποίος μάλιστα προσήλθε αυτοβούλως στις ανακριτικές αρχές προκειμένου να διευκολύνει τον σκοπό των ερευνών.

«Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από την τουρκική δικαιοσύνη στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης Γιουτζέλ να έχει κατά νου τη μεγάλη σημασία της ελευθερίας του τύπου σε μια δημοκρατική κοινωνία» δήλωσε η κ. Μέρκελ ενώ ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ζήτησε να αντιμετωπιστεί ο Ντενίζ Γιουτζέλ με σεβασμό από τις τουρκικές Αρχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκανε λόγο για «δύσκολους καιρούς για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις». Η υπόθεση Γκιουτζέλ «φωτίζει με εκτυφλωτικό τρόπο τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο οι δύο χώρες εφαρμόζουν την αρχή του κράτους δικαίου αλλά και την αξία που διαθέτουν η ελευθερία του τύπου και της έκφρασης» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τόνισε ότι «η κριτική δημοσιογραφία είναι ένα θεμελιώδες συστατικό της δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων» και κατηγόρησε ευθέως την τουρκική κυβέρνηση ότι διώκει τους δημοσιογράφους που της είναι δυσάρεστοι προειδοποιώντας ότι κάτω υπό αυτές τις συνθήκες η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι σχεδόν αδύνατη.

Έκκληση για την άμεση αποφυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ και άλλων φυλακισμένων δημοσιογράφων, απηύθυναν οι  "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" κάνοντας λόγο για παράλογες κατηγορίες ενώ πορείες υπέρ της αποφυλάκισης του Ντενίζ Γιουτζέλ έχουν προγραμματιστεί σε τουλάχιστον έντεκα γερμανικές πόλεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για Free Deniz Yücel!