Ο Ολάντ ανησυχεί για ρωσική ανάμειξη στις γαλλικές προεδρικές εκλογές - Free Sunday
Ο Ολάντ ανησυχεί για ρωσική ανάμειξη στις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Ο Ολάντ ανησυχεί για ρωσική ανάμειξη στις γαλλικές προεδρικές εκλογές

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να επηρεάσει την κοινή γνώμη στις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή που έδωσε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Ο κ.Ολάντ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ορισμένες φορές ακόμη χρησιμοποιεί τις ίδιες διαδικασίες που χρησιμοποιούσε η Σοβιετική Ένωση, με επιπλέον τεχνολογίες.ακόμη και αν δεν πρόκειται πλέον για την ίδια ιδεολογία με εκείνη της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάνει λόγο για «μία στρατηγική επιρροής, δικτύων, με πολύ συντηρητικές θέσεις στον τομέα των ηθών, αλλά και με το πρόσχημα της υπεράσπισης της χριστιανοσύνης απέναντι στο ισλάμ».

Ο κ.Ολάντ ζητά να καταστεί σαφές «ποιος χρηματοδοτείται από ποιον» και «για ποιον λόγο τα κινήματα της άκρας δεξιάς συνδέονται λιγότερο η περισσότερο με τη Ρωσία».

«Ας μη υπερβάλλουμε, αλλά ας παραμείνουμε σε εγρήγορση», δηλώνει ο κ.Ολάντ ο οποίος έχει ήδη ζητήσει την επιστράτευση όλων των αναγκαίων μέσων του Κράτους κατά των απειλών από τον κυβερνοχώρο που αφορούν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές ενώ η γαλλική διπλωματία απευθύνει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ρωσικής ανάμειξης στην προεκλογική διαδικασία.

«Η Ρωσία επιδιώκει να απλώσει την επιρροή της στον χώρο που ήταν άλλοτε δικός της εντός της Σοβιετικής Ένωσης», όπως συμβαίνει με την Ουκρανία, «να συμμετάσχει στη επίλυση των συρράξεων στον κόσμο, προς όφελός της», κυρίως στη Συρία, «να εμφανισθεί ως δύναμη» και να «δοκιμάσει τις αντοχές μας», λέει ο Ολάντ..

Η συνέντευξη δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες Le Monde, Süddeutsche Zeitung, La Stampa, La Vanguardia, The Guardian και Gazeta Wyborcza με αφορμή τη σύνοδο κορυφής Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας σήμερα στις Βερσαλίες.