Όμηροι του Κιμ οι Μαλαισιανοί στη Βόρεια Κορέα - Free Sunday
Όμηροι του Κιμ οι Μαλαισιανοί στη Βόρεια Κορέα

Όμηροι του Κιμ οι Μαλαισιανοί στη Βόρεια Κορέα

Έκκληση στη Βόρεια Κορέα να επιτρέψει την αναχώρηση των πολιτών της Μαλαισίας στους οποίους έχει  απαγορεύσει την έξοδο από την χώρα, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ.

“Αυτή η αποτρόπαια πράξη για την κράτηση των πολιτών μας ως ομήρων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνή νόμο, αλλά και την διπλωματική πρακτική,” δήλωσε ο Νατζίμπ συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας και έδωσε εντολή να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα όλων των πολιτών της Βόρειας Κορέας, μέχρι να υπάρξουν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια όλων των πολιτών της Μαλαισίας που βρίσκονται στη Βόρεια Κορέα.

Οι αρχές της Μαλαισίας δε θα επιτρέψουν στους πολίτες της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψουν τη χώρα, είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αχμάντ Ζαχίντ Χαμιντί.  

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Μαλαισίας, Νουρ Τζαζλάν Μοχάμεντ, οι αστυνομικές αρχές της χώρας έχουν αποκλείσει την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ. 

“Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τη φυσική παρουσία όλου του προσωπικού της πρεσβείας,” δήλωσε ο υφυπουργός έξω από την πρεσβεία, καθιστώντας σαφές ότι δε θα επιτραπεί στο προσωπικό της πρεσβείας να την εγκαταλείψει “μέχρι να είμαστε βέβαιοι για τον ακριβή αριθμό τους, αλλά και για το που βρίσκονται οι ίδιοι,”.

Η  αστυνομία της Μαλαισίας υποπτεύεται ότι στην πρεσβεία κρύβονται τρεις ύποπτοι για τη δολοφονία το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλή αδερφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν..

Ο αρχηγός της αστυνομίας στη Μαλαισία δήλωσε ότι αναζητούνται τρεις ύποπτοι Βορειοκορεάτες για την υπόθεση της δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ενώ αυτοί κρύβονται στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα κατάγγειλε ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας δεν συνεργάζονται με τη Μαλαισία και ζήτησε δείγματα DNA, από τους συγγενείς του Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Οι αρχές της Μαλαισίας δε θα επιτρέψουν στους πολίτες της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αχμάντ Ζαχίντ Χαμιντί.