Ανθρώπινες ιστορίες από τις Βρυξέλλες - Free Sunday
Ανθρώπινες ιστορίες από τις Βρυξέλλες

Ανθρώπινες ιστορίες από τις Βρυξέλλες

Λίμα - Βρυξέλλες - Νέα Υόρκη

TO_PROTO_THIMA

Η 37χρονη Ταπία Ρουίζ είναι το πρώτο θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών που αναγνωρίστηκε επίσημα. Η Αντέλμα Μαρίνα Ταπία Ρουίζ από το Περού ζούσε στην πρωτεύουσα του Βελγίου εδώ και έξι χρόνια. Βρισκόταν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, μαζί με τον Βέλγο σύζυγό της, Κριστόφ Ντεκλαμπέ, και τις δίδυμες κόρες τους ηλικίας 4 ετών, τη Μορίν και την Αλόντρα, που έχουν βελγική υπηκοότητα. Το ένα από τα δύο κορίτσια φέρεται να έχει τραυματιστεί. Η άτυχη Περουβιανή ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση για τη Νέα Υόρκη, όπου επρόκειτο να συναντήσει μία από τις αδερφές της. Το ταξίδι αυτό δεν ξεκίνησε ποτέ…

Δεν ήταν πυροτεχνήματα…
Ο Χορστ Πίλγκερ, ένας Αυστριακός που εργάζεται στην Κομισιόν και βρισκόταν με την οικογένειά του στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τη στιγμή της επίθεσης, αφηγήθηκε πως τα παιδιά του νόμισαν ότι κάποιοι έριχναν πυροτεχνήματα όταν σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη, στον αερολιμένα.
«Η σύζυγός μου κι εγώ σκεφτήκαμε ότι επρόκειτο για “βόμβα”. Κοιταχτήκαμε στα μάτια» είπε στο Reuters, περιγράφοντας τα όσα εκείνος και η οικογένειά του έζησαν το πρωί της Τρίτης. «Πέντε ή δέκα λεπτά αργότερα σημειώθηκε μια τεράστια, τεράστια, τεράστια έκρηξη σε κοντινή απόσταση. Ήταν τόσο μεγάλη» διηγήθηκε με έμφαση.
Ο Πίλγκερ σχεδίαζε με την οικογένειά του να επισκεφθεί τη Ρώμη, ενόψει των διακοπών για το καθολικό Πάσχα, και δύο ώρες πριν από την απογείωση κάθονταν σε μια καφετέρια στην κεντρική αίθουσα αναχωρήσεων.
«Είχαμε πιει τον μισό μας καφέ και τότε σημειώθηκε μια έκρηξη. Ήταν λίγο μακρύτερα, αλλά αρκετά ισχυρή» σημείωσε ο αυτόπτης μάρτυρας σε μια τηλεφωνική επικοινωνία από το κτίριο του τερματικού σταθμού, όπου οι ταξιδιώτες οδηγήθηκαν από το προσωπικό του αεροδρομίου. Ωστόσο, η δεύτερη έκρηξη, που ακολούθησε, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Ο Αυστριακός αφηγήθηκε ότι η οροφή του κτιρίου κατέρρευσε και καπνός κάλυψε τα πάντα.
«Φοβηθήκαμε τόσο πολύ» κατέληξε.

Ο οδηγός του μετρό θυμάται

METRO

«Το να βλέπεις πτώματα να κείτονται στο έδαφος είναι κάτι που σε σημαδεύει». Ο Κρίστιαν Ντελάς περιέγραψε στο τηλεοπτικό κανάλι RTBF όσα συνέβησαν όταν ξεκινώντας το δρομολόγιό του προς τον σταθμό Arts-Loi έσκασε η βόμβα στο μεσαίο βαγόνι του συρμού.«Ήταν 9:15 (ώρα Βρυξελλών) όταν η βόμβα εξερράγη. Βρισκόμασταν στη γραμμή 1-5 και ο συρμός ξεκίνησε με κατεύθυνση προς τον σταθμό Arts-Loi όταν έσκασε η βόμβα» είπε.«Σταμάτησα το τρένο με τα τρία βαγόνια, πιστεύοντας αρχικά ότι υπήρχε απλώς κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Σύντομα όμως συνειδητοποίησα ότι ήταν κάτι πολύ χειρότερο» διηγήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο.
«Δεν έπαθα τίποτα, ούτε μια πληγή. Αμέσως ακολούθησα το πρωτόκολλο που πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο» είπε ο Ντελάς, που βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

Μια Ελληνίδα στον συρμό του τρόμου

XRYSA_LEPIDA

Η Χρύσα Λεπίδα, η οποία ζει και εργάζεται στη βελγική πρωτεύουσα, βρισκόταν ανάμεσα στους επιβάτες του τρένου στο οποίο σημειώθηκε η φονική έκρηξη. Η αφήγησή της:
«Σήμερα το πρωί βρισκόμουν στο μετρό (γραμμή 5), πηγαίνοντας στη δουλειά, και όπως κάθε μέρα χάζευα στο κινητό μου. Όταν διάβασα για την έκρηξη στο αεροδρόμιο, ενημέρωσα κατευθείαν τη μητέρα μου, η οποία μου είχε στείλει ήδη ότι όλα είναι καλά στην πόλη και πως δεν πρέπει να ανησυχεί για μένα, γιατί η έκρηξη ήταν αρκετά μακριά, οπότε στην πόλη είμαστε όλοι ασφαλείς. Κάθε φορά της εξηγώ ότι τα media κάποιες φορές υπερβάλλουν, προσπαθώντας να την ηρεμήσω. Πέντε λεπτά αργότερα, και ενώ ακόμα βρισκόμουν στο μετρό, έγινε η έκρηξη.
»Για καλή μου τύχη ήμουν στο μπροστινό μετρό, μόλις είχαμε περάσει τη στάση όπου έγινε η έκρηξη. Το μόνο που σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή ήταν ότι έγινε κάποιο ατύχημα κάπου κοντά, εξού και ο θόρυβος. Δύο λεπτά αργότερα, με το κινητό στο χέρι, κατέβηκα από το μετρό και διάβασα ότι ο θόρυβος που ακούσαμε ερχόταν από την προηγούμενη στάση, όπου έγινε η έκρηξη. Δεν ξέρω τι να πω, ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι ήμουν τόσο κοντά. Σήμερα απλώς όλη μέρα σκέφτομαι ότι αν δεν έτρεχα να προλάβω το μετρό το πρωί (ναι, είχα αργήσει να ξυπνήσω και αναγκαστικά έτρεχα!), θα ήμουν εγώ στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή!».

Από το Βιετνάμ

Μία υπάλληλος καθαριότητας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με καταγωγή από το Βιετνάμ, βρισκόταν ανάμεσα σε άλλους επιβάτες στον σταθμό του μετρό την ώρα της έκρηξης. Είχε μόλις σχολάσει και επέστρεφε σπίτι της. Μόλις σταμάτησε ο συρμός και άνοιξαν οι πόρτες, είπε μετά σε συναδέλφους της, είδε κάποιον να κουβαλάει κάτι και αμέσως μετά έγινε η έκρηξη. Έτρεξε να βγει έξω και στάθηκε τυχερή, δεν έπαθε τίποτα.

Πρόσωπο-σύμβολο

AEROSYNODOS

Το βλέμμα της Ινδής αεροσυνοδού Νίντι Τσαπεκάρ πέρασε μέσα μας. Είχε μόλις φτάσει στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών από την Ινδία και θα πετούσε για το Νιου Τζέρσεϊ. Τραυματίστηκε στη δεύτερη έκρηξη και ο πόνος της έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από μια φωτογραφία που αποτύπωσε την αδιανόητη φρίκη. Είναι μητέρα δύο παιδιών, εργάζεται ως αεροσυνοδός της ινδικής Jet Airways εδώ και δεκαπέντε χρόνια και το ματωμένο πρόσωπό της έγινε πρωτοσέλιδο στους «New York Times».