H Google… προβλέπει την ανεργία - Free Sunday
H Google… προβλέπει την ανεργία

H Google… προβλέπει την ανεργία

Μέχρι στιγμής, οι αναφορές στις σχέσεις της Google, του γίγαντα της διαδικτυακής αναζήτησης, και της Ε.Ε. περιλάμβαναν φράσεις όπως «σύγκρουση», «δικαστική διαμάχη», «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» και «πρόστιμα» – η FS έχει αναφερθεί εκτενώς στις έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη θέση που η Google κατέχει τόσο στον χώρο των μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο όσο και στον τομέα των φορητών συσκευών, όπως τα smartphones και τα tablets, και αν αυτή η θέση παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού και θεμιτών πρακτικών.

Η πρόσφατη έρευνα μάλιστα της Επιτροπής για το λειτουργικό σύστημα Android θεωρείται μείζον κεφάλαιο στη διαμάχη με την Google, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί με πολλούς τρόπους για την εταιρεία.

Εργαλείο για την ανεργία

Ωστόσο, Φινλανδοί ερευνητές κατέληξαν ότι η Google μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την παρακολούθηση, ακόμα και την πρόβλεψη της πορείας της ανεργίας στην Ευρώπη, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς τη Eurostat και βοηθώντας τους πολιτικούς να χαράξουν καλύτερες στρατηγικές απασχόλησης στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Φινλανδικής Οικονομίας (Elinkeinoelämän tutkimuslaitos - ETLA) ανακοίνωσε ότι παρακολουθώντας αναζητήσεις για όρους όπως «επίδομα ανεργίας» ή «υπηρεσίες εύρεσης εργασίας» σε όλη την Ε.Ε., μπορεί να προβλέψει την πορεία της ανεργίας ακόμα και σε βάθος τριμήνου, κάτι που έως τώρα η Eurostat δεν έχει κατορθώσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Μάλιστα, οι ερευνητές του ETLA θεωρούν ότι με βάση τις αναζητήσεις στο Google μπορούν πλέον να εκτιμήσουν τα ποσοστά της ανεργίας σε μια χώρα σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής του συγκεκριμένου προγράμματος του ETLA, Joonas Tuhkuri, υπογράμμισε ότι «η διαδικτυακή δραστηριότητα βρίσκεται σε συσχέτιση με τον πραγματικό κόσμο και ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι πιθανώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη συσχέτιση προκειμένου να προβλέψουμε την πορεία της οικονομίας», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια αναζητήσεις στο Google κάθε μήνα και κάθε αναζήτηση αντιστοιχεί σε κάποιον που εκφράζει ενδιαφέρον ή ζητά κάτι».

Ειδικός Δείκτης

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η χρήση των δεδομένων της Google θα μπορούσε να προβλέψει την ανεργία στην Πορτογαλία, όπου ο Δείκτης Google του ETLA άρχισε να ανεβαίνει το 2011, δηλαδή πριν εμφανίσει άνοδο η ανεργία. Το ίδιο συνέβη στην Ολλανδία, στη Φινλανδία και στη Γαλλία, με τους ερευνητές να θεωρούν ότι το συγκεκριμένο εργαλείο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την Ε.Ε. και τους εγχώριους φορείς για καλύτερο στρατηγικό σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών για την καταπολέμηση της ανεργίας. Μια επίσκεψη στη σχετική ιστοσελίδα του ETLA (http://www.etla.fi/en/etlanow/), όπου αναφέρεται ότι στο project συμμετέχουν 29 ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα, αποκαλύπτει ότι τα στοιχεία του φινλανδικού ινστιτούτου διαφέρουν –ενίοτε σημαντικά– από τις επίσημες καταγραφές της ανεργίας στις χώρες-μέλη της Ένωσης, ενώ περιλαμβάνει και προβλέψεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016 σχετικά με τις διακυμάνσεις της ανεργίας. Το φινλανδικό ινστιτούτο εξήγησε ότι το μοντέλο του ETLAnow βασίζεται στο εύρημα ότι οι τάσεις των διαδικτυακών αναζητήσεων που σχετίζονται με την ανεργία (όπως αναζήτηση για δουλειά) σχετίζονται με το παρόν και το μελλοντικό ποσοστό της ανεργίας, τονίζοντας ότι η έρευνα δείχνει ότι η συμπερίληψη των αναζητήσεων στο Google βελτιώνει τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την ανεργία.

Ευρωφρένο στη διαδικτυακή ρητορική μίσους

Εν τω μεταξύ, το Facebook, το Twitter, η Microsoft και το YouTube αποδέχτηκαν τον κανονισμό της Ε.Ε. ο οποίος απαιτεί από τα κοινωνικά δίκτυα και τις εταιρείες να ελέγχουν την πλειοψηφία των μηνυμάτων μίσους μέσα σε 24 ώρες από την ειδοποίηση και να τα αφαιρούν, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο παραπάνω κανονισμός αποτελεί έναν νέο κώδικα δεοντολογίας, που έχει σκοπό να καταπολεμήσει τα μηνύματα μίσους και τις τρομοκρατικές προπαγάνδες στην Ε.Ε., ενώ πλέον οι εταιρείες υποχρεούνται να ταυτοποιούν και να προωθούν τον αντίλογο σε αυτά τα μηνύματα που αναρτώνται online.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την εκτεταμένη χρήση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης από τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος, οι κυβερνήσεις άσκησαν μεγάλη πίεση στις αρμόδιες εταιρείες, ώστε να καθαρίζουν το σχετικό περιεχόμενο. Όλες οι εταιρείες ανέφεραν ότι δεσμεύονται για το θέμα, ενώ παράλληλα επιτρέπουν και την ελευθερία του λόγου και των πληροφοριών στις πλατφόρμες τους. «Είμαστε δεσμευμένοι για την ελεύθερη πρόσβαση του κόσμου σε πληροφορίες μέσω των υπηρεσιών μας, αλλά απαγορεύουμε τα παράνομα μηνύματα μίσους στις πλατφόρμες μας» υπογράμμισε η Lie Junius, διευθύντρια Δημόσιας Πολιτικής και Κυβερνητικών Σχέσεων της Google για την Ε.Ε. «Έχουμε αποδοτικά συστήματα για τον έλεγχο των ειδοποιήσεων εντός 24 ωρών και την αφαίρεση ακατάλληλου περιεχομένου. Χαιρόμαστε για τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποσκοπεί στην ανάπτυξη κατάλληλης προσέγγισης στα μηνύματα μίσους».