Ο Ολάντ στη σέντρα - Free Sunday
Ο Ολάντ στη σέντρα

Ο Ολάντ στη σέντρα

Την περασμένη εβδομάδα ο γ.γ. της γαλλικής Συνομοσπονδίας Εργατών (CGT) Φιλίπ Μαρτίνες και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κοντραρίστηκαν στο πρωτοσέλιδο της αριστερής «Libération». Τα πορτρέτα τους ήταν συνοφρυωμένα και η εφημερίδα πρότεινε μια συμβιβαστική λύση για να σπάσει το αδιέξοδο γύρω από την προώθηση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που έχει οδηγήσει χιλιάδες Γάλλους στους δρόμους και πολλούς τομείς σε πολυήμερες απεργίες. Κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα βρεθεί μια λύση που θα φέρει τις δύο πλευρές κοντά, όμως ο Ολάντ, που πλέον δεν έχει να χάσει τίποτα όντας ο λιγότερο δημοφιλής Πρόεδρος όλων των εποχών, έχει στυλώσει τα πόδια και επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποσύρει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο. «Είναι ένας νόμος που διασφαλίζει την καλύτερη απόδοση των επιχειρήσεων και παρέχει νέα δικαιώματα στους εργαζόμενους» λέει ο Ολάντ σε συνέντευξή του. Μέχρι στιγμής απορρίπτει τις εκκλήσεις να κάνει πίσω για να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του επερχόμενου Euro 2016, λέγοντας μάλιστα ότι η «μεγαλύτερη απειλή» για το τουρνουά ποδοσφαίρου στη Γαλλία είναι η τρομοκρατία και όχι οι απεργίες.

Απεργία και τρομοκρατία στο μενού

Μπορεί μια τέτοια δήλωση να φαντάζει εξωφρενική ενόψει της έναρξης της διοργάνωσης στις 10 Ιουνίου, ωστόσο δείχνει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, καθώς οι αναταραχές και οι απεργιακές κινητοποιήσεις κλιμακώνονται, προκαλώντας προβλήματα σε πολλούς τομείς. Ο Μαρτίνες εδώ και μέρες έχει εξαπολύσει μια καλυμμένη απειλή, λέγοντας «εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον κόσμο από το να δει τους αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να συζητήσει. Τα πάντα είναι στα χέρια της», για να πάρει την απάντηση του υπουργού Αθλητισμού της χώρας, ότι μια σειρά από παραλυτικές απεργίες θα ήταν «καταστροφικές» για την εικόνα της Γαλλίας στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες έχουν κάνει γνωστή την «επιθυμία» ισλαμιστών να επιτεθούν με βόμβες σε δημόσιους χώρους, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν συνέχεια ασκήσεις, ώστε να είναι προετοιμασμένες για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις σε σταθμούς τρένων ή στάδια.

Οδηγία με την οποία προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες για τον κίνδυνο πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη ενόψει των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων αυτού του καλοκαιριού εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυξάνοντας τους φόβους. «Η Γαλλία θα φιλοξενήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου. Τα στάδιο, οι ζώνες διασκέδασης και τα διάφορα μαγαζιά που θα μεταδίδουν το τουρνουά στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη αποτελούν ενδεχόμενο στόχο για τους τρομοκράτες» προειδοποιούν οι αμερικανικές αρχές.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Τουρισμού στο Παρίσι έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι αναταραχές λειτουργούν απωθητικά για τους επισκέπτες ενός από τους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου. Οι σκηνές με το αντάρτικο πόλης στο κέντρο του Παρισιού, που μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, ενισχύουν το αίσθημα φόβου και παραπληροφόρησης, σύμφωνα με το Συμβούλιο Τουρισμού της πρωτεύουσας. Η Γαλλία παραμένει σε υψηλό επίπεδο συναγερμού, ενώ μετά το μακελειό του Νοεμβρίου, όταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν 130 ανθρώπους, το Παρίσι πρέπει τώρα να αποκαταστήσει την εικόνα του σε δύο μέτωπα.

Και αν το μέτωπο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας παραμένει απρόβλεπτο, η κυβέρνηση καλείται να βρει λύση στο μπαράζ απεργιών. Εβδομάδες κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία, με διαδηλώσεις και συγκρούσεις στον δρόμο, οδήγησαν σε μεγάλο μπλόκο στον πετρελαϊκό τομέα, με έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της χώρας να μη λειτουργούν ή να υπολειτουργούν, σύμφωνα με τη γαλλική Ένωση Πετρελαϊκών Βιομηχανιών, και τον τομέα της τροφοδοσίας σε δομικά υλικά επίσης να πλήττεται από ελλείψεις. Για να αποφύγει γενικευμένη έλλειψη καυσίμων, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για την αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας, ενώ απεργίες άρχισαν και στους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις
Αυτό το ρεύμα εξαπλώθηκε και στον τομέα των μεταφορών, στρατηγικό τομέα για τους εκατοντάδες χιλιάδες των φαν του ποδοσφαίρου που αναμένονται για το Euro 2016, με απεργίες που δεν συνδέονται με τον εργασιακό νόμο αλλά δημιουργούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, σε μετρό και σιδηροδρόμους. Για όγδοη φορά από τον Μάρτιο οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων SNCF, επίσημου μεταφορικού φορέα της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, κατέβηκαν σε απεργία, αυτή τη φορά χωρίς ημερομηνία λήξης. Φοβούμενη εξάπλωση των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη διεύθυνση της SNCF και τους εργαζόμενους, ενώ ανακοίνωσε και αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Ως «Χριστούγεννα τον Μάιο» παρουσίασε την κίνηση αυτή ο πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ. Παράλληλα, οι πιλότοι του μεγαλύτερου συνδικάτου της Air France αποφάσισαν να κατέβουν σε εξαήμερη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την προσεχή μείωση των αμοιβών τους.

Τα βασικά σημεία της προτεινόμενης μεταρρύθμισης διατηρούν την εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών, αλλά μόνο ως μέσο όρο. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διαπραγματευτούν με τις τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις περισσότερες ή λιγότερες ώρες ανά εβδομάδα, με ανώτατο όριο αυτό των 46 ωρών. Επιπλέον, δίνεται στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ελευθερία για τη μείωση των αμοιβών, ενώ ο νόμος διευκολύνει τις συνθήκες για την απόλυση εργαζομένων, που μέχρι σήμερα προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό. Το σκεπτικό πίσω από την εξέλιξη αυτή είναι ότι οι εταιρείες θα προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους αν ξέρουν ότι μπορούν να απολύσουν σε περιόδους ύφεσης. Ακόμη, τους δίνονται περιθώρια για να διαπραγματευτούν τις διακοπές και τις ειδικές άδειες, όπως η άδεια μητρότητας ή γάμου, που επίσης ρυθμίζονταν νομοθετικά στη Γαλλία.

Τα γαλλικά μέσα παρακολουθούν την κατάσταση, με τη «Monde» να λέει πως η κυβέρνηση κάνει διαφορετικές προτάσεις στις πλευρές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για να διασπάσει το μέτωπο. Αλλά και η «Ouest France», η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, αναφέρεται σε διάσπαση μεταξύ των συνδικάτων CGT και CFDT, ενώ η «Libération» καλεί κυβέρνηση και απεργούς να δείξουν καλή θέληση και να συμβιβαστούν τουλάχιστον όσον αφορά τις ώρες εργασίας, για να μην αφήσουν τη Δεξιά να περάσει μπροστά.