Εξαγορά LinkedIn από Microsoft: Επιτυχία ή φιάσκο; - Free Sunday
Εξαγορά LinkedIn από Microsoft: Επιτυχία ή φιάσκο;

Εξαγορά LinkedIn από Microsoft: Επιτυχία ή φιάσκο;

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Microsoft και ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά deals στην ιστορία του κλάδου.

Η κίνηση της Microsoft αποτυπώνει τις προτεραιότητες του νέου ηγέτη της Σάτια Ναντέλα –ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα εύστροφος και εύστοχος στον τομέα των εξαγορών– έναντι εκείνων των προηγούμενων αφεντικών της, Μπιλ Γκέιτς και Στιβ Μπάλμερ. Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί κριτική με αφορμή τις εξαγορές του Skype και της Nokia, καθώς έδωσε υπέρογκα ποσά για να τα αποκτήσει και δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα από άποψη κερδών.

400 εκατ. επαγγελματίες με ένα κλικ

To LinkedIn δημιουργήθηκε στα τέλη του 2002 και πλέον είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό online δίκτυο σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 είχε εγγεγραμμένους περισσότερους από 433 εκατομμύρια χρήστες, εκ των οποίων πάνω από 106 εκατομμύρια είναι ενεργοί. Με έδρα του την Καλιφόρνια, από το 2013 διατίθεται σε 24 γλώσσες, ενώ για το 2015 σημείωσε κέρδη ύψους 2,9 δισ. δολαρίων.

Οι οικονομικοί αναλυτές προβληματίζονται για την κίνηση της Microsoft, υποστηρίζοντας πως το LinkedIn δεν άξιζε τα 26 δισ. που δόθηκαν για την απόκτησή του, και αναφέρουν ως παράδειγμα την κακή ιστορία της εταιρείας αναφορικά με τις εξαγορές, λ.χ. του Skype, που έχασε έδαφος από αντίστοιχες εφαρμογές, αφού η Microsoft δεν το εκμεταλλεύτηκε σωστά. 
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το LinkedIn διαθέτει εκατομμύρια πληροφορίες και εξειδικευμένα προφίλ σημαντικών επαγγελματιών του κόσμου. Η Microsoft, έχοντας πρόσβαση σε 400 εκατομμύρια χρήστες, θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις της τόσο σε ατομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, προωθώντας τα προϊόντα της. Η Microsoft, δηλαδή, διαθέτει την τεχνογνωσία και τις υποδομές και το LinkedIn τις πληροφορίες και την άμεση πρόσβαση. Η εταιρεία μάλιστα θα κλείσει την οικονομική χρονιά της με χρέος, προκειμένου να στηρίξει την εξαγορά, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Πληροφορίες-θησαυρός για τη Microsoft

Μόλις ανακοινώθηκε η εξαγορά, η μετοχή του LinkedIn ανέβηκε κατά περίπου 50%, ενώ της Microsoft έπεσε, με τη Moody’s να σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως το ρίσκο της εξαγοράς δεν αποκλείεται να απειλήσει την αξιολόγηση της εταιρείας, η οποία προς το παρόν είναι ΑΑΑ. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, η Microsoft έπρεπε να αναλάβει ένα ρίσκο προς την κατεύθυνση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει αν έπραξε το σωστό και με όρους που την εξυπηρετούν.

Υπό την ηγεσία του Σάτια Ναντέλα, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 2014, η Microsoft έχει στοχεύσει κυρίως στους εταιρικούς πελάτες και όχι στους απλούς καταναλωτές. Οι βασικές πωλήσεις της είναι το Office 365, που απευθύνεται σε εταιρείες, γεγονός που έχει κάνει τη Microsoft κερδοφόρα μεν, αλλά λιγότερο ελκυστική στον κλάδο. 

Στις δηλώσεις του ο Ναντέλα σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «στόχος μας είναι να ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Η βασική μας φιλοδοξία είναι να επανεφεύρουμε τους όρους της παραγωγικότητας και τις εταιρικές διαδικασίες». Αναλυτές της Credit Suisse αναφέρουν πως η Microsoft θα ενσωματώσει τις πληροφορίες που διαθέτει το LinkedIn –πληροφορίες που περιλαμβάνουν έγκυρα στοιχεία ανθρώπων ως προς την εργασιακή τους εμπειρία και εκπαίδευση– στα δικά της software κι έτσι θα προκύψουν πολλές δυνατότητες. 

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του LinkedIn είναι ότι διαθέτει ενημερωμένα προφίλ που παρέχουν αληθινές πληροφορίες σχετικά με την εργασία και την εκπαίδευση των χρηστών και ήδη χρησιμοποιείται από τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και κυνηγούς επαγγελματικών ταλέντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανοιχτές τουλάχιστον 7 εκατομμύρια αγγελίες εργασίας μέσω του LinkedIn, ενώ εκατομμύρια εξειδικευμένοι ανιχνευτές στελεχών το χρησιμοποιούν ως κύριο εργαλείο για να «κλέψουν» ικανά στελέχη από ανταγωνιστικές εταιρείες.

Μεγάλος κερδισμένος πάντως από το deal δισεκατομμυρίων είναι ο Ριντ Χόφμαν, ένας εκ των δημιουργών, πρόεδρος του LinkedIn και βασικός του μέτοχος. Ο Χόφμαν στις αρχές του 2016 είδε τη μετοχή της εταιρείας του να φτάνει τα 225 δολάρια και μέσα σε έναν μήνα να κλείνει γύρω στα 100 δολάρια. Η ραγδαία αυτή μείωση είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό στα μέλη του Δ.Σ., ωστόσο με την εξαγορά και την ταχεία άνοδο της μετοχής τα στελέχη του LinkedIn βγαίνουν εξαιρετικά κερδισμένα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Microsoft τους επιτρέπει να μην αλλάξουν τίποτα στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα της εξαγοράς συμπαρέσυραν τις μετοχές του Twitter σε άνοδο της τάξης του 5,5%, γεγονός που ενισχύει την επιθυμία πολλών τεχνολογικών κολοσσών να το εξαγοράσουν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «Telegraph», δεν αποκλείεται να δούμε μελλοντικά την Google να προχωρά σε πρόταση εξαγοράς του Twitter.

H κρυφή γοητεία του LinkedIn σε αριθμούς

  • 106 εκατ. μοναδικοί επισκέπτες μπαίνουν στο LinkedIn κάθε μήνα.
  • Έχει εξαπλωθεί ήδη σε 200 χώρες.
  • Το 70% των χρηστών μένει εκτός ΗΠΑ.
  • Βασικοί τίτλοι εκπαίδευσης που οδήγησαν σε πρόσληψη το 2015 ήταν «Στατιστική Ανάλυση» και «Διαχείριση Πληροφοριών».
  • Το 56% των χρηστών είναι άντρες και το 44% γυναίκες.
  • Περισσότερα από 175.000 προφίλ δημιουργούνται καθημερινά στο LinkedIn.
  • 1 στους 3 επαγγελματίες του πλανήτη έχει προφίλ στο LinkedIn.
  • Το 41% των εκατομμυριούχων του πλανήτη χρησιμοποιεί το δίκτυο.
  • Σχεδόν το 90% τμημάτων και εταιρειών ανθρώπινου δυναμικού αναζητά στελέχη μέσω LinkedIn.