Ο αντίκτυπος ενός φανατικού - Free Sunday
Ο αντίκτυπος ενός φανατικού

Ο αντίκτυπος ενός φανατικού

Το αποκάλεσαν «Μπατακλάν των ΗΠΑ». Το τυφλό χτύπημα σε γκέι κλαμπ του Ορλάντο της Φλόριντα, που άφησε πίσω του 50 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, προκάλεσε σοκ και αποτροπιασμό. Αμέσως μετά το μούδιασμα στο άκουσμα της είδησης, η δυσάρεστη έκπληξη από τα τιτιβίσματα του Ντόναλντ Τραμπ έδειξε πως η φοβερή επίθεση θα αλλάξει την πολιτική ατζέντα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

«Ευχαριστώ τους πολίτες για τα συγχαρητήρια, καθώς είχα δίκιο για το θέμα της ισλαμικής τρομοκρατίας. Όμως δεν θέλω συγχαρητήρια, θέλω να υπάρχει επαγρύπνηση και δριμύτητα. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι» έγραψε χαρακτηριστικά. Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ομπαμα ότι στο διάγγελμά του δεν αναφέρθηκε σε ισλαμική τρομοκρατία, την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν ακόμη να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα σχετικά με αυτή την ανοιχτά ομοφοβική επίθεση.

«Επειδή οι ηγέτες μας είναι αδύναμοι, είπα πως αυτό επρόκειτο να συμβεί – και η κατάσταση πρόκειται μόνο να χειροτερέψει» ανέφερε ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του. «Προσπαθώ να σώσω ζωές και να αποτρέψω την επόμενη τρομοκρατική επίθεση. Δεν μπορούμε να αντέξουμε το κόστος της πολιτικής ορθότητας πλέον» συμπλήρωσε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα tweets του υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο που μεγάλο μέρος του πλανήτη αγαπά να μισεί προκάλεσαν αντιδράσεις, αλλά ήταν σαφές πως το μακελειό είχε βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης επηρεάζοντας ευθέως την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ, καθώς και οι δύο υποψήφιοι φρόντισαν να αναπροσαρμόσουν τα μηνύματά τους σε θέματα εθνικής ασφάλειας και τρομοκρατίας. Και οι ομοιότητες μάλλον σταματούν εδώ. Ενώ η Κλίντον τόνισε την ανάγκη για αυστηρότερους νόμους οπλοκατοχής και χαρακτήρισε τον αντίπαλό της «επικίνδυνο», ο Τραμπ στράφηκε εναντίον της μουσουλμανικής μετανάστευσης και αποκάλεσε την αντίπαλό του «αδύναμη».

Αγάπη για το μίσος

Την επομένη της τυφλής επίθεσης που οδήγησε στο θάνατο 50 ανθρώπους, μια επίθεση που ο Πρόεδρος Ομπάμα περιέγραψε ως «πράξη τρομοκρατίας», ο Τραμπ, που όλοι υποθέτουν ότι θα είναι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ζήτησε εκ νέου την απαγόρευση της μουσουλμανικής μετανάστευσης, πρόταση που πολλοί αξιωματούχοι του κόμματος έχουν απορρίψει, παρ’ ότι αυτού του είδους η ρητορική φαίνεται ότι ενίσχυσε τον «εκκεντρικό πολιτικό» στις προκριματικές εκλογές.
«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν στη χώρα μας και πολλοί από αυτούς δεν διαφέρουν από τον δολοφόνο» δήλωσε τη Δευτέρα στο «Fox & Friends». Όπως όμως έγινε γνωστό, ο ύποπτος, ο 29χρονος Ομάρ Ματίν, που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, γεννήθηκε στις ΗΠΑ και, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, έδωσε όρκο πίστης στο Ισλαμικό Κράτος πριν από την επίθεση. Ο Τραμπ, που μετά από διεθνείς αντιδράσεις είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ευελιξία γύρω από την αντιμουσουλμανική πρότασή του, μετά την επίθεση επανήλθε στην εριστική του στάση, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «απόλυτο πόλεμο». Ως μέρος αυτής της σύγκρουσης, είπε, η χώρα πρέπει να είναι «πολύ ισχυρή όσον αφορά την εξέταση στα τζαμιά», υποδηλώνοντας ότι οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι γνωρίζουν ποιοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, αλλά δεν ενημερώνουν τις αρχές. «Αν δεν τους καταδώσουν, δεν πρόκειται ποτέ να τα βρούμε» συμπλήρωσε.

Σύγκρουση δύο κόσμων

Η αμφιλεγόμενη πρόταση του Τραμπ, που στοχοποίησε τους μουσουλμάνους ζητώντας απαγόρευση της μετανάστευσης και των ταξιδιών στις ΗΠΑ, σόκαρε τη διεθνή σκηνή αλλά ανέβασε πολύ τις μετοχές του, με περισσότερους από τα 2/3 των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων να την υποστηρίζουν, όπως λένε οι δημοσκοπήσεις. Από την πλευρά της, η Κλίντον αντιτίθεται στην ιδέα, την οποία περιγράφει ως αυτοκαταστροφική κίνηση που βοηθά τους τρομοκράτες να στρατολογούν, ενώ και κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου διαφωνούν με αυτήν.
Η Κλίντον επέστρεψε στο θέμα του ελέγχου των όπλων που είχε αναδείξει μήνες πριν, λέγοντας στο τοκ σόου «Good Morning America» του ABC ότι «το Κογκρέσο πρέπει να νομοθετήσει κάποια μέτρα ασφαλούς οπλοκατοχής με βάση την κοινή λογική». Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών υπό τον Ομπάμα σημείωσε ότι το FBI είχε πάρει συνέντευξη από τον Ματίν πολλές φορές εξαιτίας δηλώσεών του. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, του πήραν συνέντευξη πάνω από μία φορά, λόγω των όσων έλεγε, αλλά δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα να αγοράσει ένα τουφέκι επίθεσης» είπε.

Σε συνέντευξή της στο CNN η Κλίντον επίσης κάλεσε για την αποκατάσταση μιας εθνικής απαγόρευσης όπλων επίθεσης και σημείωσε ότι το Κογκρέσο αρνήθηκε να εμποδίσει τις πωλήσεις όπλων σε άτομα που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «λίστα απαγόρευσης πτήσεων». Ο ύποπτος είχε αγοράσει όπλα και πυρομαχικά νόμιμα την εβδομάδα πριν από την επίθεση, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Όταν ρωτήθηκε ποιες νομοθετικές αλλαγές θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την επίθεση, η Κλίντον αναφέρθηκε γενικά σε μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής που δεν υφίστανται στη Φλόριντα.

Μετά τον Μάιο, οπότε η διαφορά μεταξύ τους είχε μειωθεί, οι έρευνες έδειχναν ότι η Κλίντον αποκτούσε και πάλι προβάδισμα έναντι του Τραμπ, ο οποίος δέχτηκε δημόσιες επικρίσεις από Ρεπουμπλικάνους για την επίθεσή του στη μεξικανική κληρονομιά ενός ομοσπονδιακού δικαστή που δίκασε μια υπόθεση που αφορά το πανεπιστήμιό του – ναι, έχει και πανεπιστήμιο. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η Κλίντον οδηγούσε την κούρσα με διαφορά 3 μονάδων σε δημοσκόπηση του Fox News, 8 μονάδων σε δημοσκόπηση του Reuters και 4 μονάδων σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac.

Η επίθεση στο Ορλάντο δίνει την ευκαιρία στον Τραμπ να στρέψει την προσοχή σε ένα πεδίο που θεωρεί προνομιακό γι’ αυτόν. Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι θεωρούν πως θα ήταν πιο αποτελεσματικός από την Κλίντον στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ποσοστά 49%-41% σε δημοσκόπηση του Quinnipiac τον περασμένο Μάιο). Φυσικά κανείς δεν μπορεί να μαντέψει αν η επιθετική ρητορεία που τον ενίσχυσε στις προκριματικές θα αρέσει στο αμερικανικό εκλογικό σώμα συνολικά.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι πολιτικές εκστρατείες επηρεάζονται από απροσδόκητες εθνικές κρίσεις ασφάλειας και, είτε το θέλουν είτε όχι, οι υποψήφιοι θα πρέπει να εκπέμψουν πολιτικά ζυγισμένα μηνύματα, ώστε να μην επιτρέψουν στον αντίπαλό τους να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Ο Τραμπ φαίνεται να υπολογίζει ότι μετά το Ορλάντο οι Αμερικανοί πολίτες θα θεωρήσουν την παρούσα κατάσταση μη αποδεκτή, η εριστική του διάθεση με φόντο τη μεγαλύτερη από άποψη θυμάτων επίθεση με όπλο στην Αμερική δείχνει πως θεωρεί ότι έχει το πάνω χέρι σε θέματα ασφάλειας. Οι προτάσεις του, που περιλαμβάνουν πρωτοφανείς και πολλές φορές εξωφρενικές ιδέες για τη συνοριακή ασφάλεια και τη μετανάστευση, βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις εκκλήσεις του στρατοπέδου Κλίντον για μετριοπάθεια, συνέχιση της εξωτερικής πολιτικής Ομπάμα και την ανάγκη ρύθμισης της πρόσβασης σε πυροβόλα όπλα.

Μένει να δούμε αν τα συγχαρητήρια που δέχεται θα έχουν αντίκτυπο στις κάλπες. «Παίρνω χιλιάδες επιστολές και tweets που μου λένε ότι είχα δίκιο για την όλη κατάσταση» δήλωσε στο Fox τη Δευτέρα μετά τις επιθέσεις. «Είχα δίκιο για πολλά, πολλά πράγματα» επέμεινε. Τον Νοέμβριο θα φανεί αν έχει δίκιο.