Το βάρος ενός βασιλικού πεντικιούρ - Free Sunday
Το βάρος ενός βασιλικού πεντικιούρ

Το βάρος ενός βασιλικού πεντικιούρ

Η ιστοσελίδα whatkatewore.com είναι μόλις ένα από τα fashion blogs που παρακολουθούν και ενημερώνουν το κοινό για κάθε λεπτομέρεια που συνθέτει το «απαράμιλλο» στιλ της πριγκίπισσας, η οποία εκτός από τον τίτλο «Αικατερίνη, δούκισσα του Κέμπριτζ» έχει αποκτήσει και αυτόν της «Kate the Great». Με αυτή τη φράση συνοδεύονται αρκετά από τα ρεπορτάζ που μιλούν για την αισθητική και τη δημόσια εικόνα της, την οποία φροντίζει να καλλιεργεί σε κάθε της εμφάνιση. Εξάλλου είναι γνωστό ότι είναι η καλύτερη πρέσβειρα της Βρετανίας στο πεδίο της διπλωματίας της μόδας.

Πρόσφατο παράδειγμα το ταξίδι της με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ στην Ινδία και στο Μπουτάν. Επί οκτώ ημέρες δεν υπήρξε πρόβλεψη να μιλήσει η Κέιτ η Μεγάλη σε καμία επίσημη εκδήλωση. Έτσι, η πριγκίπισσα αφέθηκε να κάνει αυτό που ξέρει καλά, να επιλέγει –με τη βοήθεια των συνεργατών της– τα κατάλληλα ρούχα για κάθε περίσταση. Η γκαρνταρόμπα των 20 επίσημων εμφανίσεών της επιβεβαίωσε τον ρόλο που έχει ως είδωλο της μόδας και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. Το ταξίδι στην Ινδία δεν ήταν σχεδιασμένο για συναρπαστικές στιλιστικές επιλογές, αντιθέτως η πριγκίπισσα κατάφερε και να μην προσβάλει κανέναν και να δημιουργήσει αίσθηση.

Οι επιλογές της, όπως και η σιωπηλή αλλά βασιλική παρουσία της, δεν άφησαν κανέναν παραπονεμένο, το ταξίδι στο πλευρό του συζύγου της στέφθηκε από επιτυχία και χαρακτηρίστηκε χαϊδευτικά ως ένα ακόμη «ενδυματολογικό πραξικόπημα», αποδεικνύοντας ότι το λεγόμενο «Kate Effect» –κατά το οποίο οτιδήποτε φορά η Μίντλετον ξεπουλάει αμέσως– συνεχίζεται με μεγάλη ένταση. Το περιοδικό «Newsweek» εκτιμά την επιρροή της επί των πωλήσεων της παγκόσμιας μόδας γύρω στο 1 δισ. λίρες. Η εμφάνισή της σε αγώνα κρίκετ στη Βομβάη με ένα εμπριμέ φόρεμα της Ινδής σχεδιάστριας Anita Dongre έκανε την ιστοσελίδα του οίκου μόδας να κρασάρει. Λέγεται ότι ένας από τους λόγους που τα παιδιά της φορούν σε περισσότερες από μία επίσημες εμφανίσεις τα ίδια ρούχα είναι γιατί θέλει να αποφύγει το κυνηγητό των παπαράτσι. Οι μικροί πρίγκιπες Τζορτζ και Σάρλοτ έχουν το ίδιο εφέ με τη μητέρα τους στη βιομηχανία της μόδας, αποτελώντας το καλύτερο celebrity endorsement για παιδικά ενδύματα και αξεσουάρ.

Η ξυπόλυτη πριγκίπισσα

Πάντως, παρά τα διθυραμβικά σχόλια του Τύπου για τις εμφανίσεις της, το ταξίδι στην Ινδία έδωσε την ευκαιρία στην «Daily Mail» να βρει επιτέλους ένα παραπάτημα στην αψεγάδιαστη ύπαρξη της Μίντλετον. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του ζεύγους στο σημείο δολοφονίας του Γκάντι, στο Νέο Δελχί, ο δούκας και η δούκισσα κλήθηκαν να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο και να βγάλουν τα παπούτσια τους σε ένδειξη σεβασμού. Επρόκειτο για μια σπάνια ευκαιρία για τους παπαράτσι να απαθανατίσουν τα πόδια της Κέιτ χωρίς τα χαρακτηριστικά ψηλά τακούνια που συνήθως φοράει. Οι φωτογραφίες, σε μεγέθυνση, εμφανίστηκαν στην εφημερίδα, η οποία κάλεσε δύο ειδικούς (παρ’ ότι φυσικά δεν έκανε το ίδιο όταν επρόκειτο να καλύψει τα θέματα του Brexit), δύο ποδίατρους, για να σχολιάσουν αυτά που έβλεπαν. Οι γιατροί επισήμαναν «διάφορα θέματα» στα πόδια της δούκισσας, όπως την αρχή ενός κάλλου, μεταταρσαλγία και άλλα ορθοπεδικά θέματα που κατά τη γνώμη τους οφείλονται στη συνεχή χρήση ψηλοτάκουνων από την Κέιτ. Φυσικά ασχολίαστο δεν έμεινε το γεγονός ότι δεν φορούσε βερνίκι νυχιών.

Αφήνοντας στην άκρη οποιαδήποτε απορία σχετικά με το γιατί μια εφημερίδα θα ξόδευε χαρτί για να ζουμάρει και να εξετάσει εξονυχιστικά τα πόδια ενός ανθρώπου που βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά, αξίζει να υποθέσουμε τι θα έγραφε η εφημερίδα και τα άλλα μέσα που ασχολούνται σε καθημερινή βάση με τη δούκισσα αν δεν φορούσε τόσο συχνά ψηλοτάκουνες γόβες, όπως συμβουλεύουν οι γιατροί.

Το σώμα του εγκλήματος

Με αμέτρητα δημοσιεύματα που διερευνούν κάθε σπιθαμή του σώματος της Μίντλετον, από τα πλέον εξωφρενικά, όπως αυτό της βρετανικής ταμπλόιντ «Daily Express» που ήθελε το φάντασμα της πεθεράς της, Νταϊάνας, να την επισκέπτεται για να της επισημάνει ότι είναι πολύ αδύνατη, μέχρι την καθημερινή ενασχόληση με τα ρούχα της αλλά και κάποιες λευκές τρίχες που εντοπίστηκαν στα μαλλιά της, η εμμονική «κατανάλωση» της πριγκίπισσας από τα μίντια προκαλεί αντιφάσεις. Το σώμα της καλείται να εξυπηρετήσει δύο αντίθετους σκοπούς: από τη μια να είναι σε κάθε ευκαιρία ένας κομψός πρεσβευτής για τη μοναρχία, για πολλούς η πιο φωτογραφημένη κρεμάστρα ρούχων στον κόσμο, το οποίο απαιτεί άψογη φυσική κατάσταση που θυμίζει αστέρες του Χόλιγουντ, και από την άλλη να αποτελέσει πρότυπο για τις νεαρές γυναίκες.

Παρά την πίεση που δέχεται από τα ΜΜΕ, η Κέιτ, της οποίας η γονιμότητα σχολιαζόταν ποικιλοτρόπως και λόγω της αδυναμίας της, κατάφερε να παραγάγει για τη μοναρχία αυτό που σαρκαστικά οι Βρετανοί περιγράφουν ως «an heir and a spare», έναν διάδοχο και ένα εφεδρικό παιδί. Το σώμα της, δηλαδή, επιτέλεσε τον σημαντικότερο από τους ρόλους τους οποίους της εμπιστεύτηκε η μοναρχία. Και τις δύο φορές που η Μίντλετον αναχώρησε από το μαιευτήριο, λιγότερο από 24 ώρες αφότου γέννησε τα παιδιά της, όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στα ρούχα αλλά και στην κοιλιά της πριγκίπισσας. Η ελαφρώς φουσκωμένη κοιλιά της κατά την έξοδο –μόλις 24 ώρες μετά τον τοκετό– επίσης έγινε αντικείμενο συζήτησης και προκάλεσε θετικά σχόλια για το πώς η πριγκίπισσα αποδείκνυε ότι οι γυναίκες δεν επιστρέφουν στην τελειότητα εν μια νυκτί. Φυσικά την επόμενη μέρα τα μίντια επέστρεψαν στη μανία με την εικόνα του σώματος της Μίντλετον, ερευνώντας τη δίαιτα που θα ακολουθούσε για να επανέλθει, τις ασκήσεις κ.λπ.

Η ίδια η Μίντλετον, που, όπως είπαμε, δεν μιλάει, εκτός κι αν είναι στο πρόγραμμα, ρωτήθηκε πρόσφατα από κάποιον προφανώς αγενή κύριο πώς καταφέρνει να διατηρείται σε φόρμα. Η απάντησή της, προβαρισμένη ή όχι στην εντέλεια, ήταν ότι τρέχει πίσω από τα δυο παιδιά της, αποφεύγοντας να εκθέσει την μηχανή που δουλεύει για να παρουσιάζεται η τέλεια εικόνα της. Στον καταιγισμό των άρθρων που γράφονται καθημερινά για το σώμα της πριγκίπισσας, όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται για την απήχηση που έχει η εμμονή με το σώμα της και η υπερέκθεσή της στην αυτοεκτίμηση των νεαρών κοριτσιών, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπου ο μύθος του μικρού κοριτσιού που μπορεί να γίνει πριγκίπισσα ευθέως ενισχύεται από την πραγματική ιστορία της ίδιας της Μίντλετον.

Το σημείο στο οποίο στέκονται κάποιοι ειδικοί είναι ότι η έμφαση σε κάθε ίντσα του σώματός της «ενισχύει την αρχή ότι τα κορίτσια πρέπει να φαίνονται αλλά όχι να ακούγονται». Το απολύτως αντιφατικό μήνυμα που λαμβάνουν τα νεαρά κορίτσια είναι πως η δούκισσα είναι τέλεια, επιτυχημένα αδύνατη και ταυτόχρονα εγωιστικά, ανεύθυνα λιποβαρής, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το μήνυμα της σχεδόν υποχρεωτικής γυναικείας ανασφάλειας με την εικόνα. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και το πλέον ανώδυνο σχολιαστικό άρθρο έχει αντίκτυπο στις γυναίκες που παρακολουθούν. Κάθε άρθρο που σχολιάζει αρνητικά το σώμα, η εμμονή με την εικόνα, η παρουσίαση της πριγκίπισσας ως σώματος-κρεμάστρα χωρίς ανθρώπινη διάσταση, ενδυναμώνουν το μήνυμα της αφοσίωσης στην «τέλεια εικόνα» που συχνά οδηγεί πολλούς νέους σε διαταραχές λήψης τροφής, με πολύ αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία τους.

Την ίδια εβδομάδα που τα βρετανικά ταμπλόιντ έβρισκαν παρηγοριά στα αφρόντιστα κάτω άκρα της πριγκίπισσας, ο πάπας Φραγκίσκος επέκρινε έντονα την εμμονή με το τέλειο σώμα: «Σε μια εποχή που η φροντίδα του σώματος κάποιου έχει γίνει εμμονή και επιχείρηση, καθένας που δεν είναι τέλειος αισθάνεται ότι πρέπει να κρύβεται, για να μην απειλήσει την ευτυχία και τη γαλήνη των λίγων προνομιούχων και θέσει σε κίνδυνο το κυρίαρχο μοντέλο».