Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου - Free Sunday
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Έξι χρόνια φυλακή, δικαίωμα αναστολής στα μισά και ενδεχόμενη αποφυλάκιση και κατ’ οίκον περιορισμός στα πρώτα δύο χρόνια σε περίπτωση που επιδείξει καλή διαγωγή. Αυτή είναι η ποινή για τον Όσκαρ Πιστόριους, τον δολοφόνο της Ρίβα Στέενκαμπ, όπως ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες από το εφετείο της Πρετόρια. Πρόκειται για ποινή-χάδι, όπως αναφέρουν νομικοί αναλυτές σε πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης, μια ποινή που δολοφόνησε για δεύτερη φορά την αδικοχαμένη Ρίβα και έδωσε τη χαριστική βολή στην οικογένειά της, που θα δουν τον δολοφόνο του παιδιού τους να επιστρέφει στην καθημερινότητά του σε δύο χρόνια.

Στα μαλακά
«Η ποινή που επιβάλλω στον κατηγορούμενο για τον φόνο της εκλιπούσας Ρίβα Στέενκαμπ είναι φυλάκιση έξι ετών, λιγότερο από τα 15 χρόνια που ζήτησε η κατηγορούσα αρχή» υπογράμμισε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «η κοινή γνώμη μπορεί να είναι θορυβώδης και επίμονη, αλλά δεν μπορεί να παίξει κανέναν ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου». Κι όμως, η δικαστής φαίνεται πως επηρεάστηκε. 

Η δημοτικότητα του Πιστόριους, το γεγονός ότι ήταν εθνικός ήρωας για τη Νότια Αφρική λόγω των αθλητικών του επιδόσεων, καθώς και το ότι από παιδί κατέβαλλε υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του, αφού από 11 μηνών του είχαν ακρωτηριάσει τα πόδια, μάλλον επηρέασαν τη δικαστή και αγνόησε τα αδιάσειστα στοιχεία των κατήγορων που απέδειξαν τα προβλήματα και τη θυελλώδη σχέση μεταξύ Πιστόριους και Στέενκαμπ. Υποτίθεται πως η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής είναι το απεχθέστερο έγκλημα στα δικανικά συστήματα όλου του κόσμου και ως τέτοιο πρέπει να τιμωρείται ανάλογα, στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, ο θύτης έπεσε στα μαλακά, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα social media, με τους χρήστες να σημειώνουν πως η δικαστής ήταν μάλλον η καλύτερη υπερασπίστριά του.

Το σύστημα ευνόησε υπέρ το δέον τον Όσκαρ Πιστόριους και αδίκησε τη Ρίβα Στέενκαμπ και την οικογένειά της – καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης αναφερόταν ως «η εκλιπούσα» και όχι με το όνομά της, ενώ ούτε οι τραγικές φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και απεικόνιζαν τα τραύματα του νεαρού μοντέλου, τα οποία και της στέρησαν τη ζωή, στάθηκαν αρκετές για να επιβληθεί η ελάχιστη δυνατή ποινή για το έγκλημα του φόνου, που είναι τα 15 χρόνια φυλακή, σύμφωνα με νομικούς της Νότιας Αφρικής. Πολλές οργανώσεις υπέρ των γυναικών στη Νότια Αφρική έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την ετυμηγορία, σημειώνοντας πως τέτοιου είδους ποινές δημιουργούν δικαστικό προηγούμενο για αντίστοιχες υποθέσεις, τη στιγμή που η χώρα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο με θύματα ως επί το πλείστον γυναίκες.

Αδιάσειστα στοιχεία
Στις 14 Φεβρουαρίου 2013 η Ρίβα Στέενκαμπ άφησε την τελευταία της πνοή στο μπάνιο της οικείας του Όσκαρ Πιστόριους, με τον οποίο διατηρούσε ερωτική σχέση κάποιους μήνες. Ήταν 30 ετών όταν δολοφονήθηκε, προερχόμενη από μια δεμένη ευκατάστατη οικογένεια. Είχε σπουδάσει νομικά και ήθελε να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου στη Νότια Αφρική, όπου και διέμενε. Παράλληλα, εργαζόταν ως μοντέλο και ήταν ένα από τα αγαπημένα δημόσια πρόσωπα της χώρας της.
Τον Νοέμβριο του 2012 γνώρισε τον Όσκαρ Πιστόριους, διάσημο αθλητή και παραολυμπιονίκη. 

Ο Πιστόριους βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του – μόλις είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ως ο πρώτος αθλητής με προσθετικά μέλη, είχε υπογράψει σημαντικά οικονομικά deals με μεγάλες εταιρείες, όπως η Nike, η Oakley και τα αρώματα Thierry Mugler, ήταν εθνικός ήρωας για τη Νότια Αφρική και αποτελούσε πρότυπο για πολλά παιδιά που αντιμετώπιζαν σωματικές δυσκολίες. Η Στέενκαμπ επίσης είχε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στα πόδια της, όταν σε ατύχημα με άλογο έσπασε τη σπονδυλική της στήλη και αναγκάστηκε στα 20 της χρόνια να μάθει και πάλι να περπατάει. 

Θαύμαζε τον Πιστόριους και η σχέση τους ήταν θυελλώδης. Ζήλευαν πολύ ο ένας τον άλλο, ενώ η Στέενκαμπ λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία της είχε στείλει γραπτό μήνυμα στον Πιστόριους σημειώνοντας πως «μερικές φορές σε φοβάμαι, τον τρόπο που ξεσπάς πάνω μου και πώς αντιδράς». Είχαν προηγηθεί ανάλογα μηνύματα έπειτα από ομηρικούς καβγάδες τους, με τα οποία η Στέενκαμπ προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα: «Ζούμε σε μια σχέση δύο μέτρων και δύο σταθμών. Κάθε 5 δευτερόλεπτα ακούω για το πώς έβγαινες έξω και με άλλη γυναίκα. Έχεις κάνει σχέσεις με πολλές γυναίκες, παρ’ όλα αυτά θυμώνεις αν σου διηγηθώ εγώ μια αστεία ιστορία που περιλαμβάνει έναν πρώην σύντροφό μου». Οι ζήλιες του Πιστόριους είχαν θέσει πολλές φορές σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα της Στέενκαμπ, όπως τουλάχιστον δήλωσαν οι γείτονές του.

Ήθελε να τη σκοτώσει
Τη μοιραία βραδιά ο Πιστόριους, όπως είπε ενώπιον του δικαστηρίου, άκουσε θόρυβο από το μπάνιο και νόμισε ότι είχε εισβάλει στο σπίτι του κάποιος διαρρήκτης. Πυροβόλησε τέσσερις φορές έξω από την πόρτα του μπάνιου και όταν αργότερα συνειδητοποίησε ότι μάλλον αντί για κάποιον διαρρήκτη είχε σκοτώσει τη Ρίβα, προσπάθησε με ένα ρόπαλο του κρίκετ να σπάσει την κλειδωμένη πόρτα για να τη σώσει. 

Ωστόσο, οι γονείς, οι γείτονες και οι αστυνομικές αρχές έχουν άλλη άποψη σχετικά με τα συμβάντα της 14ης Φεβρουαρίου 2013. Η Στέενκαμπ είχε μείνει στο σπίτι του, ήταν του Αγίου Βαλεντίνου, οι δυο τους λογομάχησαν έντονα, οι γείτονες άκουσαν γυναικείες φωνές που έγιναν κραυγές. Ο οξύθυμος Πιστόριους την κυνήγησε πρώτα με μια κυνηγετική καραμπίνα και έπειτα με το ρόπαλο του κρίκετ και τη χτύπησε δύο φορές στην πλάτη – υπήρχαν σημάδια πάνω της που ταίριαζαν με αυτή την υπόθεση. Η Στέενκαμπ, φοβισμένη, έτρεξε και κλειδώθηκε στο μπάνιο, ο Πιστόριους προσπάθησε να σπάσει την πόρτα με το ρόπαλο για να τη φτάσει και όταν δεν μπόρεσε, πήρε το 9 χιλιοστών όπλο του –είναι δεινός σκοπευτής και συλλέκτης όπλων– και πυροβόλησε τέσσερις φορές. Η Ρίβα Στέενκαμπ πέθανε ακαριαία.

Μέσα στο μπάνιο βρέθηκαν το όπλο και το ρόπαλο και το σπίτι ήταν άνω κάτω. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η Στέενκαμπ είχε διανυκτερεύσει στο σπίτι του, είχε προηγηθεί έντονος καβγάς μεταξύ του ζευγαριού και δεν ήταν η πρώτη φορά, δυστυχώς, όμως, για την 30χρονη καλλονή ήταν η τελευταία.