Το Note 7 βάζει φωτιά στην παγκόσμια αγορά κινητών - Free Sunday
Το Note 7 βάζει φωτιά στην παγκόσμια αγορά κινητών

Το Note 7 βάζει φωτιά στην παγκόσμια αγορά κινητών

Από τη γιορτή…

Όταν η Samsung παρουσίασε το Note 7 τον περασμένο Αύγουστο, το κλίμα στον κορεατικό γίγαντα της τεχνολογίας ήταν πανηγυρικό. Το συγκεκριμένο phablet (φορητή συσκευή που βρίσκεται, λόγω μεγέθους, μεταξύ του απλού τηλεφώνου και της ταμπλέτας) ερχόταν να συμπληρώσει μια πολύ καλή σειρά συσκευών-ναυαρχίδων, μαζί με τα Galaxy S7 και S7 Edge. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Note 7 ήταν κυριολεκτικά στην απόλυτη αιχμή της τεχνολογίας, τα υλικά κατασκευής απέπνεαν πολυτέλεια και η Samsung εγγυόταν ότι η μπαταρία ιόντων λιθίου των 3.500 mAh θα επαρκούσε ακόμα και για την πιο σκληρή χρήση.

Μάλιστα, οι πρώτες κριτικές για το Note 7 ήταν διθυραμβικές, με κάποιους ειδικούς της τεχνολογίας να φτάνουν στο σημείο να το χαρακτηρίσουν ως το καλύτερο κινητό τηλέφωνο που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Και, φυσικά, οι απανταχού φαν της σειράς Note έσπευσαν να προμηθευτούν τη συσκευή, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις φορητών συσκευών της Samsung, οι οποίες έπειτα από μια περίοδο έντονης πτώσης είχαν αρχίσει και πάλι να ανεβαίνουν εντυπωσιακά.

…στον εφιάλτη

Και μετά, τα Note 7 άρχισαν να παίρνουν φωτιά. Οι πρώτες αναφορές για… αυτοαναφλεγόμενα Note 7 αντιμετωπίστηκαν με σχετική αδιαφορία από τη Samsung: κάποια προβληματικά κομμάτια, κακή χρήση από τους ιδιοκτήτες τους, απρόβλεπτοι παράγοντες, όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν τα αίτια για τις «εκρηκτικές» συμπεριφορές κάποιων συσκευών. Ωστόσο, σταδιακά οι αναφορές για Note 7 που ξαφνικά άρπαξαν φωτιά άρχισαν να πυκνώνουν, σημαίνοντας συναγερμό στη Samsung.

Όταν πλέον τα περιστατικά έφτασαν τα 100 μόνο στις ΗΠΑ, η εταιρεία στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την ανάκληση όλων των συσκευών, καθώς διαπιστώθηκε πρόβλημα με την μπαταρία, το οποίο προκαλούσε μη αναστρέψιμη αντίδραση στο εσωτερικό της και τελικά ανάφλεξη της μπαταρίας και καταστροφή της συσκευής. Σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη και Ασία οι κάτοχοι των Note 7 κλήθηκαν να τα παραδώσουν και να λάβουν συσκευή αντικατάστασης, μέχρις ότου η Samsung επιδιόρθωνε το πρόβλημα της μπαταρίας.

Άλυτο πρόβλημα

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν, εν μέσω της πρώτης ανάκλησης, συσκευές που η μπαταρία τους είχε αντικατασταθεί άρχισαν επίσης να παίρνουν φωτιά, σύμφωνα με αναφορές. Οι πωλητές του Note 7 σταμάτησαν πλήρως τις πωλήσεις της συσκευής και, τελικά, στις 10 Οκτωβρίου η Samsung ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την πώληση και λίγο μετά και την παραγωγή του μοντέλου, ζητώντας από τους κατόχους του να το απενεργοποιήσουν και να το επιστρέψουν άμεσα, όπως έκαναν και διάφορες αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ και αλλού.

Την ίδια στιγμή, μία-μία, οι αεροπορικές εταιρείες αρχικά απαίτησαν από τους κατόχους Note 7 να τα έχουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους μέσα στα αεροσκάφη και στη συνέχεια απαγόρευσαν εντελώς τη συσκευή. Η Samsung, δε, καλεί όσους κατόχους Note 7 δεν τα έχουν ακόμη παραδώσει να μην τα χρησιμοποιούν σε καμία περίπτωση και να τα έχουν διαρκώς απενεργοποιημένα. Μάλιστα, έχει αποστείλει πυρίμαχα κουτιά για τη μεταφορά των συσκευών που έχουν ανακληθεί.

Πλήγμα στο brand

Σύμφωνα με αναλυτές του χώρου της τεχνολογίας, το Note 7, πέραν του ότι προκάλεσε σοβαρή οικονομική ζημιά στην εταιρεία, καθώς η μετοχή της έχασε 19 δισ. δολάρια από την αξία της, έπληξε και το κύρος της Samsung, αλλά και το brand name της σειράς Note. Υπενθυμίζεται ότι πρώτη η Samsung προώθησε τα phablets, μέσω του Note 1, και η συγκεκριμένη σειρά ήταν εξαιρετικά δημοφιλής, ιδίως σε χρήστες που επιθυμούσαν μεγάλες οθόνες και το stylus, το εξάρτημα σαν γραφίδα που το Note περιλάμβανε και επέτρεπε διάφορες λειτουργίες, όπως σχέδιο στο κινητό. Μάλιστα, κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για οριστική κατάργηση της γραμμής Note και αντικατάστασή της με κάποια άλλη, καθώς θεωρείται ότι η σειρά έπαθε «ανήκεστο βλάβη». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Samsung πλέον επικεντρώνεται στην κατασκευή του Galaxy S8, προκειμένου να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστη από το Note 7.

Γιατί συνέβη

Για την ώρα, αναπάντητο –τουλάχιστον με οριστικό τρόπο– παραμένει το «γιατί»: γιατί οι μπαταρίες του Note 7 ξαφνικά άρχισαν να αναφλέγονται. Δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι οι μπαταρίες ήταν ελάχιστα μεγαλύτερες από τον χώρο που έπρεπε να καταλαμβάνουν μέσα στη συσκευή, με αποτέλεσμα να «τσαλακώνεται» μια άκρη τους και να προκαλείται υπερθέρμανση και βραχυκύκλωμα, ενώ οι «New York Times» υποστήριξαν ότι δύο πλάκες μέσα στην μπαταρία ήταν πολύ κοντά, γεγονός που επίσης μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα και ανάφλεξη.

Από την άλλη πλευρά, το περιοδικό τεχνολογίας «Wired» επισήμανε ότι ένας από τους λόγους που η κατάσταση επιδεινώθηκε για τη Samsung ήταν το γεγονός ότι το τηλέφωνο ήταν ερμητικά κλειστό και η μπαταρία κολλημένη στο εσωτερικό του. Η νέα αυτή τάση, τα τηλέφωνα να μην ανοίγουν για να αντικατασταθεί η μπαταρία από τους ίδιους τους χρήστες (τάση που η Samsung υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια), επέτεινε το πρόβλημα, καθώς, αν οι ιδιοκτήτες των Note 7 μπορούσαν με ευκολία να αφαιρέσουν την μπαταρία, ενδεχομένως η εταιρεία να μη βρισκόταν στην ανάγκη να ανακαλέσει το σύνολο της παραγωγής του μοντέλου αλλά μόνο τις μπαταρίες, μειώνοντας και το κόστος και τον θόρυβο που η υπόθεση προκάλεσε.

Cui bono

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα προβλήματα της Samsung ευνοούν τους άλλους κατασκευαστές συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Αν η εταιρεία δεν καταφέρει σύντομα να πείσει τους καταναλωτές ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε οριστικά, κινδυνεύει να δει τις πωλήσεις της να υπόκεινται σε πτώση, τόσο υπέρ της Apple, η οποία –θεωρητικά– είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής της, όσο και υπέρ άλλων κατασκευαστών στον χώρο του Android, όπως η LG, η Sony, η Huawei, η HTC, ακόμη και η ίδια η Google που πρόσφατα παρουσίασε τα δικά της κινητά τηλέφωνα, τα high-end Pixel και Pixel XL, τα οποία βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με τις συσκευές-ναυαρχίδες της Samsung.