Οι «σκληροί» της κυβέρνησης Τραμπ - Free Sunday
Οι «σκληροί» της κυβέρνησης Τραμπ

Οι «σκληροί» της κυβέρνησης Τραμπ

Αρχής γενομένης από το μεταναστευτικό ζήτημα και τις πολιτικές ασφάλειας των ΗΠΑ, ο –εν αναμονή για την ορκωμοσία του– 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε επιλογές που όχι μόνο δεν στέλνουν μήνυμα οπισθοχώρησης αλλά, αντιθέτως, καθιστούν σαφές ότι ο μεγιστάνας από τη Νέα Υόρκη είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε «σκληρές» πολιτικές, τόσο κατά των μεταναστών όσο και γενικότερα για την πολιτική ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο υπουργός, ο σύμβουλος, ο διευθυντής και το δεξί χέρι

Αναλυτικά, και ενώ η ομάδα που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της μετάβασης (της, ας πούμε, παραλαβής της Προεδρίας από τον Μπαράκ Ομπάμα) συνεχίζει να κάνει επαφές με διάφορα πρόσωπα προκειμένου να στελεχωθεί η κυβέρνηση του Τραμπ και ο Λευκός Οίκος (να σημειωθεί εδώ ότι ήδη η ομάδα μετάβασης έχασε την αρχική κεφαλή της, τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, για λόγους που ακόμα παραμένουν θολοί), τρία πρόσωπα-κλειδιά έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα πλαισιώσουν τον Πρόεδρο Τραμπ: για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης έχει επιλεγεί ο γερουσιαστής από την Αλαμπάμα Τζεφ Σέσιονς.

Επίσης, ο βουλευτής από το Κάνσας Μάικ Πομπέο προορίζεται για νέος διευθυντής της CIA, ενώ ο υποστράτηγος ε.α. Μάικ Φλιν αναλαμβάνει τον ρόλο του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του νέου Προέδρου. Και πίσω, αλλά και πάνω απ’ όλους αυτούς, βρίσκεται ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα που ανέδειξε η φετινή προεκλογική καμπάνια στις ΗΠΑ: ο Στίβεν Μπάνον, o άνθρωπος που ανέλαβε επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ τον περασμένο Αύγουστο και που από τις 20 Ιανουαρίου 2017, δηλαδή την ημέρα ορκωμοσίας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, θα λάβει τη θέση του επικεφαλής της στρατηγικής και κορυφαίου συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο υπουργός με το ρατσιστικό παρελθόν

Jeff_Sessions

Η σημασία της τοποθέτησης του Τζεφ Σέσιονς στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν διέφυγε κανενός, ιδίως δε των Αφροαμερικανών, αλλά και των μεταναστών που ζουν στη χώρα. O Σέσιονς το 1986 είχε προταθεί από τον τότε Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν για το ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο της νότιας Αλαμπάμα, ωστόσο η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο υποψήφιος είχε κάνει ρατσιστικά σχόλια, χαρακτηρίζοντας κορυφαίες οργανώσεις για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών «αντιαμερικανικές» και «κομμουνιστικές» (!), ενώ υπήρξε και καταγγελία ότι είχε αποκαλέσει Αφροαμερικανό βοηθό του «μικρέ» (boy), όρος που θεωρείται ότι έχει ρατσιστικό υπονοούμενο. Ο Σέσιονς είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, ωστόσο για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας απέρριψε υποψηφιότητα ομοσπονδιακού δικαστή μέσα σε 48 χρόνια.

Ως γερουσιαστής (εκλέγεται από το 1997), ο Σέσιονς είναι ένας από τους πλέον σκληρούς πολέμιους της παράτυπης μετανάστευσης, έχοντας ηγηθεί του μπλοκαρίσματος στη Γερουσία όλων των νόμων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ευεργετικά για τους μετανάστες, επιδιώκει τον περιορισμό ακόμα και της νόμιμης μετανάστευσης στις ΗΠΑ, είναι κατά της χορήγησης πολιτικών δικαιωμάτων σε παράτυπους μετανάστες και θεωρεί ότι κάτι τέτοιο απλώς επιβαρύνει τον προϋπολογισμό για κοινωνικές παροχές, χωρίς να παρέχει κάποιο όφελος στη χώρα. Δεδομένου ότι ο Τραμπ από την αρχή τοποθετήθηκε σκληρά κατά της μετανάστευσης (από το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό έως τις μαζικές απελάσεις), ο Σέσιονς εκτιμάται ότι αποτελεί προέκταση των θέσεων του νεοεκλεγέντος Προέδρου και ότι η πολιτική των ΗΠΑ στο μεταναστευτικό θα επιδεινωθεί ραγδαία, αν και ουδείς θεωρεί πιθανή ή εφικτή την απέλαση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο βουλευτής που θέλει να… εκτελέσει τον Σνόουντεν

mike_pompeo

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πομπέο αποτελεί μέλος της νέας φουρνιάς Ρεπουμπλικάνων πολιτικών που έχουν ευθυγραμμιστεί με/υποστηριχθεί από το λεγόμενο Tea Party, την πλέον ακραία έκφραση συντηρητικών πολιτικών στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Ο Πομπέο έχει αποτελέσει εκφραστή των θέσεων του Tea Party σε διάφορα ζητήματα, ωστόσο για το θέμα της εθνικής ασφάλειας οι απόψεις του είναι ακραίες ακόμα και για την ίδια την ιδεολογική πλατφόρμα πάνω στην οποία στήριξε την εκλογή του. Αναφερόμενος στον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον άνθρωπο που αποκάλυψε τις μαζικές παρακολουθήσεις της NSA, ο Πομπέο είπε ότι «πρέπει να τον φέρουμε πίσω από τη Ρωσία και να τον δικάσουμε. Και το σωστό αποτέλεσμα της δίκης θα είναι να του επιβληθεί η θανατική ποινή».

Επίσης, έχει ζητήσει να ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που, λόγω Σνόουντεν, έγιναν στον λεγόμενο «πατριωτικό νόμο», λέγοντας ότι «το Κογκρέσο πρέπει να περάσει νόμο που θα επιτρέπει ξανά τη συλλογή metadata (σ.σ.:δεδομένα που περιγράφουν άλλα δεδομένα και καθιστούν ευκολότερη την αναζήτηση και ταξινόμηση) και τον συνδυασμό τους με δημόσιες οικονομικές και κοινωνικές πληροφορίες για τη δημιουργία μιας πλήρους βάσης δεδομένων. Πρέπει να αρθούν όλα τα νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια στην παρακολούθηση». Επιπλέον, έχει αντιταχθεί στο κλείσιμο του Γκουαντάναμο (μάλιστα σε επίσκεψή του το 2013, όταν κάποιοι κρατούμενοι έκαναν απεργία πείνας, δήλωσε ότι διαπίστωσε πως «είχαν πάρει κιλά») και έχει κατηγορήσει τον Ομπάμα ότι κακώς έκλεισε τις μυστικές φυλακές της CIA και κακώς απαγόρευσε τη χρήση βασανιστηρίων κατά την ανάκριση κρατουμένων. Ο Πομπέο, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του διευθυντή της CIA.

Ο… Δημοκρατικός στρατηγός που θεωρεί το Ισλάμ «καρκίνο»

mike_flynn

Όσον αφορά τον τρίτο της «παρέας», ο στρατηγός ε.α. Μάικ Φλιν έχει να επιδείξει μια μακρά και λαμπρή καριέρα, αλλά και μια… αστάθεια στις απόψεις του. Μόλις τον Αύγουστο του 2015 είχε καταδικάσει τα βασανιστήρια σε κρατούμενους, ύποπτους για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ιστορία δεν θα δει αυτές τις πράξεις με καλοσύνη. Θα είμαστε υπεύθυνοι για πολλά χρόνια». Παράλληλα, είχε απορρίψει τις επιθέσεις με drones λέγοντας ότι δημιουργούν περισσότερους τρομοκράτες απ’ όσους σκοτώνουν και είχε καλέσει τις ΗΠΑ να επενδύσουν περισσότερο στην εξεύρεση λύσεων παρά στις πολεμικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, ο –δηλωμένος Δημοκρατικός– πρώην κορυφαίος αξιωματικός, όταν ρωτήθηκε πρόσφατα για την άποψη του Τραμπ ότι ο εικονικός πνιγμός κρατουμένων πρέπει να επανέλθει στις πρακτικές ανάκρισης, απάντησε ότι «θα ήμουν απρόθυμος να απορρίψω τέτοιες επιλογές», ενώ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που έδωσε το χρίσμα στον Τραμπ κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι με τις πολιτικές του έχει μειώσει τον σεβασμό των άλλων χωρών προς τις ΗΠΑ.

Επίσης, σε ομιλία του τον περασμένο Αύγουστο είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι «αντιμετωπίζουμε άλλον έναν “ισμό”: μετά τον ναζισμό, τον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον κομμουνισμό. [...] Αυτός είναι ο ισλαμισμός, ένας άγριος καρκίνος στο σώμα 1,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που πρέπει να αφαιρεθεί». Στην ίδια ομιλία του υποστήριξε ψευδώς ότι οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές της Φλόριντα επιχείρησαν να επιβάλουν τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο, στην Πολιτεία και κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι με τη στάση του επέτρεψε στον μουσουλμανικό κόσμο «να εκραγεί». Ο Μάικ Φλιν προορίζεται, όπως προαναφέρθηκε, για σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ και, αν και έχει χαρακτηρίσει μη ρεαλιστικό το σχέδιο του νέου Προέδρου των ΗΠΑ για απαγόρευση των μουσουλμάνων στη χώρα, έχει ταχθεί υπέρ μιας αυστηρής διαδικασίας ελέγχου όσων επιθυμούν να επισκεφθούν την Αμερική.

Ο «σκοτεινός» υπεύθυνος στρατηγικής

steve_bannon

Ωστόσο, το πρόσωπο μεταξύ των στενών συνεργατών του Τραμπ που έχει συγκεντρώσει επάνω του τα περισσότερα βλέμματα δεν είναι άλλο από τον Στίβεν Μπάνον, το «αφεντικό» της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και διορισμένο υπεύθυνο στρατηγικής και ανώτατο σύμβουλο του νεοεκλεγέντος Προέδρου. Το πόσο ενδιαφέρον προκαλεί ο Μπάνον φαίνεται και από το γεγονός ότι ήδη 169 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησαν από τον Τραμπ να τον αποπέμψει, καθώς η τοποθέτησή του, ισχυρίστηκαν, «στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα για το τι είδους Πρόεδρος επιθυμεί να είναι». Οι αντιδράσεις για τον Μπάνον είχαν αρχίσει από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανέλαβε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ: ο Μπάνον ήταν ένα από τα «σημαίνοντα πρόσωπα» του υπερσυντηρητικού ιστοχώρου Breitbart, o οποίος προωθεί μια ακραία εκδοχή της Δεξιάς, την αποκαλούμενη «εναλλακτική Δεξιά» (alt-right), στην οποία κυριαρχούν, μεταξύ άλλων, ο ρατσισμός και η θεωρία της «λευκής ανωτερότητας», η ισλαμοφοβία, η ομοφοβία, ο εθνικισμός, ο αντιφεμινισμός και ο αντισημιτισμός.

Η σύνδεση του Μπάνον με το Breitbart προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ωστόσο ο Τραμπ υπερασπίζεται ακόμα και τώρα την επιλογή του, λέγοντας ότι ο Μπάνον δεν είναι ρατσιστής, ούτε αντισημίτης, κάτι που επιβεβαιώνουν και εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ, αν και δεν παραλείπουν να τον χαρακτηρίσουν «φανατικό». Ο ίδιος ο Μπάνον δήλωσε πρόσφατα ότι δεν ανήκει στους ρατσιστές εθνικιστές, αυτοχαρακτηριζόμενος ως «οικονομικός εθνικιστής». Πάντως, ο υποψήφιος για την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάουαρντ Ντιν σε συνέντευξή του στο CBS χαρακτήρισε τον Μπάνον «ναζί» και λέγοντας ότι είναι «αντισημίτης, αντιφεμινιστής, κατά των μαύρων» τον αντιπαρέβαλε με τον νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, τον Ρέινς Πρίμπους, για τον οποίο είπε ότι «είναι ένας λογικός άνθρωπος, πιο συντηρητικός από μένα, αλλά με τον οποίο μπορείς να συζητήσεις».

O ίδιος ο Μπάνον είναι πλέον πιο προσεκτικός στις τοποθετήσεις του, ωστόσο στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τις προοδευτικές γυναίκες «ένα μάτσο λεσβίες από καλά σχολεία της Νέας Αγγλίας», είχε πει ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στηρίζεται στη «θυματοποίησή» τους, ενώ είχε κατηγορηθεί ότι συμπεριφερόταν ελεεινά σε συνεργάτες του στο Breitbart.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ πήρε σαφέστατες αποστάσεις από την «εναλλακτική Δεξιά», ωστόσο υπερασπίστηκε τον συνεργάτη του λέγοντας ότι «γνωρίζω τον Στιβ Μπάνον εδώ και χρόνια. Αν ανήκε στην “εναλλακτική Δεξιά” ή ήταν ρατσιστής ή οτιδήποτε άλλο από αυτά που λέγονται, δεν θα τον είχα προσλάβει ποτέ».