Αντόνιο Ταγιάνι: Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Free Sunday
Αντόνιο Ταγιάνι: Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αντόνιο Ταγιάνι: Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Ταγιάνι επικράτησε στον τέταρτο και τελικό γύρο της ψηφοφορίας του συμπατριώτη του Τζιάνι Πιτέλα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, συγκεντρώνοντας 351 ψήφους έναντι 282 του αντιπάλου του.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, που θα διαδεχτεί τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, γεννήθηκε στη Ρώμη στις 4 Αυγούστου του 1953. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου «La Sapienza» στη Ρώμη. Στην αρχή της επαγγελματικής του πορείας εργάστηκε ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Επί σειρά ετών εργάστηκε ως δημοσιογράφος στη ραδιοφωνία της Rai και υπήρξε διευθυντής στην εφημερίδα «Il Giornale» του Ομίλου Μπερλουσκόνι, προτού αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου στο κόμμα Forza Italia του Καβαλιέρε (1994-1995). Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Γλωσσομαθής και λάτρης των αρχαίων ελληνικών

Ο Αντόνιο Ταγιάνι μιλάει τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Η μητέρα του ήταν καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών και φέρεται να του δίδασκε αρχαία ελληνικά, ενώ είναι λάτρης της «Οδύσσειας». Για την Ελλάδα έχει εκφραστεί θετικά, δηλώνοντας παράλληλα τη στήριξή του σε αρκετές περιπτώσεις. Το 2013, ως επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας στη δεύτερη Επιτροπή Μπαρόζο, ο Αντόνιο Ταγιάνι είχε βρεθεί στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε παραγωγικούς φορείς είχε δηλώσει ότι αν δεν υπήρχε η Ελλάδα, θα «ήμασταν βάρβαροι ή ειδωλολάτρες».

Μάλιστα, κλείνοντας την ομιλία του είχε αναφωνήσει «Ζήτω η Ελλάς!». Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο είχε δηλώσει ότι «πρέπει να τεθεί ένα τέρμα στις θυσίες του ελληνικού λαού και να ξεκινήσουν, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, οι συζητήσεις και οι εργασίες για την άμεση εκκίνηση της ανάπτυξης». «Φτάνει πια με τις θυσίες του!» είχε πει χαρακτηριστικά.

Γνώριμος των Βρυξελλών

Ο Αντόνιο Ταγιάνι έχει υπάρξει επί 14 χρόνια ευρωβουλευτής. Για πρώτη φορά εξελέγη το 1994, με το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Από το 2008 μέχρι το 2010 ήταν επίτροπος αρμόδιος για τις μεταφορές και μάλιστα εισήγαγε έναν εξαιρετικά θετικό για τους επιβάτες κοινοτικό κανονισμό για τις αερομεταφορές.

Από το 2010 ήταν επίτροπος αρμόδιος για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα και η θητεία του θεωρείται τόσο επιτυχημένη, που στην ισπανική πόλη Χιχόν ένας δρόμος ονομάστηκε οδός Ταγιάνι προς τιμήν του. Παράλληλα, από το 2002 εκλεγόταν αντιπρόεδρος του ΕΛΚ. Το 2001 έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος της Ρώμης, αλλά την αναμέτρηση κέρδισε ο κεντροαριστερός Βάλτερ Βελτρόνι, που συγκέντρωσε το 47,8% των ψήφων. Από το 2014 μέχρι σήμερα ήταν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκνευρισμός από τη ΛΟΑΤ κοινότητα

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι την παραμονή των εκλογών για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ομάδα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και των διαφυλικών ILGA Europe εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη νέα θέση του Ταγιάνι και την υποστήριξή του από τις ομάδες του ΕΛΚ και των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ILGA έχει δηλώσει ότι οι αβάσιμες ανησυχίες του Ταγιάνι για την ψυχολογική κατάσταση των ομόφυλων ζευγαριών και η στάση του έναντι των μη ετερόφυλων οικογενειών δεν συνάδουν με τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου για μη διάκριση σε σχέση με τη σεξουαλική προτίμηση. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν ο Ταγιάνι, μεταξύ άλλων, είχε υποστηρίξει ότι τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών είναι βέβαιο ότι θα έχουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ένταξή τους στην κοινωνία.

Συγχαρητήρια από Ελλάδα και Κύπρο

Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι έδωσε μέσω Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Συγχαρητήρια στον Αντόνιο Ταγιάνι! Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένας καλός φίλος της Ελλάδας και της Νέας Δημοκρατίας» έγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«O Αντόνιο Ταγιάνι μπορεί να είναι πολύτιμος σύμμαχος μιας αξιόπιστης ελληνικής προσπάθειας ανάκαμψης», τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, προσθέτοντας ότι η εκλογή Ταγιάνι «αποτελεί μήνυμα για την Ευρώπη, αλλά και ευκαιρία για την Ελλάδα»: «Ο Αντόνιο Ταγιάνι αποτελεί έναν δεδηλωμένο θαυμαστή της Ελλάδας, του πολιτισμού της και της ιστορίας της. Εκτός από φίλος της χώρας μας, μπορεί να είναι και πολύτιμος σύμμαχος μιας αξιόπιστης ελληνικής προσπάθειας ανάκαμψης, που δεν θα αυτοαναιρείται από ιδεοληπτικές εμμονές».

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε μέσω Twitter και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σημειώνεται ότι τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Αντόνιο Ταγιάνι ανήκουν στους κόλπους του ΕΛΚ, το οποίο κατέχει την πλειοψηφία στην Ευρωβουλή.