Κι όμως, έχει περάσει καιρός… - Free Sunday
Κι όμως, έχει περάσει καιρός…

Κι όμως, έχει περάσει καιρός…

Το περίμεναν. Και, παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα πήγαν όσο χειρότερα μπορούσαν να πάνε. Από τη στιγμή που συνελήφθη στο Μόλενμπεκ, την προπερασμένη Παρασκευή, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, η προσπάθεια εκδίκησης ήταν δεδομένη.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015
Οι αδελφοί Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, Γάλλοι πολίτες ηλικίας 32 και 34 ετών, εισβάλλουν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» στο Παρίσι και σκοτώνουν 11 ανθρώπους. Κατά τη διαφυγή τους σκοτώνουν ένα ακόμη άτομο, έναν 42χρονο αστυνομικό. Είναι η πρώτη φορά που το Παρίσι βρίσκεται στο επίκεντρο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015
Μια αστυνομικός σκοτώνεται σε ανταλλαγή πυρών στο Μονρούζ, νότιο προάστιο του Παρισιού.

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015
Ως δράστης της δολοφονίας της αστυνομικού αναγνωρίζεται ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με τον Σερίφ Κουασί.
Τα αδέλφια Κουασί σκοτώνονται ενώ επιχειρούν να διαφύγουν από κτίριο στην Νταμαρτέν, μια πόλη 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού, όπου είχαν βρει καταφύγιο. Την ίδια στιγμή δυνάμεις ασφαλείας εισβάλλουν σε σούπερ μάρκετ στη Βινσέν, όπου ο Αμεντί Κουλιμπαλί κρατούσε ομήρους. Ο δράστης πέφτει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Νωρίτερα είχε σκοτώσει τέσσερις ομήρους.

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015
Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία συμμετέχουν σε πορείες αλληλεγγύης ενάντια στην τρομοκρατία. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015
Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη αναλαμβάνει την επίθεση στο «Charlie Hebdo».

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015
Ο Γιασίν Σαλχί δολοφονεί και αποκεφαλίζει τον εργοδότη του Ερβέ Κορνάρα σε εργοστάσιο της βιομηχανικής ζώνης στο Σεντ-Κουεντίν Φαλαβιέ, κοντά στη Λυών.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015
Ταυτόχρονες ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Παρίσι. Τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώνονται έξω από το Stade de France κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Νεκροί οι τρεις δράστες και ένας περαστικός. Ακολουθούν ένοπλες εισβολές σε μπαρ στο κέντρο του Παρισιού και στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν. Συνολικά 129 άνθρωποι σκοτώνονται και 352 τραυματίζονται. Εννέα από τους δράστες σκοτώνονται. Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ διαφεύγει.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015
Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015
Ο Βέλγος τζιχαντιστής Αμπντελαχαμίντ Αμπααούντ, τον οποίο καταζητούσαν οι αρχές για τις επιθέσεις στο Παρίσι, σκοτώνεται κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας σε διαμέρισμα όπου κρυβόταν στην περιοχή Σεντ-Ντενί, στα βόρεια του Παρισιού.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015
Ο Γιασίν Σαλχί βρίσκεται απαγχονισμένος στο κελί του. Οι αρχές ερευνούσαν ενδεχόμενες σχέσεις του με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο ο ίδιος υποστήριζε πως το κίνητρο για την αποτρόπαιη ενέργειά του ήταν το μίσος του για τον πρώην εργοδότη του.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016
Επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε σπίτι σε νότιο προάστιο των Βρυξελλών ολοκληρώνεται με τον θανάσιμο πυροβολισμό του Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, πρόσωπο άγνωστο μέχρι τότε στις αρχές. Δύο άνδρες καταφέρνουν να διαφύγουν. Ένας εξ αυτών είναι ο καταζητούμενος Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016
Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συλλαμβάνεται στο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών. Ο Νο1 καταζητούμενος στην Ευρώπη κρυβόταν σε ένα κτίριο μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σπίτι των γονιών του.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016
Τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών. Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώνονται και πάνω 200 τραυματίζονται.