Ένας «αναρχικός» του ίντερνετ στην Google - Free Sunday
Ένας «αναρχικός» του ίντερνετ στην Google

Ένας «αναρχικός» του ίντερνετ στην Google

Ο όρος "φόρουμ" βέβαια μοιάζει πολύ μικρός για να περιγράψει το αναρχικό και "ασεβές" πνεύμα που κυριαρχεί στο 4chan. O ίδιος ο Πουλ εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από τη συνεργασία του με την Google και φαίνεται ότι θα ασχοληθεί  με την online κοινότητα της εταιρείας, το "ταλαιπωρημένο" Google+.

To "ελεγχόμενο χάος" του 4chan
Για να γίνει κατανοητός ο θόρυβος που συνοδεύει την πρόσληψη του Πουλ από την Google, πρέπει κάποιος να πάει μερικά χρόνια πίσω, στο 2003, όταν ο νεαρός τότε Πουλ δημιουργούσε το φόρουμ 4chan, με στόχο τις online συζητήσεις για ιαπωνικά κόμικς και κινούμενα σχέδια (manga και anime, αντίστοιχα) και το ανέβασμα σχετικών φωτογραφιών. Ωστόσο, ο ελεύθερος (ακόμα και πέρα από τα όρια του ελευθεριακού...) χαρακτήρας του φόρουμ και η ανωνυμία των χρηστών σύντομα το μετέτρεψαν σε ένα κυριολεκτικό "maelstrom" θεμάτων, συζητήσεων, αστείων (συχνά ακραίων ή "ασεβών"), διαδικτυακών μιμιδίων (memes, όπως οι lolcats), ενώ κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί (ή κατηγορηθεί ότι έχει χρησιμοποιηθεί) για πιο "σκοτεινούς" σκοπούς, όπως η διασπορά παιδικής πορνογραφίας ή η άσκηση βίας (ψυχολογικής ή ακόμα και πραγματικής...). Ταυτόχρονα, ερευνητές εκτιμούν ότι το 4chan αποτέλεσε ένα από τα βασικά σημεία αναφοράς και επικοινωνίας ομάδων χάκερς, όπως οι Anonymous. O Πουλ, ως δημιουργός του 4chan και σε πλήρη ταύτιση με το χαρακτήρα του ιστοχώρου, παρέμεινε άγνωστος ως το 2008, χρησιμοποιώντας ως τότε το ψευδώνυμο "moot". To όνομά του αποκαλύφθηκε εκείνη τη χρονιά από την Wall Street Journal και την ίδια χρονιά ψηφίστηκε ως ο πιο επιδραστικός/σημαντικός άνθρωπος, στη σχετική ψηφοφορία του περιοδικού Time, μια ψηφοφορία που, τηρώντας τον αναρχικό χαρακτήρα του 4chan, παραμένει υπό αμφισβήτηση, καθώς θεωρείται ότι χρήστες του ιστοχώρου νόθευσαν με διάφορες μεθόδους τη διαδικασία... Ο Πουλ παρέμεινε ιδιοκτήτης του 4chan ως το 2015, οπότε και παρέδωσε τα "σκήπτρα" στον Χιρογιούκι Νισιμούρα, ενώ περιγράφοντας το site, o Guardian το χαρακτήρισε ως "παράφρων, παιδιάστικο, [...] ιδιοφυές, γελοίο και ανησυχητικό".

"Σώζοντας" το Google+ (;)
Ανακοινώνοντας την πρόσληψή του από την Google, o Πουλ δήλωσε ότι "σήμερα είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι εντάχθηκα στην οικογένεια της Google. Οι συναντήσεις μου με νυν και πρώην μέλη της εταιρίας, με έκαναν να εκτιμήσω την ευφυΐα, το πάθος και τον ενθουσιασμό των ανθρώπων της. Είμαι εντυπωσιασμένος από τους στόχους της Google, η οποία ενώνει τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους ώστε να αντιμετωπίσει κάποια από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Μετά από 12 χρόνια δουλειάς πάνω σε online κοινότητες, νιώθω ανυπόμονος να εργαστώ για αυτή την απίθανη εταιρία", ενώ, στέλνοντας σήμα σχετικά με τη μελλοντική απασχόληση του Πουλ στην εταιρεία, ο διευθυντής του Google+, Μπράντλεϊ Χόροβιτς έγραψε στο λογαριασμό του στο συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο ότι "μπορεί κάποιοι από εσάς να έχουν ήδη δει την δημοσίευση του Κρις Πουλ. Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος που ενταχθεί μαζί μας, στην Google. Καλώς ήρθες Κρις". Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα φήμες έφερναν το Google+ να κατευθύνεται στο "νεκροταφείο" των αποτυχημένων projects της εταιρείας (όπως το διαβόητο Google X, μια κάπως πιο εκτεταμένη μηχανή αναζήτησης, η οποία ανέβηκε στο διαδίκτυο στις 15 Μαρτίου του 2005 και κατέβηκε... στις 16 Μαρτίου του 2005). Ωστόσο, φαίνεται ότι η εταιρεία αποφάσισε τελικά, όχι μόνο να μην εγκαταλείψει την προσπάθειά της να παραμείνει στο χώρο των social media, αλλά να την ενισχύσει με την προσθήκη του Πουλ στην ομάδα του Google+ (ή όπου αλλού τελικά αξιοποιηθεί).

Αντιδράσεις ένθεν κακείθεν
To αστείο της υπόθεσης ήταν ότι ο ίδιος ο Πουλ, όσο ήταν ακόμα ιδιοκτήτης του 4chan, είχε επιτεθεί στον νυν εργοδότη του, καθώς σε τουίτ του είχε γράψει ότι "η Google ζητάει από το 4chan 150.000 δολάρια το χρόνο για τη χρήση των Google Analytics (σ.σ. εργαλεία για την μέτρηση επισκεψιμότητας ενός ιστοχώρου). Σοβαρά τώρα;". Πάντως, η πρόσληψη του Πουλ από την Google έχει προκαλέσει αντιδράσεις απ' όλες τις κατευθύνσεις: οι "χακτιβιστές" που κατοικοεδρεύουν στο 4chan θεωρούν ότι ο Πουλ προδίδει τις αρχές του ελευθέρου διαδικτύου, συνεργαζόμενος με τον γίγαντα της ιντερνετικής αναζήτησης, ενώ τα πιο "σοβαρά" ΜΜΕ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις κατευθύνσεις που ο Πουλ μπορεί να οδηγήσει το Google+ δεδομένου του παρελθόντος του. Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί ότι η Google βρέθηκε εκ νέου πριν από λίγες ημέρες στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όταν έγινε γνωστό ότι ο πρώην CEO της επιχείρησης, Έρικ Σμιντ, προτάθηκε από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ να αναλάβει πρόεδρος του Συμβουλίου Αμυντικής Καινοτομίας (Defense Innovation Advisory Board), το οποίο και θα ασχολείται με θέματα όπως η ταχεία ανάπτυξη πρωτοτύπων συστημάτων, η υπολογιστική νέφους και οι εφαρμογές για κινητές συσκευές.

Oι διαμάχες της Google
H αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα η Google βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών αμφιλεγόμενων ζητημάτων: ήδη έχει εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες με την E.E., τόσο λόγω της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στο χώρο των διαδικτυακών αναζητήσεων, όσο και για την πίεση που ασκεί στις εταιρείες κατασκευής κινητών συσκευών με λειτουργικό πρόγραμμα Android να περιλαμβάνουν τις εφαρμογές/υπηρεσίες της σε αυτό, ενώ σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, η εταιρεία κατόρθωσε να μην πληρώσει φόρους ύψους 4,2 δισ. δολαρίων το 2014, μέσω φορολογικών "παραδείσων" και άλλων τέτοιων μεθόδων. Τα φορολογικά της εταιρείας αποτέλεσαν αντικείμενο διαμάχης ακόμα και στο βρετανικό κοινοβούλιο, μετά από μια αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης με την Google.