Πολυτελή ξενοδοχεία made in China - Free Sunday
Πολυτελή ξενοδοχεία made in China

Πολυτελή ξενοδοχεία made in China

Πρώτα ο Ομπάμα, μετά οι Rolling Stones, είναι προφανές ότι η τουριστική ανάπτυξη για έναν τόπο προικισμένο με εξωτική ομορφιά αλλά κολλημένο σε ένα ουτοπικό όραμα της δεκαετίας του 1960 έχει αρχίσει, κι ας ζει (;) ακόμα ο Φιντέλ Κάστρο. Η κουβανική κυβέρνηση ήδη κάνει μπίζνες.
Πριν από μερικές εβδομάδες έγινε γνωστό ότι η εταιρεία Starwood Hotels & Resorts Worldwide συμφώνησε να ανακαινίσει και να λειτουργήσει τρία ξενοδοχεία στην Κούβα, σηματοδοτώντας την επιστροφή της αμερικανικής ξενοδοχειακής βιομηχανίας στο νησί, περισσότερα από 50 χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της επαναστατικής κυβέρνησης του Φιντέλ Κάστρο, που είχε προχωρήσει στην κατάσχεση των αμερικανικών ξενοδοχείων.

Μια χώρα που αλλάζει
Η συμφωνία σημαίνει ότι η Starwood θα συνεργαστεί με την κομμουνιστική κυβέρνηση μέσω μιας ειδικής άδειας που παραχώρησαν οι αμερικανικές αρχές, καθώς όλα τα ξενοδοχεία στην Κούβα αποτελούν κρατική ιδιοκτησία. Ο Χόρχε Τζανατάσιο, επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Starwood στη Λατινική Αμερική, δήλωσε ότι η εταιρεία θα ανακαινίσει και θα επιχειρήσει να χτίσει νέο brand στα ξενοδοχεία Inglaterra, Santa Isabel και Quinta Avenida στην πρωτεύουσα Αβάνα. Η Starwood προτίθεται να λειτουργήσει και τα τρία ξενοδοχεία ως μέρος της αλυσίδας Luxury Collection.
Ο τουριστικός όμιλος Gaviota, που διοικείται από τις κουβανικές ένοπλες δυνάμεις, τρέχει το Quinta Avenida, ενώ τα Santa Isabel και Inglaterra διοικούνται από άλλες κρατικές υπηρεσίες. Η άμεση πρόσληψη Κουβανών εργαζομένων από ξένες εταιρείες απαγορεύεται στην Κούβα και οι ξένοι εργοδότες παραπονιούνται ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν διακυβεύονται από την αδυναμία τους να προσλάβουν άμεσα, αλλά και να απολύσουν ντόπιους εργαζόμενους. Ο Τζανατάσιο, όμως, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Starwood θα μπορέσει να διατηρήσει τα υψηλά στάνταρ των υπηρεσιών της, παρ’ ότι αρνήθηκε να περιγράψει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας της εταιρείας με την κουβανική κυβέρνηση.
Ο αριθμός των επισκεπτών στην Κούβα ανέβηκε σχεδόν 20%, σε μόλις μία χρονιά, πέρυσι, αύξηση που καθιστά την ανάγκη ανακαίνισης των ξενοδοχειακών υποδομών και αναβάθμισης των τουριστικών υπηρεσιών σημαντικό ζητούμενο. Ο τουρισμός λογικά θα αυξηθεί περαιτέρω φέτος, καθώς θα ξεκινήσουν μέχρι και 110 εμπορικές πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Κούβα, ως μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας της κυβέρνησης Ομπάμα για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Το πρόβλημα είναι ότι η Starwood δεν θα είναι αμερικανική για πολύ ακόμα.

Πόλεμος στο λόμπι
Η εταιρεία βρίσκεται στο κέντρο ενός μεγάλου επενδυτικού πολέμου που θέλει μια δωδεκάχρονη κινεζική εταιρεία με επιθετικές φιλοδοξίες επέκτασης χωρίς καμία εμπειρία στον χώρο των ξενοδοχείων να τα βάζει με μια εταιρεία πρωτοπόρων στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με ιστορία 89 χρόνων. Η Starwood ανακοίνωσε ότι έλαβε βελτιωμένη προσφορά, ύψους 14 δισ. δολαρίων, από την κινεζική ασφαλιστική Anbang, που έχει μπει «σφήνα» στην προσπάθεια του αμερικανικού κολοσσού των ξενοδοχείων Marriott International να την αποκτήσει. Εφόσον επικρατήσουν οι Κινέζοι, όπως όλα δείχνουν, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που πραγματοποιεί κινεζική εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαφορετικά, μια συγχώνευση Marriott-Starwood θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία ξενοδοχείων στον κόσμο. Η ελπίδα όσων δεν επιθυμούν την πώληση των διάσημων ξενοδοχείων σε μη αμερικανικές εταιρείες βασίζεται σε κάποιες φήμες ότι οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές μπορεί και να μπλοκάρουν το deal, βάσει ενός κανόνα που αποτρέπει τις κινεζικές ασφαλιστικές εταιρείες από το να επενδύουν περισσότερο από το 15% του συνολικού ενεργητικού τους στο εξωτερικό.
Ωστόσο αυτά δεν φαίνεται να πτοούν τον κινεζικό κολοσσό, που όχι μόνο κινείται επιθετικά έναντι της Starwood, ιδιοκτήτριας των ξενοδοχειακών brands Westin και Sheraton, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα έκλεισε μία ακόμη συμφωνία, που αφορά την αγορά της Strategic Hotels & Resorts Inc., μιας αμερικανικής εταιρείας που κατέχει πολυτελή ξενοδοχειακά ακίνητα, όπως το InterContinental στο Σικάγο, έναντι 6,5 δισ. δολαρίων. Τα ακίνητα της Strategic Hotels περιλαμβάνουν ακόμη το Four Seasons της Ουάσινγκτον στην Pennsylvania Avenue, το Westin St. Francis στο κεντρικό Σαν Φρανσίσκο και τα παραθαλάσσια Ritz-Carlton Laguna Niguel στο Orange County και Ritz-Carlton στο Half Moon Bay της Καλιφόρνιας. Η εταιρεία έκανε γνωστές τις διαθέσεις της με ανακοίνωση, στην οποία τόνισε ότι στοχεύει σε μακροπρόθεσμες σταθερές αποδόσεις μέσω επενδύσεων σε υψηλής ποιότητας ακίνητα στη Βόρεια Αμερική. Τον Φεβρουάριο του 2015 η Anbang είχε πληρώσει μία από τις υψηλότερες τιμές ανά δωμάτιο, προκειμένου να αγοράσει, έναντι σχεδόν 2 δισ. δολαρίων, το εμβληματικό Waldorf Astoria της Νέας Υόρκης από τη Hilton Worldwide Holdings.

Μια ασφαλής προσφορά
Με έδρα το Πεκίνο, o όμιλος Anbang είναι μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Κίνας. Οι θυγατρικές της εμπλέκονται στα πάντα, από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων έως τη μεσιτεία ασφαλίσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αγοράσει πολλές μη κινεζικές εταιρείες, από την Delta Lloyd Bank Belgium, τον Δεκέμβριο του 2014, έως την αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία Fidelity & Guaranty Life, τον Νοέμβριο που μας πέρασε. Φαίνεται πάντως πως στην περίπτωση της «εισβολής» τους στην ξενοδοχειακή αγορά δεν είναι οι εταιρείες αυτές καθαυτές, ούτε και η βιομηχανία της φιλοξενίας, που είναι τόσο ελκυστικές για την Anbang.
Οι κινεζικές επενδύσεις σε ξενοδοχεία έχουν εκτοξευτεί από το 2011 και το 2012, όταν μόλις 160 εκατ. και 130 εκατ. δολάρια αντίστοιχα είχαν επενδυθεί στον συγκεκριμένο τομέα. Οι κινεζικές εταιρείες, εν μέσω οικονομικής στασιμότητας στην Κίνα, ψάχνουν να παρκάρουν κεφάλαια σε βιομηχανίες και εταιρείες με επενδύσεις που έχουν ισχυρή απόδοση και οι μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων προσφέρουν γνωστά brands και μοναδικά ακίνητα, που γοητεύουν τους ξένους επενδυτές, λένε οι ειδικοί.
Όμως, εκτός από την παγκοσμιοποίηση του επενδυτικού κεφαλαίου στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, η άνθηση που βιώνει ο κινεζικός τουρισμός δεν έχει προηγούμενο. Σχεδόν 110 εκατομμύρια τουρίστες που ξόδεψαν πάνω από 200 δισ. δολάρια ταξίδεψαν από την Κίνα προς τον υπόλοιπο κόσμο το 2015. Φαίνεται ότι σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις πολυτελείς υπηρεσίες ενός κινεζικού ξενοδοχείου στην… Αβάνα.