Ψηφίζοντας με τα «αστέρια» - Free Sunday
Ψηφίζοντας με τα «αστέρια»

Ψηφίζοντας με τα «αστέρια»

Από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν έχει να υπάρξει Πρόεδρος με το δικό του αστέρι στο Walk of Fame του Χόλιγουντ. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει το δικό του, το οποίο κέρδισε το 2007 για τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά ριάλιτι του NBC «The Apprentice». Και αν τελικά εκλεγεί, θα είναι μόλις η δεύτερη φορά στην Ιστορία που Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει ανάλογη διάκριση. Όμως το Χόλιγουντ φαίνεται ότι καθόλου δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη.
Η αμφιλεγόμενη προεκλογική εκστρατεία που κάνει ο Τραμπ έχει μετατρέψει την πλακέτα του, που στο παρελθόν δεν προσέλκυε και πολλούς επισκέπτες, σε τόπο συγκέντρωσης, πολλές φορές για τους λάθος λόγους. Το «αστέρι» του έχει υποστεί πολλά επεισόδια βανδαλισμού, αφού με σπρέι κάποιος ζωγράφισε μια σβάστικα και άλλος το εικονίδιο για το «mute», ενώ κάποιοι επισκέπτες δεν διστάζουν να βάλουν και τα κατοικίδιά τους στη διαδικασία φθοράς της πλακέτας. Παρ’ όλη την εχθρική στάση απέναντι στο «αστέρι» του Τραμπ, οι αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να μην το αφαιρέσουν. Ωστόσο, πολλοί από τους ζωντανούς αστέρες της γειτονιάς φαίνεται πως έχουν άλλη γνώμη.

Το προοδευτικό Χόλιγουντ

Κανείς φυσικά δεν εκπλήσσεται μαθαίνοντας ότι το Χόλιγουντ, μετά τα χρόνια του μακαρθισμού και των αποκλεισμών, είναι σήμερα ένα από τα πιο φιλελεύθερα μέρη των ΗΠΑ, με λογική συνέπεια τη μεγάλη υποστήριξη στο κόμμα των Δημοκρατικών. Η αναλογία μάλιστα είναι τέτοια, που σπανίζουν οι αστέρες που υποστηρίζουν ανοιχτά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Υπάρχουν σίγουρα και κρυφοί υποστηρικτές του Τραμπ, αλλά μάλλον δεν είναι πρόθυμοι να μιλήσουν δημοσίως για πολιτική, φοβούμενοι εξοστρακισμό ή απλώς επειδή θέλουν να αποφύγουν μια άβολη συζήτηση. Από την άλλη, η Χίλαρι Κλίντον, φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών, έχει συγκεντρώσει μια εντυπωσιακή λίστα από υποστηρικτές. Από τη Λένα Ντάναμ ως τον Λάρι Φλιντ και από τον Σνουπ Ντογκ ως τον Γουίλ Φέρελ, μπορεί άνετα να καυχιέται ότι έχει τους λαμπερούς εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας της ψυχαγωγίας στο πλευρό της.
Οι υποστηρικτές της, που περιλαμβάνουν τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, την Μπιγιονσέ, αλλά και το ζεύγος Κιμ Καρντάσιαν - Κάνιε Ουέστ, δεν διστάζουν να κάνουν δημόσιες δηλώσεις στήριξης, να ποστάρουν στους λογαριασμούς τους στα social media και να συνεισφέρουν οικονομικά στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον.

Ρόμπερτ ντε Νίρο, Ματ Ντέιμον, Καρλ Λάγκερφελντ και Άννα Γουίντουρ, Μεγκ Ράιαν, Σάλμα Χάγιεκ, Κάντις Μπέργκεν, Μέρι Τζέι Μπλάιτζ, Τομ Χανκς, Μπρίτνεϊ Σπίαρς, Κέιτι Πέρι και Αριάνα Γκράντε, αλλά και Σερ και Τζένιφερ Λόπεζ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Στίβι Γουόντερ, ο Ρίτσαρντ Γκιρ, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, ο Έλτον Τζον, ο Μάικλ Ντάγκλας, ο Μόργκαν Φρίμαν και ο Σον Πεν. Και η λίστα όσων τη στηρίζουν ανοιχτά συνεχίζεται, δείχνοντας την προτίμηση των διασημοτήτων στις πολιτικές που προτείνει αλλά και, όπως γράφουν όσοι γνωρίζουν από μέσα το παιχνίδι, τη δεινότητά της να κάνει διασυνδέσεις και να κερδίζει υποστήριξη εδώ και δεκαετίες, τόσο ως πρώτη κυρία όσο και ως γερουσιαστής της Νέας Υόρκης αλλά και υπουργός Εξωτερικών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι όσο ο Ντόναλντ Τραμπ πλησιάζει στην απόκτηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, δημιουργείται ένας ακόμη κατάλογος, με προσωπικότητες της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας που ορκίζονται δημόσια ότι θα λάβουν δραστικά μέτρα σε περίπτωση που κερδίσει. Ανάμεσά τους γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές που έχουν ανακοινώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι θα εγκαταλείψουν τη χώρα αν κερδίσει. Η Μάιλι Σάιρους, η Γούπι Γκόλντμπεργκ και ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον δηλώνουν έτοιμοι να φύγουν. Ο πρωταγωνιστής σε συνέντευξή του στο «Hollywood Reporter» κατηγόρησε ανοιχτά τον Τραμπ ότι κάνει προεκλογική εκστρατεία βασισμένη στο μίσος. «Αν αυτός ο μ…ς γίνει Πρόεδρος, θα μετακομίσω τον μαύρο μου πισινό στη Νότια Αφρική» δήλωσε στο βραδινό τηλεοπτικό σόου του Τζίμι Κίμελ.

Τι θα έλεγε ο Τζ. Στιούαρτ;
Πολλοί αναρωτιούνται τι είδους σόου θα έκανε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο μετρ του είδους Τζον Στιούαρτ, που άφησε το «Daily Show» μετά από 16 χρόνια στην παρουσίαση. Ο Στιούαρτ, που με τη σάτιρά του είχε παίξει κεντρικό ρόλο στην επανεκλογή του Ομπάμα το 2012, λείπει από το προσκήνιο. Αν τον ερχόμενο Νοέμβριο κερδίσει ο Τραμπ, ο κωμικός θα δυσκολευτεί να κρατήσει την υπόσχεση που είχε δώσει από πέρυσι: «Θα σκεφτόμουν σοβαρά να μπω σε πύραυλο και να ταξιδέψω σε άλλον πλανήτη, γιατί προφανώς ο δικός μας δεν πάει καλά».

Η τελευταία αναμέτρηση, στο Ουισκόνσιν, έφερε νίκες για τα αουτσάιντερ Τεντ Κρουζ και Μπέρνι Σάντερς, σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς αντίστοιχα, επισφραγίζοντας μία από τις χειρότερες εβδομάδες της προεδρικής εκστρατείας του Τραμπ, που έδειχνε να καλπάζει προς το χρίσμα. Πριν από την ψηφοφορία ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος είχε εκφράσει μία ακόμη εξωφρενική άποψη, μιλώντας για «τιμωρία» των γυναικών που επιλέγουν την άμβλωση, θέση που θεωρείται ακραία ακόμη και σε αμερικανικούς κύκλους που αντιτίθενται στις εκτρώσεις. Από την άλλη, κατηγορίες για βιαιοπραγία απαγγέλθηκαν στον Κόρι Λεβαντόφσκι, διευθυντή της προεκλογικής καμπάνιας του, για περιστατικό με γυναίκα δημοσιογράφο σε συνέντευξη Τύπου στη Φλόριντα.

Με βάση τους υπολογισμούς και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, είναι πλέον αδύνατον ο αντίπαλός του, Τεντ Κρουζ, να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό αντιπροσώπων για να τον κερδίσει στη διαδικασία των προκριματικών. Έτσι τώρα πολλοί ελπίζουν να μην καταφέρει να τους βρει ούτε ο Τραμπ πριν από το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων τον Ιούλιο, όπου αναμένεται το κόμμα να παρέμβει για να αποτρέψει την υποψηφιότητά του. Στο αντίπαλο στρατόπεδο κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Χίλαρι Κλίντον θα βγει νικήτρια, παρά τον ωραίο αγώνα που δίνει ο Σάντερς. Και πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ.