Δήμαρχος του Λονδίνου: «Πρίγκιψ» και «φτωχός» - Free Sunday
Δήμαρχος του Λονδίνου: «Πρίγκιψ» και «φτωχός»

Δήμαρχος του Λονδίνου: «Πρίγκιψ» και «φτωχός»

Οι κυριότεροι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου της πρωτεύουσας όχι μόνο προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά κόμματα αλλά και από εντελώς διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, καθιστώντας τη «μάχη του Λονδίνου» κάτι περισσότερο από σύγκρουση Συντηρητικών και Εργατικών.

Ταξική μάχη

Αντίπαλοι για τη δημαρχία του Λονδίνου, σε μια αμφίρροπη μάχη για την τοπική αυτοδιοίκηση σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ο 45χρόνος δικηγόρος Σαντίκ Χαν, πακιστανικής καταγωγής, γιος οδηγού λεωφορείου, υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος, και ο 41 ετών πολιτικός και γόνος της βρετανικής χρηματοπιστωτικής ελίτ Ζακ Γκόλντσμιθ, υποψήφιος των Συντηρητικών. Αν και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα (η καταμέτρηση αρχίζει την επομένη των εκλογών), οι τελευταίες δημοσκοπήσεις «έδειχναν» άνετη επικράτηση του Χαν επί του Γκόλντσμιθ. Αν οι δημοσκοπήσεις γίνουν πραγματικότητα, τότε το Λονδίνο, η πολιτική και οικονομική καρδιά του Ηνωμένου Βασιλείου, περνά στα χέρια των Εργατικών μετά από οκτώ χρόνια κυριαρχίας των Συντηρητικών και του απερχόμενου δημάρχου Μπόρις Τζόνσον.

Σκληρή εκστρατεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προεκλογική εκστρατεία για τη δημαρχία του Λονδίνου αποτέλεσε ένα πραγματικό πεδίο μάχης, καθώς ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον (και ο Γκόλντσμιθ) κατηγόρησε τον Χαν ότι σχετίζεται με εξτρεμιστές μουσουλμάνους και ότι συναινεί σε αντισημιτικές πλατφόρμες, κατηγορία που ο Χαν απέρριψε, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος έχει πολεμήσει τον εξτρεμισμό για χρόνια και ότι μετανιώνει που σε κάποια φάση είχε συνευρεθεί με ανθρώπους που έχουν «φρικιαστικές» απόψεις. Ταυτόχρονα, πάντως, ο Χαν υποχρεώθηκε να πάρει αποστάσεις και από το Εργατικό Κόμμα, όταν ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον εξέφρασε αντισημιτικές απόψεις, οι οποίες οδήγησαν στην αποπομπή του από το κόμμα. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις των Συντηρητικών κατά του Χαν άφησαν μάλλον αδιάφορο το εκλογικό σώμα, το οποίο μοιάζει να ενδιαφέρεται περισσότερο για πιο «πεζά» ζητήματα, όπως το κόστος της στέγασης και των συγκοινωνιών στο Λονδίνο. 

Και στο φόντο, δημοψήφισμα

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της «μάχης του Λονδίνου», πάντως, φαίνεται ότι αφορά και το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Ο Γκόλντσμιθ, όπως και ο Μπόρις Τζόνσον, τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι ένα πιθανό Brexit θα ωφελήσει τα μέγιστα την επιχειρηματική κοινότητα του Λονδίνου. Από την άλλη πλευρά, ο Χαν, ακολουθώντας τη «γραμμή» του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., εκτιμώντας ότι η έξοδος θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία. Αν ο Γκόλντσμιθ ηττηθεί, εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τάσσεται κι αυτός κατά του Brexit, θα αξιοποιήσει το αποτέλεσμα προκειμένου να ενδυναμώσει την τάση υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., αλλά και τη δική του θέση εντός του κόμματός του, καθώς έχει δεχτεί δριμεία αμφισβήτηση από τους υπέρμαχους του Brexit. Κατά τα λοιπά, συνολικά στη χώρα εκτιμάται ότι το Εργατικό Κόμμα ενδέχεται να χάσει σημαντικά αυτοδιοικητικά «προπύργιά» του.