Το ημερολόγιο μιας παθολογικής ψεύτρας - Free Sunday
Το ημερολόγιο μιας παθολογικής ψεύτρας

Το ημερολόγιο μιας παθολογικής ψεύτρας

Η ιστορία της Μπελ Γκίμπσον είναι διδακτική. Από τη μια αναδεικνύει την ανηθικότητα κάποιων ανθρώπων που προκειμένου να πλουτίσουν εκμεταλλεύονται τον πόνο και τη θλίψη των άλλων και από την άλλη πόσο αφελές είναι να εμπιστευόμαστε άκριτα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα, που ουκ ολίγες φορές έχουν δώσει βήμα σε επιτήδειους και… ιδέες σε πονηρούς. Ο κλέφτης και ο ψεύτης, όμως, τον πρώτο χρόνο χαίρονται…

«Ψεύτικο» deal εκατομμυρίων

Η Αυστραλή Μπελ Γκίμπσον έγινε διάσημη στη χώρα της κάπου μεταξύ του 2011 και του 2012, όταν μέσα από τους λογαριασμούς της σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυριζόταν ότι έπασχε από καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο και θεραπεύτηκε ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Με αγιουρβεδικές πρακτικές, οξυγονοθεραπεία, καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά και κάνοντας γυμναστική, η Γκίμπσον ισχυριζόταν ότι νίκησε πολλές μορφές καρκίνου που ταλαιπωρούσαν το σώμα της από την παιδική της ηλικία. 

Φυσικά δεν είχε ποτέ καρκίνο και μάλλον δεν ήταν υπέρμαχος της υγιεινής ζωής, απλώς συνειδητοποίησε ότι από τα ψέματά της θα μπορούσε να επωφεληθεί οικονομικά. Είχε άλλωστε ένα προφίλ που κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει: γλυκιά, όμορφη, αθώα, σε κάθε της συνέντευξη έκλαιγε, είχε γίνει το αγαπημένο κορίτσι της Αυστραλίας, το αθώο θύμα της μοίρας που στα 20 του χρόνια, εν έτει 2012, αντί να είναι ανέμελο ακολουθούσε αυστηρή δίαιτα για να μην επιστρέψει στην πόρτα του η επάρατη νόσος.

Με τη δημοτικότητά της να αυξάνεται συνεχώς και την ίδια να μεταπηδά από τα social media στην τηλεόραση και στα περιοδικά, λαμβάνοντας τίτλους όπως «Η γυναίκα που μας εμπνέει» και «Η αγωνίστρια της καρδιάς μας», δεν ήταν λίγοι οι επιχειρηματίες που είδαν στο πρόσωπό της ένα αστέρι να γεννιέται. Η Γκίμπσον συνεργάστηκε με την Apple δημιουργώντας την εφαρμογή «The Whole Pantry» τον Αύγουστο του 2013. Η εφαρμογή τον πρώτο μήνα αγοράστηκε από 200.000 χρήστες και περιλάμβανε συμβουλές υγιεινής διατροφής, συνταγές, ασκήσεις γυμναστικής, ήταν γενικότερα ένα πρόγραμμα υγιεινής ζωής που απευθυνόταν σε όλους. Η εφαρμογή είχε τέτοια επιτυχία, που σύντομα η Γκίμπσον δέχτηκε πρόταση από τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της Αυστραλίας να γράψει βιβλίο με συνταγές. 

Μέσα σε ενάμιση χρόνο το βιβλίο και η εφαρμογή τής απέφεραν κέρδη της τάξης του 1 εκατ. δολαρίων, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει ένα μπλογκ όπου αφηγούνταν τις υποτιθέμενες μάχες της με τον καρκίνο. Τα κέρδη της διπλασιάζονταν, η δημοτικότητά της ολοένα αυξανόταν και κανείς δεν αναρωτήθηκε αν λέει αλήθεια ή ψέματα. Ακόμα και όταν ιατρικές οργανώσεις προσπαθούσαν να αντικρούσουν τον ισχυρισμό της ότι ο καρκίνος θεραπεύεται χωρίς φάρμακα και χημειοθεραπείες, κανείς δεν ζήτησε από το νεαρό κορίτσι μια απτή απόδειξη. Μέχρι που η Μπελ έγινε απρόσεκτη.

Αποκάλυψη

Χρησιμοποιούσε επανειλημμένως ονόματα μη κυβερνητικών οργανώσεων προκειμένου να συγκεντρώνει χρήματα για τους σκοπούς τους αλλά δεν τα έδινε ποτέ. Το 2014 ανέφερε δημόσια ότι η εταιρεία της είχε δώσει περισσότερα από 300.000 δολάρια για φιλανθρωπίες, ενώ συνεργαζόταν με είκοσι ΜΚΟ για την αντιμετώπιση του καρκίνου παγκοσμίως. Όλα διαψεύστηκαν από τις ΜΚΟ. Γνωστοποίησε ακόμη ότι συγκέντρωνε χρήματα για μια οικογένεια της οποίας ο γιος, ηλικίας 7 ετών, έπασχε από καρκίνο, ενώ η οικογένεια, όταν ρωτήθηκε, δεν γνώριζε για καμία φιλανθρωπική δράση υπέρ της. Φυσικά τα χρήματα κατέληξαν στον προσωπικό λογαριασμό της Γκίμπσον.

Ο βίος που διήγε η υποτιθέμενη καρκινοπαθής ήταν άσωτος: ακριβό αυτοκίνητο, πλούσιο σπίτι, πανάκριβα ρούχα, κοσμήματα και ταξίδια. Δημοσιογράφοι άρχισαν να ερευνούν την υπόθεσή της, μιλώντας με γιατρούς, ΜΚΟ στις οποίες χρωστούσε χρήματα και διάφορους γνωστούς της. Μεγάλα περιοδικά, όπως το «Elle» και το «Cosmopolitan» της Αυστραλίας, παραδέχτηκαν πως, αφότου δημοσίευσαν συνεντεύξεις της, έλαβαν ανώνυμες καταγγελίες πως ήταν παθολογική ψεύτρα και ουδέποτε άρρωστη. Τον Απρίλιο του 2015 η Γκίμπσον έδωσε συνέντευξη στο «Australian Women’s Weekly», όπου παραδέχτηκε πως ήταν όλα ψέματα. Έριξε μάλιστα την ευθύνη στον τρόπο με τον οποίο τη μεγάλωσε η μητέρα της και στα παιδικά της τραύματα.

Καταδίκη

Τα επιχειρηματικά της deals αμέσως πάγωσαν, η Apple κατάργησε την εφαρμογή και ο εκδοτικός οίκος Lantern Books (Penguin) απέσυρε το βιβλίο της από την κυκλοφορία. Αν και η Apple αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με την εξαπάτηση της Γκίμπσον, ο εκδοτικός οίκος απολογήθηκε, τονίζοντας πως δεν διασταύρωσε την ιστορία της, καθώς το βιβλίο της περιλάμβανε μόνο συνταγές. Όλοι έπεσαν θύματα της μεγαλύτερης επικοινωνιακής απάτης στην Αυστραλία και όλοι ξαφνιάστηκαν όταν αντιλήφθηκαν το αληθινό πρόσωπο της «αθώας» Γκίμπσον, η οποία, ακόμα και μετά την παραδοχή της απάτης, λάμβανε χρήματα από μέσα ενημέρωσης για να δίνει συνεντεύξεις.

Σε μία από τις πληρωμένες συνεντεύξεις της ισχυρίστηκε πως ένας γιατρός που την είχε εξετάσει πριν από κάποια χρόνια χρησιμοποιώντας κάποια ιδιαίτερη «γερμανική τεχνολογία» της είχε πει πως έχει καρκίνο – κανείς δεν ανακάλυψε τα στοιχεία του γιατρού, ούτε το εξελιγμένο μηχάνημα που χρησιμοποιούσε. Η Γκίμπσον βίωνε ήδη τη μεγάλη της πτώση, αλλά ούσα εγκλωβισμένη στο ψέμα της δεν το κατάλαβε ποτέ.

Πριν από μερικές μέρες η αυστραλιανή Δικαιοσύνη την καταδίκασε για πολλαπλές απάτες, επιβάλλοντάς της πρόστιμα ύψους σχεδόν 1 εκατ. δολαρίων. Όσο για τον εκδοτικό οίκο Penguin, συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 30.000 δολαρίων, με την αιτιολογία ότι εξέδωσε το βιβλίο της Γκίμπσον χωρίς πρώτα να διασταυρώσει την ιστορία της.

Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης πλέον δεν αναζητούν και δεν αναφέρονται στην Μπελ Γκίμπσον, σε μια προσπάθεια αφενός να ξεχαστεί μια ψεύτικη ιστορία που τους κόστισε χώρο και χρόνο και αφετέρου να ξεπλυθούν από τις ευθύνες τους όσον αφορά την εξαπάτηση της κοινής γνώμης, που πίστεψε την επίπλαστη πραγματικότητα της Μπελ επειδή τους προσφέρθηκε ως απολύτως αληθινή.