Η Μισέλ για τη Χίλαρι - Free Sunday
Η Μισέλ για τη Χίλαρι

Η Μισέλ για τη Χίλαρι

Ποιος το περίμενε ότι θα φτάναμε στο σημείο να καρδιοχτυπάμε για την υγεία της Χίλαρι Κλίντον. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ αλλά ποτέ δεν ξέρεις σε μια εποχή που στην κάλπη μπορεί εύκολα να διαψευστούν ακόμη και οι προβλέψεις των πιο πετυχημένων στοιχηματζήδων του κόσμου, όπως (ξανα)μάθαμε όταν κοιμηθήκαμε με Bremain και ξυπνήσαμε με Brexit.

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου πλησιάζουν και αυτό που παρακολουθούμε σαν θέαμα μπορεί να κρύβει κάτι πολύ περισσότερο απ’ ό,τι φαίνεται: τον κίνδυνο πλήρους ανατροπής των βεβαιοτήτων στη Δύση. Ερμηνείες έχουν γίνει πολλές αλλά τώρα είναι η ώρα της δράσης και όχι της θεωρίας ή της ανάλυσης, κάτι που έχει αντιληφθεί πολύ καλά η οικογένεια Ομπάμα.

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, είναι λαμπερή, δημοφιλής και χαρισματική. Έχει, λοιπόν, ιδιαίτερη αξία το ότι βγήκε μπροστά για να υποστηρίξει την υποψήφια διάδοχο του συζύγου της. Και έκανε ό,τι περισσότερο μπορούσε για να την ενισχύσει: «Όταν ακούω πολίτες να λένε ότι δεν τους ενθουσιάζει, δεν συμφωνώ. Η Χίλαρι με εμπνέει», είπε, αναφέροντας ως παραδείγματα «τη συνέπειά της, την καρδιά της, το θάρρος της».

Ο μεγάλος φόβος των Δημοκρατικών είναι η αποχή των πολιτών που το 2008 και το 2012 ψήφισαν Ομπάμα. Η συσπείρωση είναι σχετικά χαμηλή, ενώ, αντίθετα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν περισσότερο κινητοποιημένη λαϊκή βάση. «Δεν αρκεί το να συμμετέχετε σε συγκεντρώσεις και να τραβάτε μερικές selfies», είπε η σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου απευθυνόμενη στους Δημοκρατικούς πολίτες. «Δεν αρκεί να είστε θυμωμένοι. Πρέπει να εκλέξετε ανθρώπους που θα πολεμήσουν μαζί σας και για εσάς», πρόσθεσε και τόνισε: «Σηκώστε τα μανίκια, τηλεφωνήστε, χτυπήστε πόρτες».

Σε μια ομιλία της στο Πανεπιστήμιο George Mason στο Φέρφαξ δεν έδειξε καμία αγωνία για την προστασία της κληρονομιάς που αφήνει ο Μπαράκ Ομπάμα, παρά μόνο για την επόμενη μέρα στη χώρα της και στον πλανήτη: «Έχουμε την ευκαιρία να εκλέξουμε μία από τις πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες στον Λευκό Οίκο», σημείωσε, ενώ απέφυγε να αναφερθεί προσωπικά στον Ντόναλντ Τραμπ. Με μετριοπάθεια και χωρίς διάθεση πόλωσης σημείωσε: «Έχουμε ανάγκη από κάποιον που θα λάβει σοβαρά υπόψη του τη θέση του». 

Και έστειλε ένα μήνυμα σε όσους πιστεύουν ότι ο Τραμπ υπερβάλλει για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας και εάν αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ θα σοβαρευτεί: «Ένας υποψήφιος δεν θα αλλάξει ξαφνικά τη στιγμή που θα αναλάβει τα καθήκοντά του».