Με… Τραμπ στα πανιά της, η ευρωπαϊκή ακροδεξιά συνασπίζεται - Free Sunday
Με… Τραμπ στα πανιά της, η ευρωπαϊκή ακροδεξιά συνασπίζεται

Με… Τραμπ στα πανιά της, η ευρωπαϊκή ακροδεξιά συνασπίζεται

Τα πρόσωπα-κλειδιά στις χώρες-κλειδιά της Ε.Ε., δηλαδή στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία, ενθαρρυμένα από το μήνυμα «Πρώτα η Αμερική» που ο Τραμπ έστειλε σε όλο τον πλανήτη κατά την πρώτη του ομιλία ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, συναντήθηκαν στο Κόμπλεντς της Γερμανίας και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λόγω διαδηλώσεων κατά της συνάθροισής τους, αποφάσισαν να συμμαχήσουν με στόχο τη… λιγότερη Ευρώπη.

Συντονισμένα πυρά κατά Ε.Ε.

Ήταν όλοι εκεί: η ξενοφοβική Μαρίν Λεπέν που καλπάζει στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, ο «διώκτης του Ισλάμ» Ολλανδός Χέερτ Βίλντερς, η Φράουκε Πέτρι του αντιευρωπαϊκού και αντιμεταναστευτικού AfD που τείνει να μετατραπεί σε ρυθμιστή των εκλογών του φθινοπώρου στη Γερμανία και ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά που, παλιότερα, έθετε ως στόχο η βόρεια Ιταλία να… αποσχιστεί από την υπόλοιπη χώρα. Η συνάντηση υποτίθεται ότι αφορούσε τον συντονισμό της ευρωομάδας Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) ενόψει των κρίσιμων εκλογών εντός του 2017 σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ιταλία.
Στην ουσία, όμως, αυτό που προέκυψε ήταν μια συντονισμένη και άνευ προηγούμενης δριμύτητας επίθεση κατά της Ευρώπης. «Η Ευρώπη δεν ανέχτηκε τη Γαλλία του Ναπολέοντα, τη ναζιστική Γερμανία, τη σοβιετική Ρωσία και δεν πρόκειται να ανεχτεί περισσότερο ούτε την Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά η Πέτρι, ενώ η Λεπέν δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό της. «Το 2016 ήταν η χρονιά έγερσης των Αγγλοσαξόνων και το 2017 θα είναι η χρονιά που θα ξυπνήσει και ο πληθυσμός της ηπειρωτικής Ευρώπης. […] Είναι απλώς θέμα χρόνου» τόνισε η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου.

Εύθραυστες συμμαχίες

Μπορεί οι τέσσερις ηγέτες της ακροδεξιάς να μοιράστηκαν ισότιμα τον χρόνο της συνάντησης, ωστόσο ο προβολέας έπεσε στις δύο κυρίες της παρέας, ιδίως λόγω των αποστάσεων που στο παρελθόν το AfD κρατούσε από τη Λεπέν.

Όμως η επιτυχία του Τραμπ και τα μηνύματα κατά της παγκοσμιοποίησης και υπέρ του προστατευτισμού της οικονομίας των ΗΠΑ που από την πρώτη κιόλας στιγμή στέλνει (ήδη απέσυρε τη χώρα του από την TTP και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επανεξετάσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ και στη NAFTA) έφεραν κοντά Λεπέν και Πέτρι, με τη Γερμανίδα πολιτικό να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «ο Τραμπ μας υπέδειξε μια διαφυγή από το αδιέξοδο, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην Ευρώπη» και τη Γαλλίδα συνάδελφό της να χαρακτηρίζει «καταστροφή» τη μεταναστευτική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ, να περιγράφει τη Συνθήκη Σένγκεν ως «παραφροσύνη» και να υποστηρίζει ότι το ευρώ καταστρέφει την οικονομία της Γαλλίας.

Παρών στη σύνοδο ήταν και εκπρόσωπος του ακροδεξιού FPÖ της Αυστρίας (οι ηγέτες του βρίσκονταν στην Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία Τραμπ), ωστόσο αισθητή ήταν η απουσία του UKIP (o πρώην ηγέτης του Νάιτζελ Φάρατζ έχει πάρει αποστάσεις από τις πολιτικές που ευαγγελίζεται η Λεπέν), ενώ αναλυτές σημειώνουν ότι, με εξαίρεση την ξενοφοβία και τον ευρωσκεπτικισμό, λίγα είναι τα στοιχεία που ενώνουν πραγματικά τα κόμματα αυτά, εκτιμώντας ότι οι όποιες συμμαχίες παραμένουν εύθραυστες.

Διαδηλώσεις

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί ηγέτες προσπαθούσαν να συντονίσουν τον βηματισμό τους, το Κόμπλεντς «έβραζε» από διαδηλώσεις κατά της συνάθροισης. Παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος προσπάθησε να «ψαλιδίσει τα φτερά» της συμμαχίας, λέγοντας ότι «νομίζουν ότι μετά την ανάδειξη στην Προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ ξαναγίνεται δημοφιλής ο “εθνικισμός”», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν –κι αυτός μέσα στη διαδήλωση– έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε για την Ευρώπη του 21ου και όχι του 19ου αιώνα».

Το κερασάκι στην τούρτα; Οι διοργανωτές δεν έδωσαν διαπιστεύσεις στη γερμανική δημόσια τηλεόραση (ARD, ZDF), στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» και σε δημοσιογράφους της «Frankfurter Allgemeine» και του «Spiegel». Όχι ότι οι παρόντες δημοσιογράφοι έτυχαν καλής υποδοχής. Αντιθέτως, κάποια στιγμή οι συμμετέχοντες στη σύνοδο άρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα «Lügenpresse», δηλαδή «ψεύτης Τύπος», ένα σύνθημα που πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους ναζί.