Γερμανία και Γαλλία σε ασταθή πολιτική ισορροπία - Free Sunday
Γερμανία και Γαλλία σε ασταθή πολιτική ισορροπία

Γερμανία και Γαλλία σε ασταθή πολιτική ισορροπία

Μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 η Ε.Ε. μπήκε σε περίοδο πολιτικής και θεσμικής κρίσης. Την κατάσταση περιπλέκουν οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτικό σκηνικό μέχρι τα τέλη του 2017.

Το μέλλον της Ε.Ε. θα κριθεί και από τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλία και στη Γερμανία. Το καλό σενάριο είναι η επικράτηση της κεντροδεξιάς στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2017 και η εκ νέου επικράτηση των Χριστιανοδημοκρατών και της κ. Μέρκελ στη Γερμανία, ώστε να ενεργοποιηθεί ο γαλλογερμανικός άξονας σε κεντροδεξιά βάση και να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις μεγάλες ευρωπαϊκές εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. 

Εάν μάλιστα κυριαρχήσει πολιτικά η ΝΔ πριν από τα τέλη του 2017, οι πιθανότητες για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων μας θα αυξηθούν εντυπωσιακά.

Ενίσχυση η Μέρκελ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, η καγκελάριος κ. Μέρκελ ενίσχυσε τη θέση της μετά το συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Στο συνέδριο αποφασίστηκε η σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό για να αντιμετωπιστεί και η πολιτική άνοδος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, η οποία κινείται στα δεξιά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Στη διάρκεια του συνεδρίου αμφισβητήθηκαν οι επιλογές της κ. Μέρκελ από πολλά στελέχη, τα οποία ζήτησαν δραστικότερα μέτρα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Μεταξύ των άλλων, υποστήριξαν ότι πρέπει να καταργηθεί η διπλή υπηκοότητα που αφορά γύρω στα 1,5 εκατομμύρια Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής. Το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας, το οποίο θεωρείται αδελφό κόμμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο καλύπτει οργανωτικά όλη τη Γερμανία εκτός Βαυαρίας, πιέζει από την πλευρά του για την εφαρμογή ανώτατου ορίου 200.000 προσφύγων και μεταναστών τον χρόνο, οι οποίοι θα απορροφώνται στη γερμανική οικονομία και κοινωνία.

Η προβολή της προσωπικότητας της καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Μέρκελ μέσω του συνεδρίου, η συσπείρωση των Χριστιανοδημοκρατών προκειμένου να εξασφαλίσει την τέταρτη θητεία της και η προσαρμογή της πολιτικής που ακολουθείται στο προσφυγικό-μεταναστευτικό λειτουργούν ευεργετικά για το κόμμα που αποτελεί τη βάση του κυβερνητικού συνασπισμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης, οι Χριστιανοδημοκράτες μπορούν να επιτύχουν ένα ποσοστό της τάξης του 37%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες –οι οποίοι συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό– είναι γύρω στο 21%. 

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία καταγράφει στις δημοσκοπήσεις 11%, ακολουθούμενη από τους Πράσινους, που έχουν ένα ποσοστό της τάξης του 10%, και την Αριστερά, με 9%. Τέλος, φαίνεται να ανακάμπτουν οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να εκπροσωπηθούν στη Βουλή, εφόσον στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ήταν πολύ κάτω από το όριο του 5% που επιτρέπει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Σήμερα, πάντως, εμφανίζονται να έχουν ποσοστό 6%, το οποίο εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή και μπορεί να τους μετατρέψει σε υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους των Χριστιανοδημοκρατών.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία και οι Φιλελεύθεροι συγκλίνουν σε δύο ζητήματα μεγάλης σημασίας, παρά το γεγονός ότι έχουν εντελώς διαφορετικά ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Ζητούν αυστηρότερους περιορισμούς για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τη διακοπή της συμμετοχής της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του τρίτου προγράμματος-μνημονίου που εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Αγωνία για την Τουρκία

Μετά το σοκ που υπέστη στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016 εξαιτίας της χαλάρωσης της πολιτικής της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται να ανακάμπτει πολιτικά. Πρόκειται όμως για μια εύθραυστη ανάκαμψη.

Κύριο μέλημα της καγκελαρίου κ. Μέρκελ είναι η διατήρηση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας σε καλό επίπεδο τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017. Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες γνωρίζουν ότι αν ο Ερντογάν πραγματοποιήσει την απειλή του και υπάρξει ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών, πολλοί από τους οποίους θα καταλήξουν στη Γερμανία, μέσω Ελλάδας, μπορεί να ανατραπούν οι πολιτικές ισορροπίες και να χαθεί η τέταρτη τετραετία. Γι’ αυτό το Βερολίνο διαφωνεί πλήρως με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και προωθεί την ενεργοποίηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, ώστε κατά το προεκλογικό εξάμηνο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2017 όσοι πρόσφυγες και μετανάστες περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα και προωθούνται στη συνέχεια στη Γερμανία να επιστρέφονται αμέσως στη χώρα πρώτης εισόδου στην Ε.Ε., δηλαδή στην πατρίδα μας, η οποία έχει μετατραπεί με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Η δεύτερη μεγάλη απειλή στην πολιτική κυριαρχία της κ. Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών είναι η ισλαμική τρομοκρατία. Εάν υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε θα αποκτήσει ιδιαίτερο συμβολισμό, μπορεί το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Μέρκελ να αποδειχθεί τεράστιο.

Τέλος, και στο ζήτημα της συνεννόησης με την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος-μνημονίου η κ. Μέρκελ δεν αναμένεται να κάνει μεγάλες διευκολύνσεις, για να μην ενισχύσει την επιχειρηματολογία των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και ζητούν μια αυστηρή έως ισοπεδωτική αντιμετώπιση της Ελλάδας.

Προβάδισμα του Φιγιόν

Στη Γαλλία οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον προεδρικό υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κ. Φιγιόν να προηγείται της Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με ένα ποσοστό της τάξης του 28% και με μια διαφορά της τάξης των δύο μονάδων.

Με βάση τις ίδιες δημοσκοπήσεις, ο κ. Φιγιόν θα επικρατήσει άνετα της κ. Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ένα ποσοστό που θα ξεπερνά το 65%, ενώ η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 35%.

Μετά την απόσυρση του Προέδρου Ολάντ από την αναμέτρηση για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου 2017 οι Σοσιαλιστές θα συσπειρωθούν, πιθανότατα, γύρω από τον κ. Βαλς, ο οποίος παραιτήθηκε από το πρωθυπουργικό αξίωμα για να διεκδικήσει, στις εσωκομματικές εκλογές, το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Εάν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Βαλς δίνει μια δύσκολη μάχη γύρω στο 15%, με βασικούς αντιπάλους τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Μακρόν, ο οποίος έχει αυτονομηθεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, και τον ευρωβουλευτή κ. Μελανσόν, ο οποίος συσπειρώνει τους αριστερούς ψηφοφόρους. Πολύ δύσκολα θα αμφισβητήσει ένας από αυτούς τους πολιτικούς την κυριαρχία του κ. Φιγιόν και της κ. Λεπέν, οι οποίοι αναμένεται να περάσουν στον κρίσιμο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο κ. Φιγιόν έχει καταφέρει να δώσει μια νέα δυναμική στην κεντροδεξιά, συνδυάζοντας φιλελεύθερες έως νεοφιλελεύθερες οικονομικές προτάσεις με έναν σχετικό κοινωνικό συντηρητισμό, ο οποίος αποσκοπεί στην ενίσχυση της κοινωνικής πειθαρχίας και συνοχής. Οι περισσότεροι πολίτες τον αντιμετωπίζουν θετικά, γιατί αναγνωρίζουν ότι η Γαλλία πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος για να σταθεί στο ύψος της Γερμανίας και να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Η δυναμική επανεμφάνιση της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Γαλλία θα μπορούσε να ανακόψει τη δυναμική του Φιγιόν υπέρ της Λεπέν, η οποία τάσσεται πάντα υπέρ σκληρών λύσεων σε αυτά τα ζητήματα. Το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία θα μπορούσε να επηρεαστεί και από ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της Ιταλίας και την πιθανή ανάδειξη της άκρας Δεξιάς σε πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές της Ολλανδίας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2017.