Πολιτικό σεισμό φέρνει το προσφυγικό-μεταναστευτικό - Free Sunday
Πολιτικό σεισμό φέρνει το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Πολιτικό σεισμό φέρνει το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Πριν από έναν χρόνο η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ εγκαινίασε μια πολιτική ανοιχτών συνόρων και ανοιχτής κοινωνίας, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα που είχε ενισχυθεί με πρωτοβουλία της Τουρκίας και εξαιτίας της αδράνειας της κυβέρνησης Τσίπρα.

Από τότε περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εγκαταστάθηκαν στα εδάφη της Γερμανίας. Με τη φράση «θα τα καταφέρουμε» η καγκελάριος θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι η γερμανική οικονομία και η κοινωνία είχαν τη δυνατότητα να ενσωματώσουν πάρα πολλούς πρόσφυγες.

Αλλαγή σκηνικού

Έναν χρόνο αργότερα, το εκλογικό ποσοστό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος έχει πέσει από το 41% στο 33% και η κ. Μέρκελ έχει μπροστά της ταπεινωτικές ήττες σε περιφερειακές εκλογές, οι οποίες μπορεί να την οδηγήσουν στην απόφαση να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017. Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει στη Γερμανία υπέρ του σκληρού δεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο εκμεταλλεύτηκε πολιτικά το προσφυγικό-μεταναστευτικό και ανέβασε τα δημοσκοπικά του ποσοστά γύρω στο 12%. Παράλληλα, η καγκελάριος Μέρκελ δέχεται κριτική από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και ηγέτη του συγκυβερνώντος κόμματος των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ και από τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ του συγκυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για υποτίμηση του προσφυγικού προβλήματος και απαράδεκτα χαλαρή διαχείρισή του.

Εξαιτίας του προσφυγικού-μεταναστευτικού, η καγκελάριος σταμάτησε να είναι πολιτικά πανίσχυρη, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές απέκτησαν ισχυρή δεξιά αντιπολίτευση, την οποία εκφράζει η Εναλλακτική για τη Γερμανία, και οι Σοσιαλδημοκράτες, που έχουν ένα σταθερό ποσοστό της τάξης του 21%, αναζητούν νέες συμμαχίες σε περίπτωση που συνεχιστεί η δημοσκοπική πτώση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της κ. Μέρκελ.

Ταπεινωτική ήττα

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρεθεί το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα στην τρίτη θέση στις περιφερειακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου - Δυτικής Πομερανίας αυτή την Κυριακή. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, προηγείται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 28%, ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Εναλλακτική για τη Γερμανία με 23% και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα καταγράφει ποσοστό της τάξης του 20%.

Το κρατίδιο του Μεκλεμβούργου - Δυτικής Πομερανίας έχει 1,6 εκατομμύρια κατοίκους και είναι από τα μικρότερα της Γερμανίας. Υπάρχει όμως ένας ισχυρός πολιτικός συμβολισμός, γιατί είναι μία από τις ανατολικές περιοχές που είχαν ενσωματωθεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και αποτέλεσε, μετά την πτώση του Τείχους και του κομμουνισμού και την επανένωση της Γερμανίας, την περιοχή στην οποία εκλέγεται η καγκελάριος.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το κρατίδιο του Μεκλεμβούργου - Δυτικής Πομερανίας κυβερνάται εδώ και δέκα χρόνια από συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Τα 2/3 των πολιτών δηλώνουν ικανοποιημένοι με την απόδοση της κυβέρνησης του κρατιδίου και 77% με την οικονομική τους κατάσταση. Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά αν λάβουμε υπόψη μας ότι το συγκεκριμένο κρατίδιο, όπως και οι άλλες ανατολικές περιοχές της χώρας, πέρασε δύσκολα χρόνια στη μετάβαση από τον κομμουνισμό στο δυτικό οικονομικό σύστημα, με ποσοστά ανεργίας της τάξης του 30% και μεγάλη φτώχεια. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις, υπήρξε ανάπτυξη και άνοδος του βιοτικού επιπέδου, ενώ η ανεργία υποχώρησε στο 9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Δέσμια της συγκυρίας

Η καγκελάριος Μέρκελ και η κυβέρνησή της έχουν αποκτήσει μεγάλη πολιτική εξάρτηση από τη συγκυρία σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Το άνοιγμα των συνόρων και της κοινωνίας τον Σεπτέμβριο του 2015 προκάλεσε τη δημοσκοπική πτώση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και της καγκελαρίου προσωπικά. Το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, η ευρω-τουρκική συμφωνία και η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών μείωσαν δραστικά τις ροές προς τη Γερμανία και άνοιξαν τον δρόμο στη δημοσκοπική και πολιτική ανάκαμψη της εξαιρετικά επιτυχημένης καγκελαρίου, η οποία έχει καταφέρει να συνδυάσει την οικονομική ανάπτυξη με την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και τη βελτίωση των κοινωνικών παροχών.

Η ενεργοποίηση, σε μεγάλη κλίμακα, της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Γαλλία αλλά και τα πρώτα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γερμανία, σε συνδυασμό με εγκληματικές ενέργειες που αποδίδονται σε πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν πολιτικό ή θρησκευτικό κίνητρο, έριξαν ξανά τη δημοτικότητα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και της κ. Μέρκελ.

Το πρόβλημα είναι ότι η αναμενόμενη ήττα στις περιφερειακές εκλογές του Μεκλεμβούργου - Δυτικής Πομερανίας αυτή την Κυριακή μπορεί να δημιουργήσει δυναμική σε βάρος των Χριστιανοδημοκρατών στις σημαντικές περιφερειακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε δύο εβδομάδες στο Βερολίνο και να υποχρεώσει τους Χριστιανοδημοκράτες σε αλλαγή στρατηγικής, ενδεχομένως και ηγεσίας, στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε έναν χρόνο.

Ακροδεξιά ανατροπή

Η απόλυτη όμως πολιτική ανατροπή μπορεί να σημειωθεί, υπέρ της άκρας Δεξιάς, στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 2 Οκτωβρίου στην Αυστρία. Στις εκλογές αυτές θα αναμετρηθούν ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ με τον ανεξάρτητο υποψήφιο, προερχόμενο από τους Οικολόγους, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν.

Οι προεδρικοί υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, τα οποία βρίσκονται στην εξουσία, κατέγραψαν ταπεινωτικά ποσοστά 10%-11% και αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο κ. Μπέλεν είχε επικρατήσει με 31.000 ψήφους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε την επανάληψή τους εξαιτίας προβλημάτων στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος της άκρας Δεξιάς θα επικρατήσει με ένα ποσοστό της τάξης του 53%. Στην Αυστρία, ο Πρόεδρος έχει το προνόμιο να επιβάλλει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, κάτι που αναμένεται να κάνει ο κ. Χόφερ σε περίπτωση εκλογής του στο προεδρικό αξίωμα, εφόσον το Κόμμα των Ελευθέρων καταγράφει δημοσκοπικά ποσοστά της τάξης του 35%, με τους Σοσιαλδημοκράτες να είναι στο 25% και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα στο 20%.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό άλλαξε, στην περίπτωση της Αυστρίας, με πιο δραστικό τρόπο το πολιτικό σκηνικό απ’ ό,τι στην περίπτωση της Γερμανίας. Η Αυστρία δέχτηκε 90.000 πρόσφυγες και μετανάστες το 2015, με αποτέλεσμα να στραφεί η κοινή γνώμη κατά της κυβερνητικής πολιτικής των ανοιχτών συνόρων και της ανοιχτής κοινωνίας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός προχώρησε στην αυστηροποίηση της πολιτικής του στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και πρωταγωνίστησε στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική δυναμική συνεχίζει να είναι υπέρ της άκρας Δεξιάς, η οποία είχε από την αρχή σκληρές θέσεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Είναι μόνο η αρχή

Η πολιτική αποδυνάμωση της κ. Μέρκελ και ο διαφαινόμενος θρίαμβος της αυστριακής άκρας Δεξιάς είναι μόνο η αρχή σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Στις 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στην Ουγγαρία, με το οποίο ο κυρίαρχος λαός θα απορρίψει πανηγυρικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της Ε.Ε., το οποίο προετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία είναι ενωμένες στην πλήρη αντίθεσή τους στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων και της ανοιχτής κοινωνίας.

Εκδηλώνεται δυναμική υπέρ της άκρας Δεξιάς στην Ολλανδία και στην Ιταλία, όπως άλλωστε και στη Γαλλία, εξαιτίας του συνδυασμού του προσφυγικού-μεταναστευτικού, της ισλαμικής τρομοκρατίας και της συνεχιζόμενης αναβάθμισης της ευρω-τουρκικής συνεργασίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει χαρακτηριστικά δικτατορίας με κοινοβουλευτικό μανδύα.