Η Φώφη επικροτεί την αριστερή στροφή των ισπανών σοσιαλιστών - Free Sunday
Η Φώφη επικροτεί την αριστερή στροφή των ισπανών σοσιαλιστών

Η Φώφη επικροτεί την αριστερή στροφή των ισπανών σοσιαλιστών

Επανέρχεται στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας ο Πέδρο Σάντσεθ.
Κερδίζοντας με ποσοστό 50% την βασική αντίπαλο του Σουζάνα Ντίεθ που έλαβε 40% ο Σάντσεθ αναλαμβάνει και πάλι γενικός γραμματέας του κόμματος.
Ο τρίτος υποψήφιος Πάτσι Λόπεθ έλαβε το 10% των ψήφων.
Ο Σάντσεθ είχε παραιτηθεί από την ηγεσία του PSOE στις αρχές του Οκτωβρίου του 2016 μετά από έντονες εσωκομματικές πιέσεις και με την ανοχή της νέας ηγεσίας των Σοσιαλιστών, ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.
«Ο Σάντσεθ καταλόγισε στη Ντίαθ την ευθύνη για την κυβέρνηση Ραχόι εξαιτίας της αποχής που αποφάσισαν οι Σοσιαλιστές και οι υποστηρικτές του το απέδωσαν στη δεξιά στροφή του κόμματος, τώρα και στο μέλλον. Με τον Πέδρο Σάντσεθ στην ηγεσία του κόμματος, η εκλογική πτώση του PSOE δεν φαίνεται να σταματά. Οι δύο ήττες του απέναντι στον Ραχόι στις δύο προηγούμενες συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις αποτέλεσαν τον άξονα πάνω στον οποίο περιστράφηκε η υποψηφιότητα της Ντίαθ, η οποία επιπλέον του επέρριπτε ευθύνη για τον διχασμό του κόμματος», επισημαίνει σήερα η εφημερίδα El Pais
Συγχαρητήρια επιστολή στον Πέδρο Σάντσεθ για την εκλογή του στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας έστειλε η Φώφη Γεννηματά τονίζοντας ότι «οι Ισπανοί σύντροφοί μας απαιτούν και στηρίζουν ξεκάθαρες θέσεις και κατευθύνσεις που δείχνουν τον δρόμο της ενότητας των Σοσιαλιστικών Δυνάμεων».
Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά, το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και το ΠΑΣΟΚ είχαν και έχουν διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς, σχέσεις και συνεργασίες, ενώ επισημαίνει: «Η συνεργασία μας είναι πολύ περισσότερο αναγκαία σήμερα, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρώπη γενικότερα και στην κοινή μας Θάλασσα, τη Μεσόγειο. Ιδιαίτερα σε μια Ευρώπη που εξελίσσεται και μεταλλάσσεται, που οι δυνάμεις της αγοράς επιχειρούν να επιβληθούν στις Κοινωνίες και τους Λαούς, η ισχυροποίηση και συνεργασία των Κοινωνικών και Σοσιαλιστικών Δυνάμεων είναι όσο ποτέ αναγκαία».