Αμυντικές δαπάνες, ελεύθερο εμπόριο και διαδηλώσεις - Free Sunday
Αμυντικές δαπάνες, ελεύθερο εμπόριο και διαδηλώσεις

Αμυντικές δαπάνες, ελεύθερο εμπόριο και διαδηλώσεις

«Να μοιραστούν το βάρος», αναμένεται να καλέσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ , ο πρόεδρος Τραμπ,  ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετέασχει στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, αυτό θα είναι το βασικό μήνυμα του Τραμπ στους συμμάχους από τους οποίους θα απαιτήσει να τηρήσουν τον στόχο να διαθέτουν το 2% του ΑΕΠ στον αμυντικό τομέα.
Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του κ.Τραμπ ως προέδρου στην έδρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μέτρα ασφαλείας στη βελγική πρωτεύουσα είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια. 
Η ευρύτερη περιοχή γύρω από την έδρα του ΝΑΤΟ και στην αμερικανική πρεσβεία, όπου θα διακυκτερεύσει ο κ.Τραμπ έχει αποκλειστεί ενώ και για το μετρό ισχύουν ειδικές διαδρομές και οι πτήσεις στο παρακείμενο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ έχουν περιοριστεί.
Σύμφωνα με τη DW ορισμένοι ευρωπαίοι διπλωμάτες δείχνουν αρκετά ανήσυχοι για το πώς θα εξελιχθεί επί της ουσίας η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ καθώς πολιτικά απέχει από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που θέλει να θέσει το ζήτημα του ελευθέρου εμπορίου, στο οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιτίθεται σθεναρά.

Στις Βρυξέλλες αναμένονται διαδηλώσεις εναντίον του Τραμπ, στις οποίες υπολογίζεται ότι θα πάρουν μέρος 20.000 άνθρωποι από γυναικείες οργανώσεις, ενώσεις ομοφυλοφίλων και ακτιβιστών.

Χθες με ομοιόματα του Ντόναλντ Τραμπ, συνθήματα, καπνογόνα και μεγάλες αλλά ειρηνικές κινητοποιήσεις, χιλιάδες Βέλγοι αλλά και μέλη οργανώσεων από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες και διαδήλωσαν εναντίον του Αμερικανού προέδρου.

Τα συνθήματα αφορούσαν τόσο τις δηλώσεις του περί αποκλεισμού των μεταναστών και των μουσουλμάνων, όσο και για τα σχέδια πολέμου, μετά και τις επιθέσεις σε Συρία και Αφγανιστάν

Όλα πάντως κύλησαν ομαλά, χωρίς επεισόδια, καθώς οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν δημιουργήσει έναν αδιαπέραστο κλοιό γύρω από τα μέρη όπου κινήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο ανταποκριτής του euronews στην βελγική πρωτεύπουσα μεταδίδει: «Το πλήθος που διαδήλωσε είναι πολύχρωμο και ποικίλο, εκπροσωπώντας όλα τα στρώματα της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Ωστόσο ένα πράγμα είναι κοινό: ότι δεν θέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ να είναι εδώ, στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης».