Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο και προκαλεί την οργή Αναστασιάδη - Free Sunday
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο και προκαλεί την οργή Αναστασιάδη

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο και προκαλεί την οργή Αναστασιάδη

Απαράδεκτες χαρακτήρισε σήμερα τις αναφορές του Έσπεν Μπαρθ Άιντα ότι η καλύτερη συνταγή για αποφυγή θερμού επεισοδίου είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Είχα κάμει κατ` ιδίαν παραστάσεις, ότι θεωρώ απαράδεκτες ανάλογες αναφορές και ιδιαίτερα όταν εκπέμπονται υπό μορφή απειλής», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος προσέθεσε ότι θεωρεί τη χειρότερη συνταγή ή φάρμακο, “να χρησιμοποιείς απειλές αντί την αντικειμενική έκθεση των γεγονότων”.

«Και θεωρώ ακόμα χειρότερο, Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ να διαπιστώνει ότι υπάρχει ή να ισχυρίζεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και αντί να καταδικάζει τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου να τον χρησιμοποιεί ως απειλή»”, πρόσθεσε.

Πάντως στην τουρκική πρωτεύουσα είναι στραμμένη σήμερα η προσοχή, καθώς από τη συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει συνέχεια στις διαπραγματεύσεις και σύγκληση μιας νέας Γενεύης.

Η Αθήνα διά του υπουργού της των Εξωτερικών έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, ότι πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για να συγκληθεί μια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό.

Ο Νίκος Κοτζιάς στη συνάντηση που είχε με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, την Δευτέρα, τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια νέα διάσκεψη, ωστόσο επεσήμανε ότι απαιτείται καλή προετοιμασία αφού το ζητούμενο είναι η επίτευξη συμφωνίας και όχι μια νέα αποτυχία.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ στάθηκε στην τουρκική άρνηση να απαντήσει στις προτάσεις της Αθήνας για την ασφάλεια, όπως και στις προτάσεις του προέδρου Αναστασιάδη.

Εξέφρασε δε την ελπίδα κάποια στιγμή, η Τουρκία να είναι αρκούντως σώφρων και να συζητήσει, προκειμένου να προετοιμαστεί μια νέα διάσκεψη με αντικείμενο την ασφάλεια της Κύπρου και την απαλλαγή της από τις δύο συνθήκες του 1960 της Ζυρίχης και του Λονδίνου.

Η Λευκωσία θεωρεί ότι οι πιο σημαντικές επαφές αναμένεται να γίνουν στην Άγκυρα όπου μεταβαίνει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα για να έχει συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε και χθες νέο μήνυμα προς την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, σημειώνοντας ότι «είναι τεράστιας σημασίας οι πλευρές να παραμείνουν προσηλωμένες στη συνέχιση του διαλόγου και να διασφαλίσουν και να σέβονται τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, καθώς και να εγκαταλείψουν τις όποιες προφάσεις ή ανεδαφικές απαιτήσεις και προϋποθέσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα ούτε των Ελληνοκυπρίων ούτε των Τουρκοκυπρίων».

Μετά από συνάντησή του με τον Εσθονό Πρωθυπουργό, στο Προεδρικό, ανέφερε: «Αναμένουμε από την Τουρκία επιτέλους να αποδείξει έμπρακτα τις προφορικές της δεσμεύσεις και να συμβάλει κατά τρόπο απτό στη διαδικασία».

Πηγή: ΚΥΠΕ και Φιλελεύθερος