Η τριμερής για την Κύπρο πάει την Κυριακή Νέα Υόρκη - Free Sunday
Η τριμερής για την Κύπρο πάει την Κυριακή Νέα Υόρκη

Η τριμερής για την Κύπρο πάει την Κυριακή Νέα Υόρκη

Με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαιώνουν ότι οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κ. Γκουτέρες να συναντηθούν μαζί του την Κυριακή το βράδυ στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει στη διάρκεια δείπνου που θα παραθέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Η γραπτή δήλωση αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι «ο Γενικός Γραμματέας σήμερα προσκάλεσε τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον Ε/κ ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, για μία κοινή συνάντηση για να συζητήσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την πορεία προς τα εμπρός. Και οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του».

Ο Γενικός Γραμματές, προσθέτει, «προσβλέπει να υποδεχθεί τους ηγέτες, μαζί με τον ειδικό του σύμβουλο, το βράδυ της Κυριακής 4 Ιουνίου».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη το βράδυ του Σαββάτου και τη Δευτέρα το πρωί θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου το βράδυ θα μιλήσει στο συνέδριο της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη που χαρακτήρισε «εκτός γραμμής» τοποθετήσεις του ειδικού συμβούλου για το κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος είχε μιλήσει για κινδύνους από τις έρευνες υδρογονανθράκων.

«Ο κ. Άιντα συνεχίζει το ρόλο του και δεν πρόκειται να σχολιάσω οποιεσδήποτε δηλώσεις σχετικά με τους υδρογονάνθρακες», είπε ο κ. Ντουζαρίκ.

Επιπλέον τόνισε ότι με βάση όσα γνωρίζει είναι «απεσταλμένος πλήρους απασχόλησης». Εντούτοις θα το ελέγξει και αν δεν είναι θα κάνει διόρθωση, είπε.

Στο επίσημο κείμενο της απομαγνητοφώνησης το καθεστώς εργοδότησης του κ. Έιντε περιγράφεται ως συμβόλαιο «when actually employed», το οποίο αφορά όλους τους ειδικούς απεσταλμένους και συμβούλους του ΓΓ, οι οποίοι δεν αποτελούν μόνιμο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.