Είναι το τρέξιμο ωφέλιμο για όλους; - Free Sunday
Είναι το τρέξιμο ωφέλιμο για όλους;

Είναι το τρέξιμο ωφέλιμο για όλους;

Με αφορμή όλους αυτούς τους αγώνες τρεξίματος, συνήθως για φιλανθρωπικό σκοπό, ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε αν το τρέξιμο κάνει καλό σε όλους και, αν ναι, υπό ποιες συνθήκες πρέπει να γίνεται.

Κατ’ αρχάς, όλοι γνωρίζουμε ότι το τρέξιμο αποτελεί εξαιρετική άσκηση για το καρδιαγγειακό σύστημα, τον έλεγχο του βάρους και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Ωστόσο, το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να περπατάει «για να βρει την τροφή του» και να τρέχει μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το τρέξιμο είναι ένα είδος «στρες» για τον οργανισμό μας, οπότε, όπως και πολλές άλλες ασκήσεις, δεν θα πρέπει να γίνεται χωρίς την έγκριση του γιατρού στα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα, οστεοπόρωση και παθήσεις της καρδιάς και του κυκλοφορικού.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβει;

Η συνεχής επανάληψη των διασκελισμών προκαλεί κραδασμούς, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην κνήμη και μια ποικιλία προβλημάτων στο πέλμα και στο πόδι, στην ποδοκνημική άρθρωση, στο γόνατο και στο ισχίο. Επίσης, σύνδρομα υπερβολικής πίεσης στο δάπεδο είναι αρκετά συνήθη, όπως περιοστίτιδες κνήμης, κακώσεις του αχίλλειου τένοντα, διαστρέμματα της καμάρας και πόνοι κάτω από την επιγονατίδα. Σε αυτό το σημείο καταλαβαίνετε ότι, όσο μεγαλύτερο «φορτίο» έχει κάποιος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να τραυματιστεί, καθώς οι αρθρώσεις ενός υπέρβαρου ανθρώπου επιβαρύνονται πολύ περισσότερο από τις αρθρώσεις ενός κανονικού σε βάρος. Μερικοί ακόμα κίνδυνοι που έχουν αναφερθεί είναι η ζάλη, η διαταραχή ισορροπίας, σε αθλητές και εκπαιδευτές, ακόμα και η απώλεια της ακοής, καθώς οι υψηλής έντασης προσκρούσεις στο δάπεδο μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο εσωτερικό του αυτιού!

Ποια είναι η λύση;

Όλοι οι προαναφερόμενοι κίνδυνοι μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με τη χρήση κατάλληλων υποδημάτων, ειδικών για τρέξιμο, και την εκμάθηση της σωστής τεχνικής. Αν έχετε κακή ευθυγράμμιση των ποδιών, καλό είναι να τρέχετε 3-4 ημέρες την εβδομάδα, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος κάκωσης είναι πολύ μεγαλύτερος για όσους τρέχουν καθημερινά. Επιπροσθέτως, μια σωστή προθέρμανση και διατάσεις πριν από το τρέξιμο, χρησιμοποιώντας κινήσεις χαμηλών εντάσεων, θα ήταν μια καλή λύση για να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε τελείως το τρέξιμο σε τσιμέντο και γενικά σε πολύ σκληρές επιφάνειες, όπου δεν απορροφώνται οι κραδασμοί. Είναι ό,τι χειρότερο για τα γόνατά σας, ακόμη κι αν φοράτε τα σούπερ εξελιγμένα παπούτσια για τρέξιμο. Προτιμάτε να τρέχετε σε χώμα, άμμο ή ταρτάν και γενικά σε μαλακές επιφάνειες που απορροφούν τους κραδασμούς.

Η προσωπική μου συμβουλή για όλους, αλλά κυρίως για τα υπέρβαρα άτομα, είναι το γρήγορο περπάτημα, με κίνηση όλου του σώματος και των χεριών, μαζί με στροφή κορμού (αντίθετο χέρι-πόδι), με ταχύτητα τέτοια ώστε να μπορείτε να μιλάτε. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης στο Μπέρμιγχαμ ο Dr. James Brown, λέκτορας του Πανεπιστημίου Aston, παρουσίασε τα δεκάδες οφέλη του ημερήσιου μισάωρου περπατήματος, ανάμεσα στα οποία είναι η αποτροπή της παχυσαρκίας και του διαβήτη, η μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, η μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, η αύξηση της κινητικότητας, η ελάττωση κατά 40% του κινδύνου κατάγματος του ισχίου, η επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ και ο περιορισμός κατά 50% του πόνου της αρθρίτιδας.