Είναι το Pilates αρκετό για απώλεια λίπους; - Free Sunday
Είναι το Pilates αρκετό για απώλεια λίπους;

Είναι το Pilates αρκετό για απώλεια λίπους;

Η μέθοδος Pilates αναπτύχθηκε το 1920 από τον Joseph Pilates ως ένα πρόγραμμα αποθεραπείας για τα μυοσκελετικά του προβλήματα και εξελίχθηκε σε μια μέθοδο ευεργετικής άσκησης που προσφέρει έντονη αίσθηση ευεξίας. Αρκεί όμως μόνο αυτό; Είναι καλό για όλους;

Πλεονεκτήματα

1) Αυξάνει την ευλυγισία, τη δύναμη και τη μυϊκή αντοχή χωρίς να δίνει όγκο στους μυς.

2) Βελτιώνει τη σωστή στάση σώματος.

3) Ανακουφίζει τους πόνους της μέσης και του αυχένα, καθώς ευθυγραμμίζει και βελτιώνει την κατάσταση της σπονδυλικής στήλης (π.χ. περιπτώσεις λόρδωσης, σκολίωσης, κύφωσης κ.λπ.).

4) Βοηθάει στην απομάκρυνση του στρες, δίνοντας έμφαση στη σωστή αναπνοή.

5) Συμμετέχει στην πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών.

6) Προσφέρει, όπως κάθε μορφή άσκησης, ευεξία.

7) Δεν απαιτεί πολύ χρόνο, καθώς οι περισσότερες ασκήσεις γίνονται μέσα σε δέκα ή είκοσι λεπτά και χρειάζονται μόνο δέκα επαναλήψεις για την καθεμία.

Μειονεκτήματα

Αν θέλεις να δεις γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα, το Pilates δεν είναι για σένα, διότι δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής για καύση λίπους. Βοηθάει μεν στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας του σώματος, η οποία αυξάνει κατά ένα μικρό ποσοστό τον μεταβολισμό για 48 ώρες μετά την εκγύμναση, όπως βέβαια κάθε μορφή αναερόβιας άσκησης, όμως δεν βοηθάει ιδιαίτερα στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα, καθώς δεν αυξάνει κατά πολύ τον καρδιακό παλμό κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το μυστικό για απόλυτη καύση λίπους είναι ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και άσκησης με αντιστάσεις, οπότε μόνο το Pilates δεν φτάνει.

Ένα ακόμη μειονέκτημα της μεθόδου Pilates είναι ότι βασίζεται κυρίως στην ισομετρική άσκηση, η οποία όμως δεν είναι κατάλληλη για όλους. Ισομετρική άσκηση είναι η άσκηση κατά την οποία το μέτρο του μυός παραμένει σταθερό και δεν αυξομειώνεται (στατικές ασκήσεις). Εκτελώντας τέτοιου είδους ασκήσεις δεν καταπονούνται μεν οι αρθρώσεις, αλλά αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και μπορεί να προκληθεί καρδιακή αρρυθμία ή ακόμη και κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία. Αν, λοιπόν, έχετε υπέρταση, καλό θα ήταν να προτιμήσετε αεροβικά προγράμματα κυρίως και προτού ξεκινήσετε να συμβουλευτείτε απαραιτήτως έναν γιατρό. Επιπροσθέτως, είναι μονόπλευρη μορφή εκγύμνασης, καθώς δυναμώνει τον μυ μόνο σε μια συγκεκριμένη γωνία της άρθρωσης και στάση του σώματος.

Όσον αφορά τους αθλητές, η ισομετρική άσκηση δεν βελτιώνει την επίδοση στα περισσότερα αθλήματα. Χρειάζονται λειτουργικές ασκήσεις και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, οι οποίες προωθούν τον συντονισμό, την αρμονία των κινήσεων, τη βελτίωση της τεχνικής και κυρίως την πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών.

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι πριν αρχίσουμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης θα πρέπει να κάνουμε ένα γενικό τσεκάπ, ώστε να γνωρίζουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας, εν συνεχεία θα πρέπει να προσδιορίσουμε τους στόχους μας (καύση λίπους, ενδυνάμωση, ψυχική διάθεση) και τέλος θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν πτυχιούχο γυμναστή ακαδημίας με τις κατάλληλες γνώσεις πάνω στη φυσιολογία του ανθρώπου και στο Pilates, ο οποίος να γνωρίζει καλά πώς να προσαρμόσει ένα ειδικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες του μυοσκελετικού μας συστήματος και τους στόχους μας.

*Η Χριστίνα Μαυρίδου είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής - personal trainer.

Site: www.personaltrainerchristy.com

Facebook Page: Christy Μαυρίδου

Instagram: christymav

YouTube: Christy Mavridou