Νηστεία και ορθόδοξη δίαιτα - Free Sunday
Νηστεία και ορθόδοξη δίαιτα

Νηστεία και ορθόδοξη δίαιτα

Στον τόπο μας ακόμα και σήμερα πολύς κόσμος νηστεύει ολόκληρη την Σαρακοστή είτε από ευλάβεια είτε γιατί προσπαθεί να «αποτοξινωθεί» από τα κρέατα και τα πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Η ορθόδοξη νηστεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής. Μας δίνει την ευκαιρία να επιστρέψουμε στην μαγεία των λαδερών φαγητών χωρίς κρέατα, να φάμε πολλά φρούτα και λαχανικά και να επανεκτιμήσουμε κάποιες ξεχασμένες γεύσεις.

Καλά όλα αυτά αλλά σαράντα μέρες  χωρίς κρέατα, ψάρια, πουλερικά,  γαλακτοκομικά μήπως στερούμαστε κάποια θρεπτικά συστατικά; Ή αντικαθιστώντας τα με μαλάκια και οστρακοειδή  στη νηστεία πριν το Πάσχα, φορτωνόμαστε με χοληστερίνη;

Η νηστεία έχει οφέλη και πολλά μάλιστα. Τρώμε κάνα φρούτο παραπάνω, βάζουμε δυο φορές την εβδομάδα όσπρια και λαχανικά αυξάνοντας έτσι τις φυτικές ίνες που καταναλώνουμε, κόβουμε τα ζωικά λιπαρά και τρώμε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς ,ταχίνι, μέλι, παίρνοντας έτσι πολλά πολυακόρεστα  λιπαρά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Υπάρχουν όμως μερικά  πράγματα που πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε πραγματικό όφελος στην υγεία μας.

Πρώτα  απ΄ όλα πρέπει να προσέξουμε  να μην αυξήσουμε πολύ την κατανάλωση φαγητού στη διάρκειά της. Τα μακαρόνια, οι πατάτες και το ψωμί που έχουν την τιμητική τους είναι τρόφιμα πολύτιμα αλλά μας παρέχουν πολύ ενέργεια που δύσκολα θα την κάψουμε καθισμένοι σε έναν καναπέ μπροστά στην τηλεόραση.

Μια πολύ σπουδαία παράμετρος στην διατροφή μας είναι να παίρνουμε επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών ούτως ώστε να μην χαλάμε την μυϊκή μας μάζα ενώ παράλληλα πρέπει να εξασφαλίσουμε μια επαρκή ποσότητα σιδήρου στην διατροφή μας  για να μην διακινδυνεύσουμε μια αναιμία.

Βγάζοντας τις ζωικές τροφές από το διαιτολόγιο μας πρέπει να τις αντικαταστήσουμε με άλλες ανάλογης θρεπτικής αξίας .Το μοσχάρι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με το χταπόδι, που είναι βέβαια λίγο ακριβότερο αλλά έχει σχεδόν ίση χοληστερίνη και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο καθώς και περισσότερη πρωτεΐνη. Συνεπώς τρώγοντας  αντί για 150 γρ. μοσχάρι περίπου 120γρ. χταπόδι παίρνουμε σχεδόν τα ίδια θρεπτικά συστατικά, περίπου στο ίδιο κόστος. Στα καλαμάρια και τις γαρίδες ας είμαστε λίγο πιο μετρημένοι γιατί εδώ έχουμε περισσότερη χοληστερόλη και  χρειάζεται μέτρο.

Οι φυτικές πρωτεΐνες είναι επίσης απαραίτητες και δεν βλάπτουν πουθενά αλλά είναι ατελείς καθώς κάποιο αμινοξύ πάντα λείπει. Γι΄ αυτό φροντίζουμε να τρώμε πάντα δύο μαζί που η μια να ολοκληρώνει την άλλη. Καλό παράδειγμα είναι τα όσπρια που βοηθάει να καταναλώνονται μαζί με ρύζι, το σπανάκι σαλάτα μαζί με αμύγδαλα, ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και χούμους καθώς και άλλους ανάλογους συνδυασμούς που συνήθως είναι και αρκετά πλούσιοι σε ασβέστιο.

Μια έξυπνη κίνηση είναι η προσθήκη κινόας και σπιρουλίνας  στην σαλάτα μας καθώς και η προσθήκη του ταχινιού στο πρωινό μας. Το κουνουπίδι και το μπρόκολο που είναι και στην εποχή, καλό είναι να τα τρώμε δυο τρεις φορές την εβδομάδα καθώς δεν έχουν πολλές θερμίδες είναι χορταστικά και περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Οι ξηροί καρποί να καταναλώνονται με μέτρο. Προτιμήστε τα καρύδια τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης, πάντα ωμά και ανάλατα, σε μερίδες των 15-20 γρ. ημερησίως γιατί είναι πολύ πλούσια σε ενέργεια.

Εμπιστευτείτε τις συνταγές της γιαγιά σας, δεν είναι τυχαίες, (π.χ.  χταπόδι με χόρτα όπως κρεμμύδι, πράσο, σπανάκι, ραδίκια, σέσκουλα, μάραθο, σέλινο, άνηθος) είναι πάντα γεμάτες σοφία.

Μείνετε μακριά από τα τηγανιτά τις κονσέρβες και τα υπεραλατισμένα  νηστίσιμα. Καλό είναι να χάσουμε κανένα  κιλό μέχρι το Πάσχα για να μείνει χώρος για το κοκορέτσι!