Η αθώωση των αυγών - Free Sunday
Η αθώωση των αυγών
Πασχαλινά αυγά

Η αθώωση των αυγών

 

Στο ελληνικό σπίτι συχνά βρίσκεις στο  ψυγείο  αρκετά αυγά, είτε αγοραστά είτε απ΄ το χωριό,  σταλμένα από την γιαγιά για τον μπόμπιρα ή το μωρό. Άσπρα ή καφετιά φρέσκα και μυρωδάτα θα τα φάμε στο πρωινό μας,  θα τα βάλουμε σε ομελέτες , γλυκίσματα  σάλτσες κλπ.

Τα ερωτήματα όμως που μας απασχολούν είναι αρκετά. Άραγε κάνει να φάει αυγά ο μπαμπάς που έχει υψηλή χοληστερίνη; Πόσα αυγά να δίνω την εβδομάδα στο παιδί; Εγώ, που δεν έχω υψηλή χοληστερίνη, θα την ανεβάσω αν τρώω συχνά αυγά; Αν δεν τρώω αυγά θα λείπει κάτι από την διατροφή μου;

Ας αρχίσουμε από τα εύκολα και ευχάριστα. Ένα μέτριο αυγό περιέχει περίπου 70 θερμίδες και δεν μας παχαίνει καθόλου. Μας δίνει περίπου 6 γρ καλής ποιότητας πρωτεΐνη και περιέχει και τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα μας δεν μπορεί να φτιάξει. Το αυγό περιέχει επίσης σε καλή ποσότητα βιταμίνη Α, βιταμίνη D, φυλλικό οξύ, σίδηρο , φωσφόρο, σελήνιο, βιταμίνη Β12 ,ριβοφλαβίνη ,χολίνη, ωμέγα-3  και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Ο κατάλογος των πολύτιμων συστατικών  συνεχίζεται με τα καροτενοειδή και τα αντιοξειδωτικά  λουτεΐνη και  ζεαξανθίνη.

Ωραία και ωφέλιμα όλα αυτά. Το «δυσάρεστο» της υπόθεσης είναι ότι τα περισσότερα συστατικά από αυτά περιέχονται στον κροκό που διαθέτει  την κακόφημη χοληστερίνη, χρονίως κατηγορουμένη για  την αθηροσκλήρωση και τα καρδιαγγειακά. Είτε λοιπόν θα αρκεστούμε στο πολύτιμο  ασπράδι με 17 θερμίδες ανά αυγό ή θα πρέπει να αποφασίσουμε αν και πόσα αυγά την εβδομάδα μπορεί να καταναλώνει ο καθένας μας.

Η «ποινικοποίηση» της χρήσης των αυγών άρχισε γύρω στο 1970 λόγω της υψηλής χοληστερίνης που περιέχουν δηλαδή από 185 -240 mg έκαστον. Μέχρι πρόσφατα το συνιστώμενο όριο ημερήσιας πρόσληψης χοληστερίνης ήταν 300 mg ενώ με τις πιο πρόσφατες οδηγίες δεν τοποθετήθηκε όριο αλλά έμεινε να εκτιμάται κατά περίπτωση από ειδικούς και καταναλωτές.

Το αυγό άρχισε να ξαναποκτά την αίγλη του αντιμετωπίζοντας όμως έναν υψηλό αντίλογο στην επιστημονική κοινότητα. Το αυγό δεν αθωώθηκε, βγήκε έξω με αναστολή. Η επίσημη άποψη λέει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε αυγά ανάλογα με τον τύπο διατροφής που ακολουθούμε. Όποιος τρώει πολλά κορεσμένα λιπαρά δηλαδή κρέατα, αλλαντικά, βούτυρο, τυριά, γαλακτοκομικά ας αποφεύγει τα πολλά αυγά ενώ οι λάτρεις των οσπρίων και λαχανικών μπορούν να τρώνε  1  την ημέρα αν δεν έχουν πρόβλημα στα αγγεία τους, δεν έχουν διαβήτη και δεν τρώνε συχνά κρέας.

Τα αυγά ανεβάζουν λίγο και τις «καλές» HDL και τις «κακές» LDL λιποπρωτεΐνες με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να πει κατηγορηματικά ότι η υψηλή κατανάλωση τους είναι τελείως ακίνδυνη.

Οι διαβητικοί και οι καρδιοπαθείς ας προτιμήσουν το ασπράδι που είναι νοστιμότατο και αθώο κι ας το συζητήσουν με τον γιατρό και τον διατροφολόγο τους. Στα παιδιά ακολουθούμε τις οδηγίες του παιδιάτρου ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης και υγείας. Το αυγό είναι πολύτιμο τρόφιμο και πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση.

Η ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή με έμφαση στα ψάρια τα όσπρια τα φρούτα και τα λαχανικά μας επιτρέπει αν έχουμε καλή υγεία και φυσιολογικές τιμές λιπιδίων να είμαστε πιο χαλαροί στην κατανάλωση  αυγών αρκεί να θυμόμαστε ότι μπορούμε να φτιάξουμε μια νόστιμη ομελέτα με έναν κροκό και 3 ασπράδια αυγών.