Κυτταρίτιδα: Ένα κοινό λίπος με ένα φανταχτερό όνομα - Free Sunday
Κυτταρίτιδα: Ένα κοινό λίπος με ένα φανταχτερό όνομα

Κυτταρίτιδα: Ένα κοινό λίπος με ένα φανταχτερό όνομα

Σίγουρα θα έχετε ακούσει και διαβάσει πολλά διατροφικά tips και «μαγικές» ασκήσεις για το πώς θα απαλλαγείτε από τον αιώνιο εχθρό, την κυτταρίτιδα. Tα πράγματα όμως είναι απλά και η αλήθεια, δυστυχώς, μία.

Η απαλλαγή από την κυτταρίτιδα δεν απαιτεί κάποια ειδική άσκηση, διατροφή, κρέμα ή μηχάνημα, όπως επιμένουν κάποια βιβλία και ορισμένες διαφημίσεις. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα ειδικό «φάρμακο», το οποίο είναι ικανό να την εξαλείψει. Το λίπος είναι λίπος και για να μειωθεί πρέπει να μειωθούν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες και να αυξηθεί η άσκηση. Μια εσφαλμένη αντίληψη που επικρατεί αφορά την απώλεια λίπους από μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Όσοι έχετε διαβάσει άρθρα υπό τίτλους όπως «Ασκήσεις για να χάσετε το λίπος της κοιλιάς» ή «Ασκήσεις κατά της κυτταρίτιδας» και διάφορα παρόμοια και τα έχετε δοκιμάσει, προφανώς δεν έχετε δει κανένα αποτέλεσμα και να γιατί:

Το λίπος συσσωρεύεται σε ολόκληρο το σώμα, με βάση τα γενετικά καθορισμένα πρότυπα. Όταν ασκούμαστε, καταναλώνουμε θερμίδες και το λίπος «καίγεται» συνολικά απ’ όλο το σώμα. Δεν μπορούμε να ασκούμαστε επιλεκτικά για να απομακρύνουμε το λίπος απ’ όποια περιοχή του σώματος θέλουμε. Σε περίπτωση που υπάρχει χαλάρωση σε κάποια περιοχή του σώματος, θα μπορούσε η τοπική άσκηση να ενδυναμώσει τους μυς τοπικά, προκαλώντας αλλαγή στο περίγραμμα και στην περιφέρεια του συγκεκριμένου μέλους του σώματος, μειώνοντας έτσι τους πόντους. Αλλά η άσκηση επηρεάζει τους μυς και όχι το λίπος. Οι γενικές αερόβιες ασκήσεις είναι πιο αποτελεσματικές για το «κάψιμο» του λίπους, αλλά δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί το σημείο του σώματος από το οποίο απομακρύνεται το λίπος.

Επομένως τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδευτούμε αγοράζοντας όλα αυτά τα «μαγικά» προϊόντα για την εξάλειψη της κυτταρίτιδας και οτιδήποτε άλλο προσπαθούν να μας πουλήσουν προς δικό τους οικονομικό όφελος, αλλά ούτε να «λιώσουμε» κάνοντας συγκεκριμένες ασκήσεις περιμένοντας «θαύματα». Τα μόνα που χρειάζονται, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες αποβάλλουν από τον οργανισμό τις τοξίνες, τακτική άσκηση (αερόβια και αναερόβια, διότι όλες χρειάζονται), αρκετή θέληση και κυρίως πολλή υπομονή, καθώς δεν γίνονται θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη. Καλό κουράγιο, λοιπόν!