Η εποχή των κερασιών - Free Sunday
Η εποχή των κερασιών

Η εποχή των κερασιών

Η πανέμορφη κερασιά, τα άνθη της και οι καρποί της έχουν υμνηθεί κατά καιρούς από την τέχνη, τη λογοτεχνία και την επιστήμη. Το δέντρο ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών και ο καρπός του ονομάζεται κέρασος ο γλυκόκαρπος – prunusavium. Ανθοφορεί γύρω στον Απρίλη και τέλη Μαΐου γεμίζουν οι λαϊκές αγορές με γλυκά, μυρωδάτα, κόκκινα κεράσια. Η εξαιρετική γεύση των κερασιών τα κάνει επιθυμητά από μικρούς και μεγάλους και αποτελούν ιδανικό μικρογεύμα για την εργασία ή το σπίτι. Μια κούπα κεράσια ζυγισμένα με τα κουκούτσια τους είναι περίπου 140 γρ. και μας δίνουν γύρω στις 90 θερμίδες, δηλαδή όσες και μια φέτα ψωμί.

Τα κεράσια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών, καθώς μια κούπα μάς δίνει το 15% των ημερήσιων αναγκών μας και για τα δύο. Με περίπου 3 γρ. ινών στη μερίδα, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά σε μια διατροφή υψηλών φυτικών ινών, που ωφελεί στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος .Μας βοηθούν στο να αισθανόμαστε πιο χορτασμένοι και κατά συνέπεια να ελέγχουμε το βάρος μας και μας προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή καλίου, καθώς μας παρέχουν 260 mg ανά κούπα. Η υψηλή πρόσληψη καλίου στη διατροφή μάς προστατεύει από την υπέρταση και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Όμως η διατροφική αξία των κερασιών έχει πολλαπλές διαστάσεις. Έχουν εξαιρετική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, περίπου 200 mg ανά κούπα. Αυτό τους προσδίδει υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, γιατί παρουσιάζεται συνεργατική δράση μεταξύ της βιταμίνης C των ανθοκυανιδινών και της κουερσετίνης που περιέχουν. Η ικανότητα της κουερσετίνης να δεσμεύει και να αδρανοποιεί τις ελεύθερες ρίζες δρα στον ανθρώπινο οργανισμό προστατευτικά και προληπτικά έναντι των χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, και των σοβαρών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος. Είναι καλή πηγή λουτεΐνης και βήτα καροτίνης, χωρίς όμως να αποτελούν συγκρίσιμη πηγή με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τα κεράσια οφείλουν το χρώμα τους στην κυανιδίνη, η οποία βρίσκεται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα ώριμα φρούτα και στις πιο σκουρόχρωμες ποικιλίες.

Η κυανιδίνη είναι μια ουσία που πιθανώς δρα προστατευτικά για το DNA των κυττάρων μας, αποτρέποντας την αλλοίωσή του από τις ελεύθερες ρίζες, και κατά συνέπεια προστατεύει τη διαδικασία της κυτταρικής διαφοροποίησης, που όταν διαταραχθεί, οδηγεί σε καρκινογενέσεις. Η ίδια ουσία δρα προστατευτικά στο λιπιδαιμικό μας προφίλ και βοηθά στη διατήρηση υψηλών επιπέδων της βιταμίνης Ε στα κύρια ζωτικά μας όργανα, ενισχύοντας έτσι την αντιοξειδωτική της δράση. Οι ανθοκυανιδίνες των κερασιών μειώνουν το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό, με συνέπεια να προστατεύουν τους διαβητικούς από επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ίδιες ανθοκυανιδίνες μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και την ανοχή στη γλυκόζη, πράγματα που επίσης βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η κατανάλωση των κερασιών βοηθάει στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer. Άλλη μια σπουδαία ουσία που περιέχουν είναι η μελατονίνη, που βοηθά να έχουμε καλύτερο και πιο ήρεμο ύπνο.

Τα κεράσια είναι εξαιρετικά πολύτιμα φρούτα, εκμεταλλευτείτε την εποχή των κερασιών και γευτείτε τα, ξέροντας πόσο καλό κάνουν στην υγεία σας.