Επτά μύθοι για τα οφέλη της γυμναστικής - Free Sunday
Επτά μύθοι για τα οφέλη της γυμναστικής

Επτά μύθοι για τα οφέλη της γυμναστικής

Είναι γνωστά σε όλους μας πλέον τα πολυάριθμα οφέλη που απορρέουν από την άσκηση, όπως η καρδιαγγειακή ευρωστία, η δύναμη, η μυϊκή αντοχή, η ευλυγισία, η επιθυμητή στάση σώματος, ακόμα και οι θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία μας. Η άσκηση όμως δεν αποτελεί πανάκεια, δηλαδή δεν μπορεί να θεραπεύσει όλες τις παθήσεις. Εντούτοις, κάποιες αναφορές των ΜΜΕ τείνουν να μας κάνουν να πιστέψουμε το ακατόρθωτο. Όσοι, λοιπόν, επιθυμούν να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής για ευρωστία ή για μείωση του λίπους πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1) Η γυμναστική από μόνη της δεν κάνει θαύματα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για απώλεια βάρους είναι ο συνδυασμός της άσκησης και του περιορισμού των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Οποιοδήποτε άλλο μαγικό και θαυματουργό μέσο προσπαθούν να σας πουλήσουν είναι καθαρή απάτη προς οικονομικό όφελος.

2) Η άσκηση δεν θα αλλάξει το μέγεθος των οστικών δομών (π.χ. αστράγαλος).

3) Η άσκηση δεν θα μεταβάλει το μέγεθος των αδένων (π.χ. μαστός). Η μόνη αλλαγή στο στήθος που μπορεί να γίνει με την ενδυνάμωση των θωρακικών μυών είναι η αύξηση της περιφέρειας του θώρακα.

4) Η άσκηση δεν διασπά τα λιπώδη ιζήματα, αν και καίει θερμίδες, επομένως το λίπος καίγεται τελευταίο.

5) Η άσκηση δεν «εξασφαλίζει» την καλή υγεία ή την καλή στάση του σώματος, αλλά συμβάλλει στην απόκτηση ή στη διατήρηση αυτών των ιδιοτήτων.

6) Δεν υπάρχει «άσκηση χωρίς προσπάθεια».

7) Δεν αρκούν λίγα λεπτά άσκησης καθημερινά για την ανάπτυξη της συνολικής ευρωστίας, όπως υποστηρίζει ένα μέρος της εκλαϊκευμένης βιβλιογραφίας. Αντιθέτως, έρευνες έχουν δείξει ότι η συνολική ευρωστία μπορεί να επιτευχθεί κάνοντας άσκηση με επαρκή συχνότητα, ένταση και χρόνο.