Γυμναστική vs Κατάθλιψη - Free Sunday
Γυμναστική vs Κατάθλιψη

Γυμναστική vs Κατάθλιψη

Τρεις νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως η άσκηση και η γυμναστική μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά, εκτός όλων των άλλων, και απέναντι στην κατάθλιψη.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, η τακτική γυμναστική μπορεί να επιδράσει στον οργανισμό και στον ψυχισμό, ώστε είτε να μην αντιμετωπίσουν κατάθλιψη είτε να την «πολεμήσουν», αν εκείνη υπάρχει ήδη, ακόμη και χωρίς φάρμακα!

Οι νέες μελέτες (μετα-αναλύσεις), που αξιολόγησαν όλα τα πιο πρόσφατα δεδομένα, σύμφωνα με τους «New York Times», φαίνεται να διευθετούν οριστικά το ζήτημα, δείχνοντας ότι ένας άνθρωπος στα πρόθυρα της κατάθλιψης έχει κάθε λόγο να ασκείται συχνά.

Οι τρεις έρευνες δημοσιεύτηκαν αντίστοιχα στα ιατρικά περιοδικά «Preventive Medicine», «Journal of Psychiatric Research» και «Neuroscience and Behavioral Reviews» και όλες κλίνουν προς το ίδιο συμπέρασμα.

• Η πρώτη μελέτη διαπίστωσε ότι οι πιο αγύμναστοι άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) έχουν κατά μέσο όρο 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με κατάθλιψη σε σχέση με τους πιο γυμνασμένους. Όσοι βρίσκονται κάπου στη μέση στο κομμάτι άσκηση και γυμναστική έχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη.

• Η δεύτερη μελέτη συμπέρανε ότι η άσκηση, ιδίως η μέτριας έντασης (γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ κ.ά.), που μπορεί ο καθένας να την ολοκληρώσει, έχει θετική επίδραση στην κατάθλιψη.

• Η τρίτη έρευνα, που μελέτησε δείγματα αίματος σε άτομα με κατάθλιψη πριν και μετά τη σωματική άσκηση, διαπίστωσε αφενός σημαντική μείωση στα επίπεδα της φλεγμονής και αφετέρου αύξηση των ορμονών και άλλων βιοδεικτών που υποδηλώνουν ψυχική υγεία.

Γυμνάσου, λοιπόν, για να είσαι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά υγιής! Προσοχή στο μέτρο βέβαια, καθώς «μέτρον άριστον»!