Η γυμναστική ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα; - Free Sunday
Η γυμναστική ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Η γυμναστική ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Αρρωσταίνεις συχνά και δεν ξέρεις πώς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα; Εκτός από αρκετή βιταμίνη C που πρέπει να προσλαμβάνεις, υπάρχει κι άλλη λύση: η γυμναστική! Το λένε και οι παρακάτω έρευνες:

  • Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από την ομάδα του δρος Τόμας Λάουντερ στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, η μέτρια άσκηση μπορεί να ξυπνήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αντίθετα, η εξαντλητική γυμναστική μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους. Σύμφωνα με την έρευνα, γυναίκες που ασκούνταν είτε με μέτρια ένταση πέντε φορές την εβδομάδα είτε με υψηλή ένταση μία φορά την εβδομάδα είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν συνάχι.

  • Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Νίμαν, μελέτησαν επί τρεις μήνες 1.000 άτομα 18-85 ετών και παρατήρησαν ότι όσοι ασκούνταν σε τακτική βάση μείωναν σχεδόν κατά 50% τις πιθανότητες να κρυολογήσουν ή, ακόμα κι αν αυτό συνέβαινε, είχαν ήπια συμπτώματα. Η άσκηση ενεργοποιεί προσωρινά –για λίγες ώρες– το κυτταρικό οπλοστάσιο του οργανισμού, βοηθώντας τον να μην κολλήσει κάποιον ιό. (ΒΒC)

  • Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να καταστεί πιο αποτελεσματικό όταν γυμναζόμαστε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν η δρ. Κέιτ Έντουαρντς και η ομάδα της στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, όσοι ασκούνται λίγο πριν ή μετά τον εμβολιασμό έχουν μεγαλύτερη προστασία.

  • Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «British Journal of Sports Medicine» αποκαλύπτει ότι η συχνή φυσική δραστηριότητα εμποδίζει το κρυολόγημα και τη γρίπη. Από την ομάδα του Appalachian State University μελετήθηκαν οι περιπτώσεις 1.000 ενηλίκων για 12 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του φθινοπώρου. Όσοι ακολουθούσαν 20 λεπτών μέτρια αεροβική δραστηριότητα για πέντε ή περισσότερες μέρες την εβδομάδα προσβλήθηκαν τις μισές φορές από γρίπη ή κρύωμα σε σύγκριση με όσους ασκούνταν μία ημέρα την εβδομάδα ή λιγότερο. Επιπλέον, παρουσίασαν πολύ πιο ήπια συμπτώματα.

  • Μελέτη διάρκειας ενός έτους έδειξε ότι 30 λεπτά μέτριας άσκησης την ημέρα μειώνουν τα κρυολογήματα στο μισό. Επίσης, οι αθλούμενοι είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν.

Η γυμναστική αυξάνει την αντοχή σε ιούς και λοιμώξεις, διεγείροντας την απελευθέρωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα. Η καθημερινή άσκηση έχει σωρευτικό αποτέλεσμα και κρατά το ανοσοποιητικό σύστημα σε ετοιμότητα.