Έξι τροφές που κόβουν την όρεξη - Free Sunday
Έξι τροφές που κόβουν την όρεξη

Έξι τροφές που κόβουν την όρεξη

Μια τροφή θεωρείται υδρόφιλη όταν γεμίζει με νερό κι έπειτα γεμίζει κι εσένα, ικανοποιώντας την πείνα σου. Αν θέλεις, λοιπόν, να χάσεις κιλά, πρέπει να προσπαθήσεις να προσθέσεις κάποιες διαλυτές φυτικές ίνες στη διατροφή σου.

1. Οι σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia μπορούν να απορροφήσουν μέχρι και 10 φορές το βάρος τους σε νερό, γεγονός που σημαίνει ότι σε γεμίζουν. Επειδή δεν έχουν γεύση, μπορείς να τους προσθέτεις στα αγαπημένα σου σνακ και γεύματα, χωρίς να διακινδυνεύσεις να αλλάξει η γεύση τους. Οι σπόροι Chia βοηθούν ακόμη στη διατήρηση των ηλεκτρολυτών, που ενθαρρύνουν την ενυδάτωση και την αποτελεσματική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό σου. Είναι επίσης γεμάτοι Ω-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

2. Τα αχλάδια

Τα αχλάδια περιέχουν πηκτίνη, η οποία απορροφά πολύ νερό. Γι’ αυτό βοηθούν σημαντικά την πέψη, χαμηλώνουν τη χοληστερίνη και ρυθμίζουν την απορρόφηση των σακχάρων στον οργανισμό σου. Μην ξεχνάς να τα τρως με τη φλούδα τους, καθώς αυτή περιέχει την αντιοξειδωτική κερσετίνη.

3. Το κριθάρι

Αυτό το δημητριακό, το οποίο επίσης απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού, έχει πεντανόστιμη γεύση και υφή ζυμαρικού. Μπορείς να το προσθέσεις σε σαλάτες/σούπες ή να το χρησιμοποιήσεις για να αντικαταστήσεις το ρύζι σαν συνοδευτικό σε άλλα πιάτα.

4. Τα φύκια νόρι (nori)

Τα αποξηραμένα φύκια νόρι χρησιμοποιούνται για να τυλίξουμε το σούσι. Αποτελούνται από 35% φυτικές ίνες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι υδρόφιλες. Πωλούνται σε λεπτές, επίπεδες φέτες, σαν φύλλα, και μπορείς να τα βρεις σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή μέσω internet.

5. Τα ρεβίθια

Πλούσια σε φυτικές ίνες, τα ρεβίθια θα σε κρατήσουν χορτάτη για ώρες. Μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις μια πάστα με ψητά ρεβίθια και να τα απλώσεις σε φρυγανιά, σαν σνακ.

6. Οι μπάμιες

Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και περιέχουν λίγες θερμίδες, καθώς μία κούπα έχει 36 θερμίδες. Οι περισσότεροι τις αποφεύγουν επειδή έχουν γλοιώδη υφή, αλλά σε κρατούν χορτασμένη και δεν αξίζει να μην τους δώσεις μία ευκαιρία ακόμη. Επίσης, είναι πλούσιες σε βιταμίνες C, Α και Β6, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.