Πέντε λόγοι για να περπατάς κάθε μέρα - Free Sunday
Πέντε λόγοι για να περπατάς κάθε μέρα

Πέντε λόγοι για να περπατάς κάθε μέρα

1. Ενδυνάμωση καρδιάς

Σύμφωνα με τη μελέτη των Williams και Dr. Paul Thompson, επικεφαλής καρδιολόγων στο Hartford Hospital στο Κονέκτικατ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology», το περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 19%. Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο αν αυξήσεις τη διάρκεια ή την απόσταση που περπατάς την ημέρα.

2. Μείωση σακχάρου στο αίμα

Ένας σύντομος περίπατος μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σου. Σε μελέτη της American Diabetes Association διαπιστώθηκε ότι το περπάτημα για 15 λεπτά τρεις φορές την ημέρα μετά τα γεύματα βελτίωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα περισσότερο απ’ ό,τι ένα 45λεπτο περπάτημα οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.

3. Μείωση πόνου στις αρθρώσεις

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των αρθρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των γονάτων και των γοφών. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά στη λίπανση και την ενίσχυση των μυών που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις.

4. Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Σε μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό «Sports Medicine», ειδικοί παρακολούθησαν 1.000 ενήλικες κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Όσοι περπατούσαν με μέτριο ρυθμό για 30 έως 45 λεπτά την ημέρα είχαν 43% λιγότερες ημέρες ασθένειας και λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος συνολικά.

5. Ενίσχυση ενέργειας

Το περπάτημα, όταν νιώθεις κουρασμένη/-ος, μπορεί να σου δώσει μεγαλύτερη ώθηση από ένα ακόμη φλιτζάνι καφέ. Το περπάτημα αυξάνει τη ροή οξυγόνου στο σώμα. Μπορεί, επίσης, να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, επινεφρίνης και νορεπινεφρίνης, ορμονών που βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας.