Μοντέλα ετών… 70 - Free Sunday
Μοντέλα ετών… 70

Μοντέλα ετών… 70

O κανόνας είναι ότι τα μοντέλα που φτάνουν 25 χρονών θεωρούνται συνταξιούχοι. Το τραγικό δεν είναι η πρόωρη συνταξιοδότησή τους αλλά το γεγονός πως κάτω από τις φωτογραφίες των νεαρών γυναικών υπάρχουν θέματα όπως: «πώς να αγαπήσεις τις ρυτίδες σου», «πώς να συμφιλιωθείς με τον χρόνο».

Η υποκρισία έχει υπογραμμιστεί πολλάκις κι έτσι διευθυντές εντύπων αλλά και οίκοι μόδας επιλέγουν και μοντέλα ώριμης ηλικίας, όπως η Maye Musk που είναι 69 χρονών. Η Musk ξεκίνησε το μόντελινγκ σε μικρή ηλικία, αλλά διαπίστωσε ότι μπορούσε να το συνεχίσει, παρά το γεγονός ότι μεγάλωνε. Το αποτέλεσμα; Δουλεύει ασταμάτητα τα τελευταία πενήντα χρόνια σα μοντέλο, καταφέρνοντας να γίνει εξώφυλλο για μεγάλα περιοδικά μόδας, όπως η Vogue και το Elle, πετυχαίνοντας συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες και συμμετοχές σε μουσικά βίντεο και διαφημιστικά. Πρόσφατα έγινε και το It Girl του Vanity Fair.

Και δεν είναι η μόνη, υπάρχουν αρκετές σαν κι αυτή. Όπως η 61 ετών Yasmina Rossi, Η 67χρονη Pia Gronning, η 86χρονη Dafne Selfe και η 68χρονη Sarah Wiley, ένα απ’ τα πιο πετυχημένα μοντέλα της Βρετανίας, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της όταν ένας φωτογράφος την είδε σε φωτογραφία με τα εγγόνια της. Με παρόμοιο τρόπο, ένας fashion blogger ανακάλυψε και την 87χρονη Jacqueline Murdock σ’ ένα πάρκο και μετά ο οίκος Lanvin την έκανε μούσα του. Και βέβαια, ήταν και η China Machado (πέθανε το 2016 σε ηλικία 86 ετών), μια απ’ τις πιο εμβληματικές φιγούρες στο χώρο της μόδας, δραστήρια ως το τέλος της ζωής της.

Ξεχωριστή περίπτωση και η 82χρονη Κάρμεν Ντελ’ Ορεφίς. «Η Κάρμεν είναι η προσωποποίηση του να μπορείς να κάνεις ότι θέλετε ανεξάρτητα από την ηλικία σου» εξηγεί ο Ράσελ Λούις Κοετζί, εκτελεστικός συντάκτης του New You, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω. «Η Κάρμεν αψηφά το χρόνο» προσθέτει. Το πρόσφατο εξώφυλλο της για το περιοδικό New You γιορτάζει την ομορφιά και τη μεγαλύτερη σταδιοδρομία μόντελινγκ στον κόσμο, που μετράει σχεδόν 70 χρόνια. Έχοντας ποζάρει για τον ίδιο τον Σαλβαδόρ Νταλί στα 13 της και για το πρώτο εξώφυλλο της Vogue στα 15, η Ντελ’ Ορεφίς παραδέχεται ότι δουλεύει περισσότερο τα τελευταία 25 χρόνια από ότι ποτέ πριν. «Είχα μια πολύ αξιοσέβαστη καριέρα, αλλά δεν είχα μια συγκεκριμένη εμφάνιση. Ήμουν χαμαιλέοντας» εξηγεί. «Ευτυχώς, ήξεραν ότι ήμουν ευπαρουσίαστη, υπεύθυνη, ψύχραιμη και συνεργάσιμη και έκανα καλά τη δουλειά. Σήμερα είμαι σε μια ηλικία που θεωρείται μη εμπορεύσιμη. Παρολ’ αυτά, κατάφερα να το γυρίσω υπέρ μου».

Όλες αυτές οι κυρίες διαμορφώνουν μια νέα κατηγορία, που τη βάφτισαν silver business (απ’ το ασημένιο χρώμα των μαλλιών προφανώς) και αποτελούν μια επίμονη ομάδα που διεκδικεί όλο και περισσότερα μέσα στον υπερτέλειο, σούπερ νέο κόσμο της μόδας. Και όπως φαίνεται, κερδίζει έδαφος. Δεν είναι τυχαίο που στα φθινοπωρινά fashion shows του 2017 περπάτησαν τέσσερις φορές περισσότερα ώριμα μοντέλα από κάθε άλλη φορά.

Dafne Selfe min

H 86χρονη Dafne Selfe

China Machado min

H China Machado (πέθανε το 2016 σε ηλικία 86 ετών

Jacqueline Murdock min

H 87χρονη Jacqueline Murdock

Maye Musk min

H Maye Musk  είναι 69 χρονών

Pia Gronning min

Η 67χρονη Pia Gronning

Sarah Wiley min

H 68χρονη Sarah Wiley

Yasmina Rossi min

H 61 ετών Yasmina Rossi

Κάρμεν Ντελ Ορφις min

H 82χρονη Κάρμεν Ντελ’ Ορεφίς