4 διάσημες ερωμένες που άλλαξαν την ιστορία - Free Sunday
4 διάσημες ερωμένες που άλλαξαν την ιστορία

4 διάσημες ερωμένες που άλλαξαν την ιστορία

«Πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα κρύβεται μία δυναμική γυναίκα» και οι παρακάτω ερωμένες – οι πιο σημαντικές στην ιστορία του κόσμου σύμφωνα με το History Channel – αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Σε παλιές εποχές, όπου ο ρόλος των γυναικών περιοριζόταν είτε στην κουζίνα είτε στην τεκνοποίηση, υπήρξαν και μερικές που πήραν άλλο δρόμο.

Με μεγάλο κόστος φυσικά και θυσιάζοντας μία ήρεμη αλλά αδιάφορη ζωή στο πλαίσιο των αυστηρών κοινωνικών συμβάσεων της εποχής τους, οι γυναίκες αυτές αψήφησαν τον καθωσπρεπισμό και τον πουριτανισμό και έμειναν στην ιστορία αφού κατόρθωσαν να σταθούν στο πλευρό μερικών από τους σημαντικότερους ηγέτες. Έγιναν δε πιο γνωστές από τις επίσημες συζύγους.

Ασπασία (470 π.Χ. – 400 π.Χ.)

1200px Aspasie Pio Clementino Inv272

Η Ασπασία καταγόταν από τη Μίλητο και έγινε γνωστή για το δεσμό που διατηρούσε με τον Αθηναίο πολιτικό Περικλή. Αναφορές για εκείνη υπάρχουν στα κείμενα του Πλάτωνα, του Ξενοφώντα, του Αισχίνη και του Αντισθένη. Υποτίθεται ότι ο Αλκιβιάδης είχε παντρευτεί τη μεγαλύτερη αδελφή της Ασπασίας στη Μίλητο και κάποια στιγμή επέστρεψε στην Αθήνα μαζί με τη σύζυγό του και την αδελφή της Ασπασία.

Κάπως έτσι γνωρίστηκαν Ασπασία και Περικλής. Η πρώτη ήταν από εύπορη οικογένεια, πολύ μορφωμένη σε σύγκριση με τις γυναίκες της εποχής της. Είχε ταλέντο στη ρητορική και ήταν άξια συνομιλητής σε πολιτικές συζητήσεις. Η Ασπασία ήταν ξένη – ενδεχομένως και εταίρα – γι’ αυτό ήταν ελεύθερη από νομικές δεσμεύσεις που τοποθετούσαν τις Αθηναίες γυναίκες στο σπίτι χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Η Ασπασία μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει εφόσον δεν παντρευόταν. Όταν ο Περικλής χώρισε από την πρώτη του σύζυγο συγκατοικούσε με την Ασπασία και απέκτησαν μαζί ένα γιο. Το σπίτι τους αποτέλεσε κέντρο πολιτισμού και δημοκρατίας για όλους τους επιφανείς Αθηναίους.

Ακόμα και ο Σωκράτης είχε γοητευτεί από τις ικανότητες της Ασπασίας στο λόγο ενώ αρκετοί Αθηναίοι έφερναν μαζί τις συζύγους τους για να παρακολουθούν την Ασπασία και τις διαλέξεις της. Φήμες θέλουν την ίδια να διδάσκει ρητορική τον Περικλή και σε πολλές περιπτώσεις να γράφει τους λόγους του ενώ τον συμβούλευε σε πολλές καίριες αποφάσεις. Η Ασπασία αγαπήθηκε και κατηγορήθηκε ταυτόχρονα από πολλούς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ήταν η αιτία για το ξέσπασμα του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Ο Αριστοφάνης, καθώς και άλλοι κωμικοί ποιητές την καθιστούν υπεύθυνη στα κείμενά τους. Η Ασπασία ενέπνευσε πολύ τον Πλάτωνα που πολλοί μελετητές θεωρούν ότι βάσισε τη Διοτίμα, χαρακτήρα του «Συμποσίου» στην προσωπικότητά της. Συν τοις άλλοις, φήμες θέλουν τον γλύπτη Φειδία να έδωσε τα χαρακτηριστικά της Ασπασίας στο χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς, η πράξη του θεωρήθηκε βλάσφημη και αποτέλεσε αιτία για την καταδίκη του.

Νταϊάν ντε Πουατιέ (1499 – 1566)

diane de poitiers

Η Νταϊάν ντε Πουατιέ ήταν η επίσημη ερωμένη του Ερρίκου Β’ της Γαλλίας. Στα 15 της παντρεύτηκε τον κατά 40 χρόνια μεγαλύτερό της Λουίς ντε Μπρεζέ, αξιωματικό της βασιλικής αυλής. Η μόρφωση της Νταϊάν σε συνδυασμό με τη θέση του συζύγου της, την οδήγησε να γίνει κυρία επί των τιμών της βασίλισσας. Παρέστη στη γέννηση του Ερρίκου και ανέλαβε την εκπαίδευση του στους καλούς τρόπους. Έγινε χήρα το 1531 ενώ ο Ερρίκος παντρεύτηκε το 1533 την Αικατερίνη των Μεδίκων.

Η σχέση του Ερρίκου Β’ και της Νταϊάν ντε Πουατιέ εξελίχθηκε σε ερωτική από το 1538. Η επιρροή της ήταν τέτοια που όλες οι σημαντικές προσωπικότητες της εποχής προσέγγιζαν εκείνη αντί για τον βασιλιά. Ο Πάπας Παύλος ο 3ος έστελνε δώρα τόσο στην σύζυγο του Ερρίκου όσο και στην ερωμένη του. Η τελευταία συνομιλούσε γραπτώς με πολλούς ηγέτες της εποχής και υπέγραφε τις επιστολές HenriDiane. Ήταν στο πλευρό του μέχρι το θάνατό του ώσπου εκδιώχτηκε έπειτα από τη χήρα του βασιλιά.

Μπάρμπαρα Πάλμερ Βίλλιερ (1640 – 1709)

220px Barbara Villiers

Η Μπάρμπαρα Πάλμερ ήταν η διάσημη ερωμένη του Βασιλιά Καρόλου Β’ της Αγγλίας. Η επιρροή της ήταν τέτοια που πολλοί την αποκαλούσαν «Η μη εστεμμένη βασίλισσα». Ήταν ψηλή, πληθωρική με μακριά καστανά μαλλιά και κατάλευκο δέρμα. Εργαζόταν στη βασιλική αυλή και θεωρείτο η πιο όμορφη από όλες με βλέμμα και παρουσία που δύσκολα περνούσαν απαρατήρητα.

Το 1660 έγινε ερωμένη του βασιλιά. Απέκτησε πέντε παιδιά μαζί του τα οποία ο Κάρολος αναγνώρισε. Της απένειμε τίτλους τιμής και πολλά δικαιώματα παρά τις αντιρρήσεις των συμβούλων του. Η Μπάρμπαρα αλώνιζε σαν βασίλισσα στο παλάτι χωρίς να κρατά τους τύπους.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε έρθει σε ρήξη με τη βασίλισσα μπροστά στα έκπληκτα μάτια συμβούλων και υπηρετών. Πολλές φορές η ίδια εμπλεκόταν στην πολιτική και επηρέαζε τις αποφάσεις του Καρόλου Β’, πρωτοστάτησε στην κήρυξη του δεύτερου Αγγλο-Ολλανδικού πολέμου, ήταν γενναία και δεν δίσταζε ποτέ να βοηθά τους φτωχούς και τους ανήμπορους. Ο έρωτάς της με τον Κάρολο Β’ τελείωσε άδοξα με τον τελευταίο να τη διώχνει διακριτικά από το παλάτι, η συμβολή της ωστόσο σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα ήταν αναμφισβήτητη.

Λόλα Μόντεζ (1821 – 1861)

220px Joseph Karl Stieler Lola Montez1847

Γεννήθηκε το 1821 στην Ιρλανδία με το όνομα Ελίζα Γκίλμπερτ. Η ομορφιά της ήταν εξωτική και αντισυμβατική για τα δεδομένα της εποχής. Μελαχρινή με σκούρο δέρμα και ανοιχτόχρωμα μάτια. Μεγάλωσε στην Ινδία με τους γονείς της ώσπου η μητέρα της αποφάσισε να την παντρέψει με έναν μεγαλύτερό της άντρα προκειμένου να συνετίσει τον ατίθασο χαρακτήρα της.

Η Μόντεζ το έσκασε και έφτασε στην Ισπανία όπου έμαθε να χορεύει φλαμένγκο και άλλαξε όνομα και ταυτότητα. Έδινε χορευτικά σόου με μεγάλη επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ώσπου έφτασε στο Μόναχο και αποπλάνησε τον 60χρονο βασιλιά Λουδοβίκο της Βαυαρίας.

Την ερωτεύτηκε παράφορα σε σημείο τρέλας. Της απένειμε τιμητικό τίτλο, της αγόραζε πανάκριβα ρούχα και κοσμήματα, της έχτισε παλάτι χωρίς να λογαριάζει κανέναν. Η Λόλα προκάλεσε τον θυμό του λαού δεν δίσταζε μάλιστα να διατάζει τον βασιλιά να φυλακίζει όσους την κακολογούσαν. Εκείνη έπαιρνε τις αποφάσεις και ο βασιλιάς εκτελούσε.

Ο σκοπός της όμως ήταν ιδιοτελής, δεν την ενδιέφερε τίποτα άλλο πέρα από το προσωπικό της κέρδος. Πολίτες της Βαυαρίας ένα βράδυ συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της έτοιμοι για όλα. Η Λόλα αναγκάστηκε να φύγει χωρίς να πάρει μαζί της ούτε ένα ρούχο. Λίγο καιρό μετά επέστρεψε και πάλι μεταμφιεσμένη ως άντρας.

Όταν έγινε αντιληπτή ο λαός ξεσηκώθηκε και ο βασιλιάς εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Το θρόνο ανέλαβε ο γιος του και ο Λουδοβίκος έφυγε με τη Λόλα. Ο έρωτάς του δεν έσβησε ποτέ, η Λόλα ωστόσο τον απατούσε με δεκάδες άντρες. Λίγα χρόνια αργότερα ο Μόντεζ αφοσιώθηκε στη φιλανθρωπία και στο έργο υπέρ της απελευθέρωσης των γυναικών.

Η συμβολή της ήταν σημαντική, πέθανε στα 39 της χρόνια έχοντας ζήσει αμέτρητες περιπέτειες. Μετανιωμένη ωστόσο για το κακό όνομα που άφησε στη Βαυαρία.