Αφιέρωμα στην Ημέρα της Γυναίκας: Η παρακαταθήκη του #metoo - Free Sunday
Αφιέρωμα στην Ημέρα της Γυναίκας: Η παρακαταθήκη του #metoo

Αφιέρωμα στην Ημέρα της Γυναίκας: Η παρακαταθήκη του #metoo

Το παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης έδωσε ώθηση στο γυναικείο κίνημα, επηρέασε όμως και τις σχέσεις άντρα-γυναίκας. Σε ποιον βαθμό και με ποιον τρόπο; Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης* απαντά.

Κάποτε, σε μια Ελλάδα όχι τόσο μακρινή, οι άντρες σφύριζαν θαυμαστικά σε μια γυναίκα στον δρόμο, μερικοί την ακολουθούσαν και ζητούσαν χαμηλόφωνα τον αριθμό του τηλεφώνου της, ενώ ελάχιστοι –πιο λιμασμένοι– δεν δίσταζαν να τη χουφτώσουν κιόλας (με αποτέλεσμα κανένα χαστούκι ή ξεφωνητά). Κάποτε, πριν λίγα χρόνια, φλερτάραμε ασύστολα στα μπαρ κι ενίοτε χανόμασταν στις τουαλέτες με κάποιο ταίρι πρόσκαιρο που κόρωνε ευσύνοπτα τις αισθήσεις μας. Στη χρυσή μας νιότη, ελλείψει χρημάτων, σβήναμε τα πάθη μας σε οικοδομές και γιαπιά, ενώ το αγιάζι πάγωνε τα γυμνά μας μέλη και κινδυνεύαμε να τσαλαβουτήσουμε σε φρέσκο ασβέστη ή να μας καταπιεί κάποιο ανοιχτό φρεάτιο.

Σήμερα η κόρη μου διαμαρτύρεται γιατί τα αγόρια δεν φλερτάρουν πια, ενώ, από την άλλη πλευρά, οι νέοι άντρες κατηγορούν τις κοπέλες ότι το μόνο που κοιτούν λατρευτικά είναι το κινητό τους.

Δεν χρειάζεται το κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης για να σβήσει ο σπινθήρας του φλερτ. Αρκούν οι σεξουαλικοί ιστότοποι. Κάποτε πληρώναμε αδρά για ένα τεύχος του «Playboy», σήμερα αρκεί να ανοίξεις τον υπολογιστή σου.

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια ακόμη παραφυάδα της αμερικάνικης ψυχοπαθολογίας που εμβαπτισμένη σε έναν νέο πουριτανισμό επιζητά την αποστείρωση και την επιβολή μιας ξενοφοβίας – ακόμη και ως προς το άλλο φύλο. Σε λίγο θα ζητήσουν να πάψει και η κατανάλωση αλκοόλ σαν κάποιες γραίες στις ταινίες γουέστερν που εισβάλλουν στα σαλούν και απαιτούν να σερβίρεται μόνο σουμάδα.

*«Η σκιά του Κυβερνήτη» είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του Άρη Σφακιανάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

sfakianakis i skia tou kiverniti min