Alchimia Vegan Shoes: Η ηθική στη μόδα - Free Sunday
Alchimia Vegan Shoes: Η ηθική στη μόδα

Alchimia Vegan Shoes: Η ηθική στη μόδα

Η μόδα, μία από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες παγκοσμίως, ευθύνεται για το 20% των λυμάτων και για το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, αφού χρησιμοποιεί μικροβιοκτόνα για να παραχθεί το βαμβάκι, χημικά προϊόντα για να βαφτούν τα υφάσματα και διοξείδιο του άνθρακα για να μεταφερθεί ένα ρούχο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η Νικολέττα Δαλάτση το καλοκαίρι του 2018 δημιούργησε τα Alchimia Vegan Shoes, το πρώτο ελληνικό brand υποδημάτων που αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη, slow-fashion αντίληψη που στηρίζεται στην επανάχρηση.

ARCHONTOULA 3 min

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Ήταν μια ευκαιρία για να συνδυάσω την κλίση μου στο σχέδιο και την αγάπη μου για τη μόδα, που ήρθε με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ για σπουδές σχεδιασμού υποδημάτων στη –γνωστή στον χώρο– σχολή Ars Sutoria στο Μιλάνο της Ιταλίας. Με την επιστροφή στην Ελλάδα, εργάστηκα και απέκτησα εμπειρίες σταδιακά σε όλο το φάσμα της υποδηματοποιίας, από τον σχεδιασμό και την κατασκευή έως τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ.

Ήθελα από τότε να χρησιμοποιήσω εναλλακτικά υλικά, αλλά ήταν ακόμα η εποχή της παντοκρατορίας του δέρματος. Τα χρόνια περνούσαν και τα πρώτα οικολογικά ζητήματα αναδύονταν. Η βιομηχανία της μόδας γενικά, και αυτή του δέρματος ειδικότερα, αναδείχθηκε σε μία από τις κορυφαίες ρυπογόνες δραστηριότητες. Τα εναλλακτικά υλικά και οι βιώσιμες πρακτικές γνώρισαν σιγά σιγά την αποδοχή του κοινού. Ήρθε επομένως η ώρα για να υλοποιήσω τις παλιές ιδέες, αφού υπήρχε πλέον η σχετική, νέα και δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά. Σταδιακά διαμόρφωσα προτιμήσεις και απόψεις που έλαβαν συγκεκριμένη μορφή στο concept Alchimia.

GIANNOULA 2 min

Τι εννοούμε με τους όρους «vegan» και «upcycling»;

Με τον όρο «vegan» εννοούμε ότι δεν γίνεται χρήση προϊόντων ζωικής προέλευσης σε κανένα στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, μια και ο συγκεκριμένος όρος δεν έχει να κάνει μόνο με τη διατροφή. Πρόκειται για στάση ζωής με συγκεκριμένο ηθικό και αξιακό κώδικα. Η λέξη κλειδί είναι η «βιωσιμότητα», που στην περίπτωση των vegan αποτελεί κριτήριο και προϋπόθεση σχεδόν για οτιδήποτε αφορά την καθημερινότητα. Από το τι θα καταναλωθεί έως πώς ακριβώς θα επιλέξει να ενεργήσει κάποιος ή κάποια.

«Upcycling» είναι η επαναχρησιμοποίηση «νεκρών υλικών» τα οποία προορίζονται για τον κάδο των απορριμμάτων. Αντ’ αυτού, συλλέγονται και επαναχρησιμοποιούνται. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στη μείωση της περιβαλλοντικής πίεσης χωρίς να γίνεται κατάχρηση νέων πρώτων υλών.

Πόσο ηθική είναι η μόδα σήμερα;

Όπως είπαμε, η μόδα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και για την εκμετάλλευση ανθρώπινου δυναμικού, την παιδική εργασία κ.λπ.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται πρακτικές που προάγουν την αειφορία, ανοίγοντας νέους, ελπιδοφόρους ορίζοντες. Μία από αυτές είναι και η επανάχρηση υλικών.

KALLIOPI 2 min

Πού βρίσκεις τα χρησιμοποιημένα υλικά;

Συλλέγω ευλαβικά, με τη βοήθεια ανθρώπων και επιχειρήσεων, πλαστικές σακούλες, πρώτες ύλες από θερμοκήπια και τη βιομηχανία τροφίμων, εγκαταλελειμμένα στο περιβάλλον υλικά, αλλά και παλιά οικογενειακά εργόχειρα. Όλα αυτά τα επαναχρησιμοποιώ δημιουργώντας ξεχωριστές δημιουργίες με εναλλακτικό σχεδιασμό. Στόχος μου είναι να κατασκευάσω όμορφα, λειτουργικά προϊόντα με διαδικασίες που αφήνουν το ελάχιστο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα.

Μίλησέ μας για τη γραμμή των παπουτσιών σου. Πώς θα τη χαρακτήριζες;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιρροές, από την ελληνική λαϊκή παράδοση μέχρι τον μινιμαλισμό και την αρχή του «less is more».

PARTHENOPI 1 min

H καλοκαιρινή σειρά είναι έτοιμη; Τι μπορείς να μας πεις γι’ αυτήν;

Η αγάπη μου και η επαφή με τη φύση, ειδικά στον δύσκολο καιρό της πανδημίας, μου δίνει ελπίδα και δύναμη. Θέλοντας να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου δημιούργησα μια σειρά που συνδυάζει τα γνωστά ταπεινά υλικά που επαναχρησιμοποιώ με φυσικά υλικά που συνέλεξα από δάση και αγρούς, με στόχο να φέρω τη φύση ακόμα πιο κοντά, δηλαδή στα πόδια μας. Οπότε, εκτός από ρετρό ελληνική και κυκλική, η σειρά θα είναι και πολύ πράσινη! Μείνετε συντονισμένοι!

Πού μπορούμε να αγοράσουμε τα παπούτσια σου;

Μέσω των social media. Όποιος ενδιαφέρεται έρχεται σε επαφή μαζί μου, μια και είναι custom-made, δηλαδή πολύ κοντά στις διαστάσεις του ποδιού, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή.

INFO

Facebook: @alchimiaveganshoes

Ιnstagram: alchimiaveganshoes

RODOULA min

wNικολ Δαλατσηalchimia vegan shoes min