Oribu Arts: Το ελληνικό brand που φέρνει πραγματικά έργα τέχνης στην ντουλάπα μας - Free Sunday
Oribu Arts: Το ελληνικό brand που φέρνει πραγματικά έργα τέχνης στην ντουλάπα μας

Oribu Arts: Το ελληνικό brand που φέρνει πραγματικά έργα τέχνης στην ντουλάπα μας

«Τι θα γινόταν αν οι πίνακες έβγαιναν από τον καμβά και έβρισκαν μια θέση στην γκαρνταρόμπα μας; Μπορεί άραγε να φορεθεί η τέχνη;». Από αυτές τις δύο ερωτήσεις, μια φωτεινή ιδέα, δύο δημιουργικά μυαλά και δύο ζωηρές καταφάσεις γεννήθηκε η Oribu Arts. Το ελληνικό brand το οποίο, όπως λέει και το μότο του «Art into Clothing», δημιουργεί «φορέσιμη» τέχνη.

Η Σίσσυ Μιχαλοπούλου στο δημιουργικό κομμάτι και ο Νίκος Σιδηροφάγης στην εμπορική ανάπτυξη και τον στρατηγικό σχεδιασμό βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα το 2020 εν μέσω κορονοϊού και βάζει τη σφραγίδα της σε ρούχα και αξεσουάρ μοναδικής αισθητικής. Η δημιουργός Σίσσυ Μιχαλοπούλου μάς εξηγεί τη διαδικασία της δημιουργίας.

 

H Oribu Arts συνδυάζει την τέχνη με τη μόδα. Για εσάς που είστε η δημιουργός, ποιο από τα δύο καταλαμβάνει μεγαλύτερη θέση στην καρδιά σας και γιατί;

Οι δύο αυτές αγάπες αναπτύχθηκαν μέσα στα χρόνια παράλληλα. Από μικρή, πάντα είχα στην τσάντα μου χαρτί, χάρακα, μολύβι και όλο κάτι σχεδίαζα. Πειραματίστηκα πολύ: Από το ατελιέ του Θαλασσινού για να μάθω παστέλ και σε σχολές που προετοίμαζαν για την Καλών Τεχνών κάνοντας ελεύθερο σχέδιο, μέχρι Graphic και Interior Design, με ειδίκευση στο Μιλάνο πάνω στις Βενετσιάνικες και Φλωρεντιανές τεχνικές παλαίωσης. Λάτρευα όμως ανέκαθεν και τη μόδα, γι’ αυτό και σπούδασα σχέδιο μόδας. Θυμάμαι, μάλιστα, ότι είχα πάρει το πρώτο βραβείο σχεδιασμού ρούχου. Αυτό που προπορεύεται ελαφρώς μέσα μου είναι το fashion, παρότι βέβαια μιλάμε για δύο αλληλένδετα στοιχεία. Αυτή η μικρή προτίμηση προκύπτει, άλλωστε, και από τη φιλοσοφία της Oribu Arts: Να βγαίνει πάντα ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα, ώστε τα μεταξωτά είδη μας να μπορούν να συνδυαστούν με τα περισσότερα ρούχα της γκαρνταρόμπας μας.

DSC 7082 min

Τι αισθάνεστε κάθε φορά που ολοκληρώνετε έναν πίνακα και τι όταν τον βλέπετε εκτυπωμένο στα καφτάνια, τις γραβάτες και τα υπόλοιπα κομμάτια της συλλογής σας;

Όταν ολοκληρώνω έναν πίνακα, αισθάνομαι κατ’ αρχήν χαρά! Κάθομαι και τον παρατηρώ για μέρες, ώστε να επιβεβαιώσω ότι συνεχίζει να μου δίνει την ίδια αρχική αίσθηση πληρότητας και ευτυχίας. Όταν αποφασίσω ότι είναι ολοκληρωμένος, προχωράει στην παραγωγή των ειδών που πιστεύω ότι θα τους ταιριάζει το συγκεκριμένο σχέδιο. Οι πιο πολλοί πίνακες κάνουν για φουλάρια, μαντήλια, pochettes, μάσκες, αλλά δεν κάνουν όλα τα σχέδια για καφτάνια ή γραβάτες. Γίνεται αυστηρή επιλογή. Όταν παραλάβω τα πρώτα δείγματα, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς άλλη μία διαδρομή «φορέσιμου» πίνακα και συμπληρώθηκε στη συλλογή άλλο ένα πολύτιμο συναισθηματικό κομμάτι.

Τι προεργασία απαιτείται για να πείτε ότι είστε έτοιμη για την επόμενη κολεξιόν;

Ωραία ερώτηση! Πράγματι χρειάζεται προεργασία. Γίνεται σταδιακά, από τη στιγμή που θα αρχίσω να σκέφτομαι τα νέα έργα. Ξεκινάει με μία αίσθηση, ένα συναίσθημα, μία εικόνα που θέλει να πάρει μορφή και να «φορέσει» χρώματα. Αρχίζει ένα πνευματικό παιχνίδι υπό μορφή παζλ. Καταιγισμός ιδεών, εικόνων και χρωματικών συνθέσεων που εναλλάσσονται ακατάπαυστα, μέχρι να μπει το κάθε χρώμα και μοτίβο στη θέση του. Να αναπτυχθεί πιθανόν μία ιστορία εσωτερικότητας ή ενός συναισθήματος. Τη στιγμή που θα το οραματιστώ στην τελική του μορφή, από εκεί και πέρα προχωράει πολύ γρήγορα στην υλοποίησή του. Έχει να κάνει πάντα με το συναίσθημα και την εσωτερική μου χαρά.

Τι προφίλ ανθρώπων έχετε κατά νου όταν δημιουργείτε;

Αυτούς που αγαπούν τη διαχρονική ποιότητα του μεταξιού, την κομψότητα, τη φινέτσα, την αισθητική, που τολμούν να έχουν εύρος στη χρωματική τους παλέτα και που θέλουν να αποκτήσουν κάτι μοναδικό σχεδιαστικά, το οποίο θα μπορεί να συνδυαστεί σχεδόν με όλα τους τα ρούχα.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει ένας πίνακας για να μπορεί να μεταφερθεί σε ένα ρούχο ή αξεσουάρ;

Αρμονία στα μοτίβα, στη σύνθεση και τη χρωματική ποικιλομορφία. Το βασικότερο, να αποπνέει φινέτσα και να έχει αισθητική αρτιότητα.

DSC02520 Edit Edit min

Ως εικαστικός που έχει πειραματιστεί με πολλές τεχνικές, ποια από όλες έχει επικρατήσει στα έργα σας και γιατί;

Έχω καταλήξει στα ακρυλικά υλικά που έχουν ευελιξία σε πολλαπλά επίπεδα με συνδυασμό παλαιών Φλωρεντιανών και Βενετσιάνικων τεχνικών. Σεβασμός στις παλαιές τεχνικές σε αρμονική συνύπαρξη με τις νέες μεθόδους.

Τι ιστορίες «διηγούνται» τα έργα σας; Ποιες είναι οι κυριότερες θεματικές;

Πολλά από αυτά, εκτός από ονειρικές απεικονίσεις και θέματα κατ’ επιλογή, έχουν να κάνουν με ιστορίες εσωτερικότητας, με διαλογισμό, το σύμπαν, την αρχή των πάντων…

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει μία νέα slow fashion εταιρεία που ποντάρει στις ελληνικές πρώτες ύλες, την εγχώρια κατασκευή, τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον εργαζόμενο;

Η κάθε εταιρεία έχει τη δική της φιλοσοφία. Εμείς είμαστε ελληνική εταιρεία που προωθεί τον ελληνικό σχεδιασμό με ελληνική πρώτη ύλη. Απευθυνόμαστε σε αυτούς που θέλουν το ιδιαίτερο και μοναδικό σε μικρές ποσότητες και όχι μαζική παραγωγή. Η φιλοσοφία της Oribu Arts είναι να δημιουργεί μοναδικούς και ιδιαίτερους πίνακες ζωγραφικής για να φορεθούν σε ελληνικό μετάξι Σουφλίου. Επιλέξαμε το πιο φίνο νήμα της φύσης, φιλικό στο σώμα και το περιβάλλον. Θέλαμε με αυτόν τον τρόπο να υποστηρίξουμε και να διαδώσουμε μέσω του site μας www.oribuarts.com ελληνικές εταιρείες παραγωγής μεταξιού, όπως του Σουφλίου, αλλά και να στηρίξουμε τους εργαζομένους τους που έχουν μακρά παράδοση στο συγκεκριμένο είδος, εξ ου και το motto της εταιρείας μας «Art into Clothing». Απαντώντας στην ερώτησή σας, μπροστά στον στόχο και τις αρχές μας δεν σκεπτόμαστε ούτε το κόστος, ούτε τις όποιες δυσκολίες.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 1 min

Ποια είναι η πιο καθοριστική στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σας και τι εύχεστε για το άμεσο μέλλον;

Η καθοριστική στιγμή για εμάς ήταν όταν πήραμε την απόφαση να ιδρύσουμε την Oribu Arts. Δυο δραστήριοι, ταλαντούχοι άνθρωποι, ο καθένας στο είδος του, με όραμα και αγάπη σε αυτό που κάνουν. Εγώ στον σχεδιασμό και την παραγωγή και ο συνεργάτης μου, Νίκος Σιδηροφάγης, στον στρατηγικό σχεδιασμό και το μάρκετινγκ.

Έτσι πορευόμαστε με αρμονία και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον για καλές επιχειρηματικές συνεργασίες και επιλογές εντός και εκτός Ελλάδος.

Στόχος μας είναι να γίνουν ευρέως γνωστά τα ιδιαίτερα μεταξωτά της.

INFO

ORIBU ARTS

www.oribuarts.com

Showroom, κατόπιν ραντεβού, τηλ. 211 4199838 (13.00 μ.μ.-20.00 μ.μ.), Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι